loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye çelikten daha sağlam ve hafif zırh üretti!

Türkiye çelikten daha sağlam ve hafif zırh üretti!
Tarih: 31.10.2011 - 21:02
Kategori: Bilim & Teknoloji

Bor alüminyum bileşiminden, çelikten daha sağlam ve hafif zırh üretildi. Bu yeni zırh, güvenlik güçlerine büyük kolaylık sağlayacak.

Türkiye savunmada maden buldu. Bor aliminyumla birleşti; üretilen zırha kurşun işlemedi. Benzerlerinden daha hafif ve sağlam yapıdaki zırhın, özellikle terörle mücadelede güvenlik güçlerine büyük kolaylık sağlaması bekleniyor.

Bor ile aliminyum bileşiminden üretilen zırha kurşun işlemiyor. Bu adım Dünya bor rezervlerinin yüzde 65'ine sahip Türkiye'de yeni bir dönemin başlangıcı olabilir.

Yakıttan sağlığa 250'ye yakın sektörde kullanılan maden, yıllarca ihmal edildi. Ham olarak yurt dışına gönderilen bor artık ülkemizde işlenmeye başladı.

Konuyla ilgili konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Bor madeni Allah vermiş taş toprak gibi sattık. Başkası da onun içindeki cevheri keşfedilmemişi keşfedip sattılar. Şimdi bizde bu rezervimizi, keşfedilmemiş alanları keşfediyoruz" dedi.

Benzerlerinden 3 Kat Hafif ve Daha Sağlam

Son yıllarda maden üzerine yapılan çalışmalar ilk meyvelerini vermeye başladı. Kırklareli'deki nanoteknoloji merkezinde alüminyum ile bor birleştirildi ve savunma sanayinde önemli bir buluş ortaya çıktı.

İmal edilen zırh, benzerlerinden 3 kat hafif; üstelik çelikten daha sağlam.

Yakın Mesafeden de Geçit Vermiyor

Buluş, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün izlediği denemede yakın mesafeden yapılan atışlara geçit vermedi.

Benzerlerinden daha hafif ve sağlam yapıdaki zırhın, özellikle terörle mücadelede güvenlik güçleri korurken rahat hareket imkanı sağlayacak.

Bileşim, savunma teknolojisinin yanı sıra dayanıklılık gerektiren pek çok alanda kullanılabilecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları