loading
close
SON DAKİKALAR

Kanlı Pazar 1 Mayıs 77'nin provasıdır

Turgut Ünlü
Tarih: 18.02.2018
Kaynak: Turgut Ünlü

Turgut Ünlü; Kanlı Pazar; 6. Filoyu protesto edenlere taş, sopa, bıçak, bomba ile hunharca saldırının adıdır.

16 Şubat 1969 Pazar günü üniversite ve işçi gençliğin mensubu olduğu 76 kuruluş Bayazıt - Taksim arasında EMPERYALİZME ve SÖMÜRÜYE KARŞI İŞÇİ YÜRÜYÜŞÜ ve ardından Taksim’de bir miting düzenlemişti.

Yürüyüş ve mitingin ana ekseninde 10 Şubatta Dolmabahçe önüne yeniden gelip demirleyen ABD Emperyalizminin vurucu gücü 6. Filo vardı.
Dünya sömürgecilerinin jandarması niteliğindeki bu filoyu, dönemin yurtsever, ilerici, Türkiye’nin Tam Bağımsızlığından yana, mazlum halkların yanında, özgürlük, eşitlik, gerçek demokrasi isteyen, emeği en yüce değer olarak kabul eden 68 GENÇLİĞİ 6. Filoyu daha önceden de olduğu gibi bu kezde yoğun protesto ediyordu. Dönemin Demirel başbakanlığındaki siyasal iktidarı, gladyo, İsmail Kahraman başkanlığındaki MTTB, İlhan Darendelioğlu başkanlığındaki Komimüzimle Mücedele Derneği, Bugün gazetesi yazarı Mehmet Şevki Eygi… gibiler isler gençliğin bu haklı ve doğru isteklerine karşı her türlü yasadışı, gayrı ahlaki ve zalimce bu gençliğin üzerine gidiyordu.
Böylesi bir olaydır Kanlı Pazar…
Kanlı Pazar; 6. Filoyu protesto edenlere taş, sopa, bıçak, bomba ile hunharca saldırının adıdır.
Sömürüye ve emperyalizme karşı çıkanlara emniyet güçlerince vali Vefa Poyraz’ın, İçişleri Bakanı Faruk Sükhan’ın koruması altında gerici saldırının adıdır Kanlı Pazar.
Öyle ise; Kanlı Pazar’ı yaratanlar ABD destekli işbirlikçilerdir emperyalizm ve sömürü yanında olanlardır. Maşa gericiler ve irtica yanlılarıdır. “İslam dini”, “Bayrak”, “Komünizm” vb. sözler bunların asıl amaçlarının ve gerçek kimlikllerini gizleme araçları ve bahaneleri olmuştur.
Duran Erdoğan ile Turgut Aytaç’ın katledilişi ve 200 kişinin yaralanması ile sonuçlanan Kanlı Pazar saldırısının perde arkasında asıl olarak; ABD emperyalziminin 1969 krizi ile ülkeyi düşürdüğü bunalımı emekçilerin sırtına yıkmak ve 1961 anayasasının getirdiği hak ve özgürlüklerle yükselen üniversite gençliği işçi ve yoksul köylülerin yükselen ilerici, yurtsever, tam bağımsızlıkçı dalganın susturulmak istenmesi, kısaca 12 Mart faşist darbesine hazırlık yapılmasıdır.
Bugün, Irak Suriye Ortadoğuda ABD’nin yaptıkları karşısında “Amerika Düşmanlığı” yapanlardan, 68 gençliği neredeyse yarıım asır önce durumu görmüştür. Unutulmamalıdır ki aslolan ülkenin her alanda bağımsızlığıdır. Gençliğe, bilime, üniversite özerkliğine, emeğe, emeğin örgütlülüğüne inanıp sahip çıkmaktır. Gericilik ve irticaya geçit verilmemesidir. Hukukun üstünlüğünün sağlanmasıdır.
YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ ve GEÇEKTEN DEMOKRATİK TÜRKİYE…

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları