loading
close
SON DAKİKALAR
Video Arşivi

Cevizli Tekel Dayanışması 17 Aralık 2014 Kartal Belediyesi önü basın açıklaması

Cevizli Tekel Dayanışması 'Cevizli Tekel Alanı Park olsun' diyor ve 17 Aralık Çarşamba Saat: 12.30’da Kartal Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Cevizli Tekel Dayanışması adına basın açıklamasını Mimarlar Odası Temsilcisi Esin Köymen okudu;

BASINA VE KAMUOYUNA

Küresel Sermayenin yaşam alanlarımıza dönük baskıları gün geçtikçe artmaktadır.
Kentler, sermayenin taleplerine hizmet eden bir anlayışla şekillenmektedir. Bu doğrultuda ülkemizde egemen olan ranta dayalı sermaye birikim politikaları da, AKP iktidarı elinde inşaat sektörü ile bağlantılı olarak arazi ve mülkiyet düzenlemelerine dayanmaktadır.
Tüm kentlerimizde ve kırsal alanlarımızda; Bilimsel Planlama anlayışından yoksun, kamu ve toplum yararını gözetmeyen, insanı, yereli, kültürü yok sayan, ayrıcalıklı imar haklarıyla donatılmış rant odaklı projeler gerçekleştirilmekte ve kültürel varlıklarımız, doğal kaynaklarımız yok edilmektedir.
Parklar, meydanlar, garlar dereler, kıyılar, askeriyeye tahsis edilmiş olanlar da dahil kamusal alanların tamamı iktidar partisi ve yerel yönetimler tarafından ekonomik krizin kurtuluşu olarak görülüp yağmalanmaktadır.
Yağmaların sonucunda elde edilen rant, geçen yıl bugün, ayakkabı kutularında ortaya saçılmış, hırsızların yargılanmasını engellemek için hukuk düzenine açıkça müdahale edilmiş ve suçlular aklanmıştır.
İktidar partisi çıkardığı Torba Yasalarla bu yağma sürecinin önünde engel olarak gördüğü tüm mevzuatı, hukuksuz olarak yeniden şekillendirmektedir.
Yolsuzlukların ve iş cinayetlerinin üzeri örtülürken; açlık sınırının bile altında güvencesiz çalıştırılan işçilerin sağlıklı yaşam hakları için, tüm bu yağma düzenine karşı kamu yararı için mücadele eden TMMOB ve bağlı Odaları iktidar tarafından yok edilmek istenmektedir.
Hukuku, Demokrasiyi, Bilgiyi, Etik Değerleri, Kamu Yararını ve Denetimi dışlayan bu gelişmeler; yaşam mücadelesi veren halkımız, bilim, kültür, meslek insanları açısından kabul edilemez.
Bu yağmacı anlayışla mülkiyeti hazineye ait olan Cevizli Tekel Kamusal Alanının büyük bir kısmı; tek katılımlı ve adrese teslim bir ihaleyle, başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurucu üyesi olduğu ve bir dönem başkanlığını yaptığı, mütevelli heyetinde M. Oltan Sungurlu ve Ali Ülker’in de bulunduğu Bilim ve Sanat Vakfı’na ait İstanbul Şehir Üniversitesine neredeyse bedelsiz olarak 49 yıllığına tahsis edilmiştir.
Bizler; 2009 yılından beri Cevizli Tekel Alanının Halkın kullanımına açık Park Alanı olarak düzenlenmesi için mücadele ediyoruz.
Bu süre içinde mücadelemizde ortaklaşarak bir çok görüşme yaptığımız Kartal Belediyesi yetkilileri, alan içinde Endüstriyel Miras olarak tescillenmiş olan ve bizim de ısrarla mevcut halleriyle korunmasını talep ettiğimiz yapıların Yıkım Ruhsatlarını, Koruma Kurulu kararı doğrultusunda onaylamışlardır. Ve birkaç gün önce de bu yapıların yıkımına başlanmıştır.

Cevizli Tekel Dayanışması; 'Cevizli Tekel Alanı Park olsun'

Bizler diyoruz ki;

• Kartal Belediyesi yetkililerinin anayasal ve kamusal sorumluluklarını göz ardı ederek verdikleri Yıkım Ruhsatları iptal edilmeli ve alan içindeki yıkım derhal durdurulmalıdır.

• V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından verilen ve 2863 sayılı Koruma Kanununa aykırı yıkım kararları iptal edilmelidir.

• Bilim yuvası olma iddiasındaki İstanbul Şehir Üniversitesi, “bölgede tek kalmış yeşil alanda” Üniversite Kampüsü yapma ısrarından vazgeçmelidir.

• Tekel Alanı içinde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları devam ettirilmeli ve kazı çalışmalarının önünde engel olarak görünen tahsisler iptal edilmelidir.

• Arkeolojik Kazı çalışmaları tamamlanmadan alan içinde herhangi bir planlama ve yıkım işlemi yapılmamalıdır.

• Cevizli Tekel Kamusal Alanı, doğal ve arkeolojik sit alanı olma özellikleri korunarak, içindeki Tekel’e ait endüstri mirası yapılarla birlikte, halka açık Park olmalıdır.

• Depremi bekleyen İstanbul’da Afet Anında bölge halkının Toplanma Alanı olarak düzenlenmelidir.

Hafıza-ı Beşer nisyan ile maluldür…
ama biz unutmadık, unutmayacağız…
Bizim olanı, bizden çalınanı geri istiyoruz…

CEVİZLİ TEKEL DAYANIŞMASI

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli
DİĞER VİDEOLAR