loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye'nin İlk ve Tek Elektrikli Taksisi Yola Çıktı

Türkiye'nin İlk ve Tek Elektrikli Taksisi Yola Çıktı
Tarih: 30.01.2015 - 15:29
Kategori: Bilim & Teknoloji

DMA Taksi günde 150 TL'lik yakıt yerine 12 TL'lik elektrikle yol alıyor

DMA, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen elektrikli taksiyi İstanbul'da yollara çıkardı. Elektrik motoru sayesinde hem çevreyi koruyan, hem de sunduğu konfor ile büyük ilgi gören DMA Taksi, taksiciler i çin oldukça ekonomik bir seçenek olarak dikkat çekiyor. İstanbul'daki tüm taksilerin elektrikli olması halinde yılda 1 milyar TL'lik yakıt tasarrufu sağlanabileceğini belirten DMA Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol, DMA Taksi'nin Türkiye'deki elektrikli araç kullanım oranına önemli ölçüde etki edeceğini söyledi. DMA Taksi, dizel veya LPG fark etmeksizin, içten yanmalı motorlar ile çalışan tüm araçlara göre 10 kattan daha fazla yakıt ekonomisi sağlarken, bakım ihtiyacını da neredeyse ortadan kaldırıyor.

Tek şarj ile yaklaşık 400 kilometrelik bir menzile sahip ilk ve tek yerli elektrikli aracı üreten Derindere Motorlu Araçlar – DMA, Türkiye'de yine bir ilke imza atarak, elektrikli taksiyi de yollara çıkardı. Türkiye'nin ilk ve tek elektrikli taksisi olma özelliğine sahip olan DMA Taksi, İstanbulluların kullanımına sunuldu.

Elektrik motoru sayesinde sunduğu 'sıfır emisyon' ile çevreyi kirletmeyen DMA Taksi, sessiz, kokusuz ve titreşimsiz motoru ile aynı zamanda yolcularına bugüne kadar hiç yaşamadıkları bir konfor sunuyor. DMA Taksi deneyimini yaşayan yolcuların, taksi seçimlerine daha da dikkat eder hale geldiğini söyleyen DMA Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol, "Toplu taşımacılıkta konfora önem veren çevreci taksi yolcuları, DMA Taksi'yi tercih ediyor. Öte yandan sağladığı bakım ve yakıt tasarrufunun yanı sıra ikinci el alım garantisi ile taksicilerden de büyük bir ilgi görüyoruz" dedi. Önder Yol ayrıca, DMA Taksinin sağladığı bakım ve yakıt avantajı ile yaklaşık iki yılda kendisini amorti ettiğini ifade etti.

"1 Milyar TL yakıt tasarrufu sağlanabilir"

DMA Taksi'nin, dizel veya LPG fark etmeksizin, içten yanmalı motorlar ile çalışan tüm araçlara göre 10 kattan daha fazla yakıt ekonomisi sunduğuna dikkat çeken Önder Yol şöyle konuştu: "Sadece İstanbul'da yaklaşık 20 bin taksi faaliyet gösteriyor. Bu taksilerin tamamı elektrikli olması halinde yılda yaklaşık 1 milyar TL'lik yakıt tasarrufu sağlanabilir. Uzun vadeli bir hedef olsa da dünyanın gittiği yoldan ilerlememiz gerektiğini düşünüyoruz. Elektrikli araç kullanımının her alanda yaygınlaştırılması i çin gerekli teşvikleri verilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Biz DMA olarak dünyanın geleceği olan elektrikli araç ve yan sanayinin ülkemizde oluşmasına, gelişmesine ve büyümesine önemli katkılar sağlamayı hedefliyoruz. Türkiye'nin geleceğine yön verecek olan bu girişimin hızla yaygınlaşması i çin daha çok desteğe ihtiyacımız var. Dünyadaki örneklere baktığımız zaman artık Türkiye'nin de bu konuda bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Mesela Almanya 2020'de 1 milyon, Çin ise 4 milyon elektrikli araç kullanımını hedefliyor.

İngiltere'de 2020 sonrası elektrikli olmayan araçların şehir merkezine 50 kilometre mesafeden fazla yaklaşamayacakları söyleniyor. Öte yandan yine İngiltere'de 2018'den itibaren sadece elektrikli motora sahip taksiler çalışma ruhsatı alabilecekler. İskandinav ülkeleri de bu sektördeki tüm vergileri sıfırladığı gibi üretilen elektrikli araç başına 10 bin Euro da destek sağlıyor. Biz ülkedeki elektrikli araç üretiminin geleceği i çin önemli bir adım attık. DMA Taksi de bu yolun önemli kilometre taşlarından birini temsil ediyor. DMA Elektrikli taksilerin kullanımı arttıkça ülkenin bu alandaki bilincinin de doğru orantılı bir biçimde artacağını öngörüyoruz."

Günde 150 TL'lik yakıt yerine 12 TL'lik elektrik

DMA Taksi'nin şoförü Mert Al, DMA Taksi'nin diğer taksiler ile kıyaslanamayacak kadar ekonomik olduğunu belirtirken, yolculara sunduğu ayrıcalıklı konfor ile de müşteri memnuniyetinin arttığını söyledi. Elektrikli taksi kullanan ilk şoför olan Al, "Normalde taksilerde 2 şoför çalışır. Gündüzleri en az 60 TL ve geceleri yine en az 80 TL olmak üzere günde ortalama 150 TL yakıt almak zorunda kalırlar. Bu tüketim çoğu zaman ayda 4 bin 500 TL'yi aşar. Ben ise günü yine yaklaşık, 10 - 12 TL'lik bir elektrik kullanımı ile bitirebiliyorum. Taksi işletmecilerinin en önemli maliyet kalemleri arasında yağ ve bakım yer almaktadır. DMA Taksi 'de içten yanmalı bir motor görev yapmadığı i çin bakım gerektiren herhangi bir parça da bulunmuyor. Bunlar bir taksici i çin gerçekten çok önemli avantajlar" diye konuştu.

Şarj konusunda da sıkıntı yaşamadığını belirten Mert Al, "Şehir içinde, günde 500 – 600 kilometre yol yapıyorum. Aracı da hem evimde hem de taksi durağımda şarj edebiliyorum. Mecidiyeköy, Fulya, Levent Taksim gibi belli başlı yerlerde şarj istasyonları olduğu i çin de herhangi bir sorun yaşamıyorum. Zaten İstanbul'da artık birçok noktada şarj istasyonu bulunuyor. İstanbul trafiğinde tam şarj ile 370 kilometreye kadar ulaştım" şeklinde konuştu.

Tek şarj ile 400 kilometre

Tek şarj ile yaklaşık 400 kilometrelik bir menzil sunan ilk ve tek yerli elektrikli taksi olan DMA Taksi 'de, 53 kwh'lık lithium-ion piller kullanılıyor. Entegre hızlı şarj ünitesi sayesinde, şehir şebekesindeki 380V'luk elektrik ile 15 dakikalık şarjda 40 kilometrelik menzile ulaşabilen DMA Taksi'nin tamamen boşalan pillerini de sadece 2,5 saatte doldurabiliyor. Trafikte yapılan dur-kalk esnasında ortaya çıkan geri kazanım enerjisi de pillere aktarılarak ekonomi sağlanıyor. DMA Taksi, 5-8 Şubat 2015 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek "TaxiWorld" fuarında da görücüye çıkacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları