loading
close
SON DAKİKALAR

Yabancıların açılım sürecinde Türkiye'yi ve CHP'yi yönlendirme çabaları

Yabancıların açılım sürecinde Türkiye'yi ve CHP'yi yönlendirme çabaları
Tarih: 02.03.2016 - 00:00
Kategori:

Onur Öymen; Türkiye’nin ve Türk siyasi partilerinin siyasi tercihlerinin yurt dışından yönlendirilmeye çalışılması hiçbir şekilde kabul edilemez.

Son zamanlarda bazı Amerikalı ve Avrupalı devlet adamlarının, ülkemizin içinde bulunduğu olağan dışı koşullara ve terörle mücadelenin her zamandan daha fazla önem taşıdığı bir dönemde ‘Açılım sürecinin’ yeniden başlatılması konusundaki ısrarlı girişimlerde bulunmaları dikkat çekici olmaktadır.

Açılım sürecini destekleyenlerin Türkiye’de karşı görüşleri savunanlardan rahatsızlık duydukları da anlaşılmaktadır. 

Bunların başında ‘CHP’nin içindeki Kemalistler’ gelmektedir.

Bazı yabancı sivil toplum kuruluşlarının bu konuda yayınladıkları görüşler unutulmamalıdır. Örneğin Center for Amerikan Progress isimli Amerikan düşünce kuruluşunun Amerika, Türkiye ve Kürt Bölgeleri başlığıyla 2014 yılının Temmuz ayında yayınladığı raporda CHP’yle ilgili olarak özetle şu görüşlere yer verilmekteydi:

-ABD, barış sürecine yapıcı biçimde yaklaşan CHP yetkilileriyle daha yakın ilişkli kurmalıdır,

-Amerika AKP’yi gayrı resmi yollardan, CHP’yle iletişim yolları kurmaya teşvik etmelidir,

-İlk adım, sosyal demokrat akım ve CHP içindeki genç politikacılarla sürekli bir diyalog kurarak oları barış süreci konusunda daha aktif rol oynamaya teşvik etmek olmalıdır.

-Yüksek düzeydeki CHP liderlerinin bu sürece yardım etmeye istekli olduklarını açıklamış olmalarına rağmen, Partideki eski Kemalist unsurlara da bu sürecin dışında kalmanın Partiyi siyasi açıdan anlamsız hale getireceği hatırlatılmalıdır.

Center for American Progress partilerüstü bir düşünce kuruluşu olduğunu belirtmektedir. Ancak birçok Amerikan düşünce kuruluşlarının Amerikan Hükümetinin dış politika konusundaki görüş ve yaklaşımlarının kamuoyuna duyurulmasına yardımcı oldukları da unutulmamalıdır.

Türkiye’nin ve Türk siyasi partilerinin siyasi tercihlerinin yurt dışından yönlendirilmeye çalışılması hiçbir şekilde kabul edilemez.

Türk siyasetine ve CHP’ye dışarıdan yön vermek isteyenlerin, Atatürk’ün şu sözlerini hatırlamalarında yarar vardır: “Hangi istiklal vardır ki, ecnebilerin nasihatleriyle, ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin? Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir!” CHP’lilerin ezici çoğunluğu Atatürk’ün bu görüşlerinin inançlı takipçileridirler.
PKK’yla yürütülen açılım sürecinin ne sonuçlar verdiği son aylarda yaşanan acı olaylarla ortaya çıkmıştır. Bu ve benzeri konularda yabancılara söyleyeceğimiz şudur: Türkiye’yi ve Atatürk’ün Partisini dışarıdan yönlendirmeye kalkışmayınız. Türkiye’ye ve CHP’ye gölge etmeyin, sizden başka ihsan istemiyoruz.

Saygılar, sevgiler.
Onur Öymen

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları