loading
close
SON DAKİKALAR

Uğur Mumcu'yu anmak...

Turgut Ünlü
Tarih: 24.01.2019
Kaynak: Turgut Ünlü

Turgut Ünlü: Örnek gazeteci Uğur Mumcu’nun anısı Uğur Mumcu Mahallesi’nde yaşıyor, ölümsüzleşiyor.

“Kalpaksız Kuvvacı” Uğur Mumcu, tam 26 yıl önce “aydınlanma” düşmanlarınca katledildi. Mumcu’yu öldürenler, hedeflerine bir ölçüde ulaşmış görünüyorlar. Bir kez, ARAŞTIRMACI GAZETECİLİK öldürüldü. Uğur Mumcu’nun araştırıcı ve sonuç alıcı, büyük sarsıcı karanlık olaylar günyüzüne çıkarılamaz oldu. “Kemalizm-Sol”, “M.Kemal-Antiemperyalizm” v.b. arasında ilkeli, güçlü bağlar kuran Uğur Mumcu’nun düşünce ve yorulmaz savunmalarındaki bağlar da, zaman zaman azaldı, burada “Kalpaksız Kuvvacı”’nın eksikliği büyük ölçüde hissedildi.

Burada üzerinde durulması gereken önemli konu; her 24 Ocak’ta Uğur Mumcu’yu söyleşilerle, türkülerle, görsellerle v.b. ananlar, Uğur Mumcu gibi kalıcı, topluma benimsetici üretimde bulunamamalarıdır. Uğur Mumcu takipçilerine örnek ve övünç kaynağı olabilmesi adıyla İstanbul-Kartal “Uğur Mumcu” mahallesini belirtmek isteriz.

Kartal’da 200 dönümlük Gazi Bayırı adlı alan, 1986 yılından itibaren, Gecekondu Önleme Bölgesi ilan edilmiş, dar gelirli insanların oluşturduğu 107 kooperatife 17.400 konut inşa etmeleri için tahsis edilmişti. Anadolu Yakasının çöplerinin döküldüğü, elektrik-su-doğalgazın olmadığı bölgenin ve kooperatiflerin kendi sorunlarının ortaklaşa, dayanışarak çözümü için; Kooperatifler burada ÇAĞDAŞ KOOPERATİFLER BİRLİĞİ (ÇAĞ-KOOP)’ni kurmuşlardı.

Konutların çoğunluğunun bitme durumuna geldiğinde, bölgenin “MAHALLE” statüsüne getirileceği, ilgili makamlar tarafından bildirilince, ÇAĞ-KOOP Birlik Başkanı olarak, yönetimim ve tüm kooperatif başkanlarını toplayıp, 1 Şubat 1993 tarihinde 122 nolu kararla, bölgemizde oluşturulacak mahallenin adının “UĞUR MUMCU MAHALLESİ” olması kararını aldırdım. Aynı gün Kartal Belediye Başkanı rahmetli M.Ali Büklü’yle görüşerek, başvuruda bulunduk. Kartal Belediye Meclisi de 4 Şubat 1993 tarihli 20 No’lu kararıyla; “Kartal Gümüşpınar mahallesinden ayrılarak yeni bir mahalle oluşmasına, yeni oluşan bu mahalleye “UĞUR MUMCU MAHALLESİ” adı verildi” ibaresiyle kayıt altına alınmıştı.

Kararın alındığı gün Kartal Belediye Başkanı M.Ali Büklü, Belediye Meclis Üyeleri ile ÇAĞ-KOOP Genel Başkanı olarak ben ve diğer Kooperatif Başkanlarıyla Cumhuriyet Gazetesine gittik. Burada ÇAĞ-KOOP Genel Başkanı ben ve Kartal Belediye Başkanı M.Ali Büklü birer konuşma yaptık. Kartal Belediye Meclis Kararını, Cumhuriyet Gazetesi yönetiminden İlhan Selçuk ve Genel Yayın Yönetmeni Özgen Acar’a sunduk. Cumhuriyet gazetesi’nde Uğur Mumcu için açılan defter, katılımcılar adına Turgut Ünlü ve Kartal Belediye Başkanı M.Ali Büklü tarafından imzalandı. Bugün; UĞUR MUMCU MAHALLESİ’nde yüzbine yakın insan yaşıyor. Atatürkçülüğün, Cumhuriyetimizin, demokrasimizin yılmaz savınıcusu, araştırmacı, örnek gazeteci UĞUR MUMCU’nun anısı UĞUR MUMCU MAHALLESİ’nde yaşıyor, ölümsüzleşiyor.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları