loading
close
SON DAKİKALAR

Ömer Faruk Eminağaoğlu'dan istifa eden belediye başkanları hakkında suç duyurusu

Ömer Faruk Eminağaoğlu
Tarih: 09.11.2017

Ankara’da demokratik kitle örgütleri temsilcileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve istifa eden belediye başkanları hakkında 'Anayasayı ihlal” ve 'Siyasi hakları kullanmayı engelleme' gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından başlayan belediye başkanlarının istifası sürecine tepkiler devam ediyor. Demokratik kitle örgütü temsilcileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Genel Başkanı Binali Yıldırım ile istifa eden İstanbul, Düzce, Niğde, Bursa, Ankara ve Balıkesir belediye başkanları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu suç duyurusu ile ilgili bilgi verdi. Seçimle göreve gelen belediye başkanlarının, kendileri tarafından görevlerini tam bir serbest irade ile bırakmaları dışında, görevlerine son verilmesinin söz konusu olamayacağını aktaran Eminağaoğlu, belediye başkanlarının ve parti temsilcilerinin Anayasaya aykırı davranarak suç işlediğini belirtti. 

Kamuoyunda belediye başkanlarının istifasının ardından oluşan algının yanlış olduğunu söyleyen Eminağaoğlu, “Belediye başkanları mağdur değil. Onlar parti devletini yaratan insanlar” dedi.

‘SİYASİ PARTİ BELEDİYE BAŞKANINI İSTİFAYA ZORLAYAMAZ’

Eminağaoğlu ile birlikte çok sayıda kişi dilekçeleriyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Yapılan suç duyurusunda belediye başkanlarının görevlerinden istifa etmemesi gerektiğinin gerekçeleri şöyle sıralandı:

– Büyükşehir Belediye Yasası ve Belediye Yasası uyarınca, belediye başkanlarının, gerek seçilme yeterliliklerini kaybetmeleri gerekse bu yasalarda belirtilen diğer nedenlerle ancak Danıştay kararı ile görevlerine son verilmesi olanaklıdır.

– Merkezi yönetim veya mensup olduğu bir siyasi parti, asla belediye başkanını görevden ayrılmaya mecbur bırakamaz, bağlayıcı biçimde istifaya zorlayamaz.

– Belediye başkanları bu Anayasal güvenceye sahip olmalarına rağmen, AKP Genel Başkanı ve başkanvekilinin açıklamaları sonrası, anayasal güvencelerini yok sayıp, seçimle geldikleri bu görevlerinden ayrılmak durumunda bırakılmışlar ve onlar da demokratik hukuk devleti gereğince anayasada kendilerine sağlanan güvenceleri yok sayarak, dışlayarak, anayasanın dışına çıkarak bu görevlerinden ayrılmışlardır. Demokratik hukuk devletinin yerini, parti devleti almıştır.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları