loading
close
SON DAKİKALAR

Varlıklı ile yoksul arasındaki uçurum artıyor: 9 milyon kişi açlık sınırında

Varlıklı ile yoksul arasındaki uçurum artıyor: 9 milyon kişi açlık sınırında
Tarih: 24.09.2017 - 14:06
Kategori: Ekonomi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, adı ve uygulaması değiştirilen yeşil kart ile ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya yönelttiği sorulara Bakan yanıt verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, adı ve uygulaması değiştirilen yeşil kart ile ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya yönelttiği sorulara Bakan yanıt verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Son 20 yıldır Türkiye'de kaç yeşil kart sahibi vardır? Yeşil kart sahibi olmak için hangi kriterler temel alınmıştır? Yeşil kartın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na geçmesinden sonra Bakanlığınızın yeşil kartılar için yaptığı ödeme miktarı ne kadardır? Sorularını yöneltti.

Bakan Fatma Betül Sayan” 2015 yılı itibariyle Genel Sağlık Sigortası (GSS) devlet tarafından ödenen kişi sayısının 8 milyon 983 bin 853 olduğunu açıkladı. Bakan Sayan Kaya, bu kişiler için, aynı yıl devletin 6 milyar 405 milyon 637 bin TL prim ödediğini bildirdi.

GÜRER’DEN BAKAN SAYAN KAYA’YA PRİM SORUSU

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde, GSS primleriyle ilgili rakamsal bilgilerin açıklanmasını istedi. Gürer, GSS primi devlet tarafından ödenen kişi sayısı ve bu kişilere ödenen prim miktarını sordu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 2012-2015 yılları arasında GSS Primleri devlet tarafından ödenen kişi sayılarını ve bu kişilere ödenen prim miktarlarını yıllar itibariyle açıkladı.

Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, 2012 yılı itibariyle Yeşil Kart uygulamasına son verildiğini anımsatarak, “Bu tarihten itibaren Bakanlığımızca Genel Sağlık Sigortası (GSS) iş ve işlemleri yürütülmeye başlanmıştır” dedi.

2012’DE YAKLAŞIK 10 MİLYON KİŞİNİN GSS PRİMİNİ DEVLET ÖDEDİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayan Kaya, GSS primleri devlet tarafından ödenen kişi sayısının 2012 yılında 9 milyon 99 bin 59, 2013 yılında 9 milyon 111 bin 923, 2014 yılında 9 milyon 368 bin 920 ve 2015 yılında 8 milyon 983 bin 853 olduğunu açıkladı.

Bakan Sayan Kaya, devletin 2012 yılında 4 milyar 13 milyon 72 bin 962 lira, 2013 yılında 5 milyar 725 milyon 412 bin 783 lira, 2014 yılında 6 milyar 132 milyon 725 bin 570 lira ve 2015 yılında ise 6 milyar, 405 milyon, 637 bin 865 lira GSS primi ödediğini bildirdi.

ASGARİ ÜCRETİN 3’TE BİRİ…

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in GSS primleri devlet tarafından ödenen kişilerin nasıl belirlendiği yönündeki sorusuna da yanıt verdi. Bakan Sayan Kayan, yeşil kart uygulamasının son verildiği 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren GSS kapsamına geçildiğini belirterek, “Genel Sağlık Sigortası kapsamında ailede kişi başına düşen gelirin brüt asgari ücretin 1/3'ünden (2017 yılı için 592,5 TL) az olması durumunda gelir seviyesi G0 olarak kabul edilmekte ve bu kişilerin GSS primi Bakanlığımız tarafından ödenmektedir. Bahse konu gelirin tespiti için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından gelir testi yapılmaktadır. Gelir testinde aile içinde bulunan kişilerin maaşı, yevmiye geliri, gayrimenkul sahipliği, kira geliri, zirai ve ticari gelirleri, motorlu taşıt sahipliği, banka mevduatı ile harcamaları dikkate alınmaktadır” dedi.

EKONOMİDE KARAMSAR TABLO

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, GSS primleri devlet tarafından ödenen kişi sayısına bakıldığında bile ülkemizin içinde bulunduğu durumun ne kadar sorunlu olduğunun görüldüğünü belirterek nerede ise nüfusun % 10’u devletin doğrudan desteğine mecbur. Her 8 kişiden biri doğrudan devlet yardımı alıyor, dolaylı alanlarla bu rakam daha da artıyor. Sayın Bakan’ın verdiği bilgiye göre brüt asgari ücretin 3’te birinden az geliri olan vatandaşların primleri devlet tarafından ödeniyor. Yani geliri 592 liranın altında olan 9 milyona yakın yurttaşımız var. Yokluk ve Yoksulluk artıyor. Varlıklı ile yoksul arasındaki uçurum artıyor. Devletin desteği ile yaşayan bu kadar kişinin varlığına rağmen ülkede her şey güllük gülistanlık denilebilir mi? Ne yazık ki AKP hükümetleri, ülkemizin sorunlarına çözümden çok iktidarlarını korumaya yönelik, göstermelik desteklerin yarattığı oy getirisi ile yürümektedir. Bundan zarar gören yine halkımız olmaktadır” dedi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları