loading
close
SON DAKİKALAR

Uyum/Makro market işçilerinin direnişi sonuç verdi: Tazminatların tamamı ödendi

Uyum/Makro market işçilerinin direnişi sonuç verdi: Tazminatların tamamı ödendi
Tarih: 09.11.2018 - 15:55
Kategori: Sendika

Kıdem tazminatı ödenmeden işten çıkarılan Uyum/Makro Market çalışanlarının aylardır süren mücadelesi zaferle sonuçlandı.

Uyum/Makro marketlerinin toplam 73 mağazası Migros tarafından satın alınmış, bin 500 işçi işten tazminatsız çıkarılmıştı. İşçilerin 16 ay süren direnişi zaferle sonuçlandı. İşçilerin tamamı tazminatlarını aldı.

Nakliyat-İş Sendikası bir açıklamayla sürece ilişkin bilgi verdi. Sendikanın açıklamasında "Her türlü baskı, gözaltılar ve açılan davalara karşın kararlılıkla direnen ve direnişlerini zaferle taçlandıran Uyum/Makro işçileri karşısında üç maymunu oynayanlar, sarı sendikacılarla işbirliği adına direnişler karşısında duyarsız kalanları başta DİSK yönetimini, diğer konfederasyonlar direniş destanımızı izole etmeye çalışanları işçi sınıfımız, direnişçiler unutmayacaktır" denildi.

Nakliyat-İş'in direniş sürecini anlattığı açıklama şöyle:

"Ödenmeyen, gasp edilmeye çalışılan kıdem tazminatlarının ödenmesi için haziran ayından beri mücadele eden, direniş yapan Uyum/Makro işçilerinin mücadelesi kazandı. Makro Marketin olan Uyum Marketlerin 56 mağazası ile Makro Marketlerin 17 Mağazası toplam 73 mağazası geçtiğimiz mart ayında 105 milyona Migros Tic. A.Ş.'ye satılmıştır. Satın alma sürecinde yalnızca mağazalar Migros'a satılmış, Uyum/Makro marketlerde çalışan bin 500 işçiyi Migros devralmamıştır. Uyum/Makro'da çalışan bin 500 işçi tazrninatları ödenmeden, ne zaman ödeneceği bildirilmeden işten çıkarılmıştı. Makro marketler bu süreçte konkordato ilan etmiş ve borçlarının nasıl ödeneceği konusunda alacaklılarla (işçilerin tazminat alacakları dışında) anlaşmalar yapılmıştır. Uyum/Makro işçileri sendikamıza gelmişler ve kıdem tazminatlarını almaları için yardım istemişlerdir.

Haziran ayında mücadelemiz direnişimiz başladı. Zorlukları olan bir mücadeleydi. Çünkü Uyum/Makro işçileri Migros'a devrolmadan iş akitleri feshedilmiş, Makro Marketler konkordato sürecinde alacaklılarla anlaşmalar yapılmış, işçi alacaklarının adı bile geçmiyordu. Geçen zaman içerisinde Makro Marketlerin Ankara, Samsun, Konya, Mersin ve Kayseri'de mağazaları kapanmış buralarda çalışan binlerce işçiye tazminatları ödenmemiştir.

Migros Genel Müdürlüğü önünde başlayan mücadele, direniş beş ay devam etmiştir. Makro Marketin Ankara'da bulunan Genel Müdürlüğüne iki otobüs işçi ile gidilmiş, Makro Marketin işverenleri, yöneticileri ve konkordato hakemi ile görüşmeler yapılmıştır. Ancak bir sonuç alınamamıştır. İstanbul'da Real Direnişçileri ile birlikte Migros Mağazaları Macro Centerler 5M Migros ve AVM'lerde bulunan Migros önleri mücadele, direniş alanları olmuştur. Daha sonraları bu mağazalarda "alışveriş" kasa kilitleme eylemleri yapılmıştır. Bu eylemlerde özel güvenlikle, çevik kuvvetle zaman zaman arbedeler yaşanmıştır. Meydan AVM'deki eylem sırasında Real Direnişçileri ile birlikte Makro Market/Alanya Mağazasında çalışan bir işçi arkadaş gözaltına alınmış, daha sonra serbest bırakılmıştır.

Bu süreçte Migros'la yapılan dolaylı görüşmelerde tazminatların ödeneceğini açıkladı. Ancak söz verilen tarihte ödenmedi. Eylemler yeniden başladı. Bu arada mücadeleyi engellemek, provoke etmek amacıyla Makro Market tazminatların yarısından vazgeçmek koşulu ile yan tazminatlarının ödeneceğini açıkladı. Ve Uyum/Makro'da çalışan bazı müdürler işçilerle görüşmeler yaptı, hatta mücadelenin öncülüğünü yapan 10'a yakın işçiye tazminatlarının tamamı ödenme sözü verildi. Direnişçi işçilerin tamamına yakını mücadeleye devam kararı aldılar. 23 Eylül 2018 tarihinde Beylikdüzü 5M mağazasında her eylemde olduğu gibi burada da sendikamız Genel Başkanı ve yöneticilerimizle birlikte alkışlarla, sloganlarla işyerini terk etmeme eylemi çevik kuvvet müdahalesi ile yerlerde sürüklenerek 15 işçi gözaltına alındı. İşçiler gece yarısı serbest bırakıldı. Migros, Ankara 14. Asliye Ticaret Mahkemesine başvuru yaparak konkordatodaki teminatlarla işçilere ödeme yapılması için başvuru yaptı. Mahkeme bunu reddetti. Uyum/Makro direnişini, Migros Tic. AŞ'nin de bünyesinde bulunan Anadolu Holding'e taşıma kararı aldık. Bu süreç ile birlikte Migros yöneticileri ve Makro Marketin avukatı ile görüşmelerimiz başladı. Migros sorunun çözümü için Makro Market'ten yeni mağazaların alımı için anlaşma yaptı. Bu anlaşmanın koşulu direnişçi işçilerin tazminatlarının ödenmesiydi. Uyum/Makro direnişçilerine işçiler tarafından hazırlanan listeye göre kıdem tazminatlarının tamamı ödendi. Uyum/Makro işçilerinin direniş destanı zaferle sonuçlandı.
 
Sendikamız öncülüğündeki bu direniş Türkiye İşçi Sınıfı tarihinde pek örneği olmayan bir süreçle zaferle sonuçlandı. 16 aydan beri Metro AG'nin işçi düşmanlığına ve işbirlikçi sarı sendikacılığa karşı her türlü baskı, gözaltılar ve açılan davalara karşın kararlılıkla direnen Real direnişçisine 5 aydan beri Real Direnişi ile ortak mücadeleye dönüşen ve direnişlerini zaferle taçlandıran Uyum/Makro direnişi karşısında üç maymunu oynayanlar, sarı sendikacılarla işbirliği adına direnişler karşısında duyarsız kalanları başta DISK yönetimini diğer konfederasyonlar, direniş destanımızı izole etmeye çalışanları işçi sınıfımız, direnişçiler unutmayacaktır."
Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları