loading
close
SON DAKİKALAR

Vergiler olmasa benzin mazottan ucuz

Vergiler olmasa benzin mazottan ucuz
Tarih: 25.07.2014 - 17:15
Kategori: Ekonomi

Benzinin vergisiz litre fiyatı 2.10 TL, mazot ise 2.14 TL. Benzine 2.95 TL, mazota 2.27 TL vergi ekleniyor. Asıl dengesizlik ÖTV’den...

Verginin akaryakıt fiyatlarına etkisi resmi raporlara da yansıdı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) raporuna göre, benzinin vergisiz fiyatı mazottan ucuza gelirken işler Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile değişti.

Mazota gelen vergi 2 TL 27 kuruşta kalırken benzine 2 TL 95 kuruş vergi kondu. Avrupa’da benzine en çok vergi konan 3. ülke olan Türkiye’de benzin ile mazot arası vergi oranı farkı yüzde 10’u buldu.


EPDK raporuna göre vergiler çıkarıldığında, haziranda 95 oktan benzinin litresi 2.10 TL, motorinin litresi 2.14 oldu. Türkiye yüksek benzin fiyatında sadece Danimarka’nın arkasında kalırken mazotta da Danimarka, Finlandiya ve Yunanistan’ın ardından en pahalı vergisiz fiyata ulaşıldı.

Bu fiyatta, uluslararası piyasalardaki artan mazot talebinin, benzinin yeterince alıcı bulamamasının yanı sıra Türkiye’ye özgü ulusal marker ve istihdam maliyetlerinin de etkili olduğu belirtildi. Türkiye’deki Kaçak da vergisiz akaryakıt maliyetlerini artırıyor.

BENZİNİN YÜZDE 61'İ VERGİ

Vergisiz hali mazottan ucuza gelen benzin, vergilerden sonra haziran sonu itibariyle İstanbul’da 5.11 TL’ye çıkarken mazot 4 TL 46 kuruşta kaldı. Türkiye’de satılan benzinin yüzde 61’ini vergi oluşturdu. Bu oran mazotta yüzde 51.

İDO’DA TARLADA MAZOT
Mazotla birlikte yüzde 18’lik vergi dilimine tabi olan benzine asıl kötü haber ÖTV’den geldi. Mazota litre başına 1.5 TL vergi uygulayan Maliye, benzinden 2.1 TL vergi aldı.

Mazotun cazip vergilere sahip olmasının sebeplerinden biri Avrupa’da da olan tarımı destekleme eğilimi. Gemicilerin, özellikle de İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) gibi işletmelerin de mazottaki düşük vergiden yararlandığı belirtiliyor.

AKARYAKITTA KREDİ KARTI PAYI AZALDI

Kredi kartıyla alışverişlerdeki büyümeye akaryakıt yetişemedi. Kredi kartıyla yapılan alışverişlerdeki benzin ve mazot payı düştü.
Kredi kartı ödeme tutarı bu yıl haziranda geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 42 artarak 6.5 milyar liraya yükseldi. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, Nisan ayında yapılan 3 milyar 582 milyon liralık kredi kartlı akaryakıt satışı, mayıs ayındaki 3 milyar 764 milyon liralık satışın gerisinde kaldı. Buna karşın akaryakıt satışında kredi ve banka kartının payı düştü.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları