loading
close
SON DAKİKALAR

Yargıda 'not' uygulamasına geri dönülüyor

Yargıda 'not' uygulamasına geri dönülüyor
Tarih: 01.10.2016 - 17:15
Kategori: Gündem

AKP, Gülen Yapılanması’nı bahane ederek tüm kurumları tam olarak ele geçirmek, istediği kadrolaşmayı sağlamak amacıyla 2011 yılında kaldırdığı, hâkim ve savcıların terfilerine esas oluşturacak 'not' uygulamasına geri dönüyor.

AKP, Gülen Yapılanması’nı bahane ederek tüm kurumları tam olarak ele geçirmek, istediği kadrolaşmayı sağlamak amacıyla attığı adımlara bir yenisini ekliyor. “İktidarın yargısı”nı oluşturmak için birbiri ardına düzenlemeler yapan AKP, 2011 yılında kaldırdığı, hâkim ve savcıların terfilerine esas oluşturacak “not” uygulamasına geri dönüyor.

Kanun yolu değerlendirme formlarının düzenlenmesine ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, kanun yolu incelemeleri sonunda hâkim ve savcıların terfilerinde dikkate alınmak üzere “kanun yolu değerlendirme formu” düzenlenmesini öngörüyor.

Formlar hazırlanırken Yargıtay ve Danıştay’da yapılan temyiz, karar düzeltme, kanun yararına bozma, kanun yararına temyiz incelemeleri ile bölge adliye mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerinde yapılan istinaf incelemeleri dikkate alınacak.

Not verilecek

BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre; Hâkim ve savcılar hakkında kanun yolu değerlendirme formu düzenlenirken soruşturmanın niteliği, iddianame, karar veya hükmün hukuka uygunluğu gibi kriterler dikkate alınacak. Bu kriterler değerlendirilerek hâkim ve savcılar için “çok iyi”, “iyi”, “orta” ve “zayıf” şeklinde not verilecek.

Gerekçe “İsabetli karar”

Hükümet yönetmeliğe esas oluşturan yasal düzenlemeyi, hâkim ve savcıların, yüksek mahkemelerin içtihatlarını yeteri kadar takip etmedikleri ve kararlardaki isabet oranlarında düşüş olduğu gerekçesine dayandırdı. Formun, hâkim ve savcıların dosyalardaki hukuki bilgi ve performanslarını ölçecek en etkili yol olduğu savunularak, “Düzenlemeyle hâkim ve savcıların, duruşmalara hazırlıklı çıkmaları, hukuki gelişmeleri takip etmeleri, soruşturma ve davaları makul sürede sonuçlandırmaları ve daha isabetli karar vermeleri amaçlanmaktadır” denildi.

“Yargıya hâkim olmak”

CHP ise yasanın görüşmeleri sırasında amacın “Hukuka ve vicdana göre özgürce karar verme durumunda olan yerel mahkeme yargıcının ilgili dairenin hakkında düzenleyeceği formun baskısı ile daire görüşü doğrultusunda karar vermesini sağlamak” olduğuna dikkati çekmişti ve “AKP iktidarı bir tek şeyin peşindedir. Yargıya hâkim olmak ve siyasal iktidarlarının baskı aracına dönüştürmek demişti.


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları