loading
close
SON DAKİKALAR

‘Türkiye’nin Maldivleri’ festival tehdidi altında

‘Türkiye’nin Maldivleri’ festival tehdidi altında
Tarih: 25.05.2018 - 11:29
Kategori: Çevre

Bakir doğasıyla 2 milyon yıllık geçmişe sahip Salda Gölü’nde gerçekleşecek festivale 30 bin kişinin gelmesi öngörülüyor. Yaşam savunucuları festivali eleştiriyor: Festival Salda’nın doğası için ‘son’ demek.

29 Haziran - 1 Temmuz tarihleri arasında Burdur’un Yeşilova ilçesi sınırlarında bulunan Salda Gölü’nde gerçekleşmesi planlanan Salda Gençlik Festivali, yaşam savunucularının tepkisini çekti.

Selda Bağcan & Boom Pam, Can Bonomo, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Teoman, Manga, Ezhel, Hayko Cepkin gibi isimlerin katılacağı ve 3 gün sürecek festival, Salda Gölü’ne zarar vereceği yönüyle tepki çekti.

Bembeyaz kumsalları ve turkuaz rengi suyuyla Türkiye’nin Maldivleri olarak nitelenen Burdur’daki Salda Gölünün, dünyada mars gezegeninin jeolojik yapısına benzerlik gösteren iki noktadan biri olduğu vurgulanıyor. 2 milyon yıllık geçmişe sahip olan ve Türkiye’nin en derin gölü olarak bilinen Salda’da gençlik festivali yapılması hakkında CNN Türk ‘Yeşil Doğa’ isimli programın yapımcısı ve sunucusu olan Güven İslamoğlu, Twitter’da paylaşım yaptı. İslamoğlu, paylaşımında, “Salda Gölü. Çok özel bir yer.30 bin kişi festival ve kamp yapacakmış. Tanıtım içinmiş. Sahili mahvedecek tanıtım mı olur. Son interrail Mengen kampında gördük. Orman çöp deryasıydı. Burada ateş yakarlarsa felaket olur. Gidin bir statta yapın, doğayı rahat bırakın” dedi.

‘Akıllara ziyan’

Gazeteci Yusuf Yavuz’un yaptığı habere göre, Salda Gölü kıyısında yapılmak istenen ve yaklaşık 30 bin kişinin katılması beklenen ‘Salda Gençlik Festivali’ne tepki gösteren Türkiye’nin önemli göl ve sulak alan uzmanlarından Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, “Böyle bir yerde böylesine büyük bir kalabalıkla müzik festivali yapılması hakikaten akıllara ziyan bir şey. Bence bu etkinlik sağlıklı bir düşüncenin ürünü değil. Bunun adı tanıtım falan değil, gölü tahrip etmektir. Pamukkale travertenleri ne kadar değerliyse, Salda Gölünün bembeyaz kumsalları da aynı ölçüde, hatta daha fazla değerlidir. Pamukkale de insanların ayakkabılarıyla o beyaz travertenlerin üzerine girmelerine nasıl izin verilmiyorsa Salda için de bu böyle olmalı. Bırakın araçlarla girmeyi, ayakkabı ile bile girilmemesi gereken bir doğal mirastan bahsediyoruz. Salda Gölü’nün kıyısındaki o bembeyaz kumsallar, biyomineralizasyon diye adlandırdığımız bir olayın sonucu oluşuyor. Siz buraları çiğneyerek, ezerek karartacaksınız” değerlendirmesinde bulundu. Sosyal medyada da birçok yurttaş festivale tepki göstererek sanatçılara ‘festivalden çekilin’ çağrısı yaptı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları