loading
close
SON DAKİKALAR

Ücretleri ödenmeyen Bravo işçileri Zara önünde eylem yaptı

Ücretleri ödenmeyen Bravo işçileri Zara önünde eylem yaptı
Tarih: 18.12.2017 - 13:13
Kategori: Gündem

Ücretleri verilmeyen Bravo işçileri, seslerini duyurmak için Zara mağazalarına giderek yaptıkları eylemlerini sürdürüyor.

Bravo işçileri Zara mağazaları önünde zincir oluşturarak tüketicilerin Zara’ya “İşçilere ödeme yapın” demeleri için eylem yaptı.

Zara’nın Nişantaşı mağazası önünde tek sıra halinde duran işçiler ellerinde tuttukları “Zara, Next ve Mango’dan alacağınız ürünleri ben yaptım ve paramı alamadım.” etiketi ile bir kez daha alacaklarını hatırlatarak üretim yaptıkları Zara, Next ve Mango’ya seslendiler.

İşçiler ayrıca oradan geçen tüketicilere ve mağaza çalışanlarına şu broşürle seslendiler:

"Bizler Bravo fabrikasında çalışan işçilerdik. En az çalışanımız 1 yıl, en çok çalışanımız 6.5 yıl bu firmaya emek verdi. Zara, Next ve Mango firmaları için üretim yapıyorduk ve her ay bu firmalar tarafından denetleniyorduk. Maaşlarımızdan çalışma koşullarımıza kadar her şey üretim yaptığımız Zara, Next ve Mango tarafından belirleniyordu. Son sene maaşlarımız geç yatmaya başladı; son üç ay ise hiç ödenmedi.
Sorduğumuzda da hep; “Şirket zor günlerden geçiyor, sabredin her şey düzelecek” yanıtını aldık. Bir sabah fabrikaya geldiğimizde fabrikanın içinin boşaldığını ve kapıların sonuna kadar açık olduğunu gördük. Son üç aylık maaşlarımızı ve tazminat haklarımızı alamadan öylece ortada kaldık. Üretimini yaptığımız firmalara bunu bildirdik ve paramızı onlardan istedik. Bu firmalardan üretiminin yüzde 75’ni yaptığımız Zara, uluslararası küresel sendika Industriall ile yaptığı sözleşmede işçinin alacağı ile ilgili doğrudan sorumlu olduğunu kabul ediyor; ancak bize ödeme yapmamak için direniyor. Bir buçuk yıl önce Disk Tekstil Sendikası avukatları aracılığı ile Bravo’ya karşı icra davası açıp kazandık. Ancak hesaplarında hiçbir şey olmadığı için bir şey alamıyoruz. Temiz Giysi Kampanyası bir buçuk yıldır, uluslararası alanda bu markalarla bizim adımıza müzakere ederek, paramızı talep ediyor. Gelinen noktada; markalar sorumluluklarını kabul ediyorlar, ancak bize ödemenin bir kısmını yapacaklarını söylüyorlar. Biz hepimiz işçiydik ve aynı iş yasasına bağlı çalıştık. O nedenle hepimiz için bu parayı istedik, istiyoruz. Eylül ayında 140 işçi olarak hem sendikamızın hem de Temiz Giysi Kampanyası’nın desteğini alarak bir imza kampanyası başlattık. Sonra Zara’nın ürünlerine o ürünü üretip paramızı alamadığımıza dair etiketler
yerleştirerek siz değerli tüketicilerden de destek istedik. Kampanyamız milyonlara ulaştı ama Zara hala ikna olmadı."

(gazeteyolculuk.net)

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları