loading
close
SON DAKİKALAR

Fatih Projesi ve eğitim fakülteleri

Turgut Ünlü
Tarih: 21.02.2019
Kaynak: Turgut Ünlü

Turgut Ünlü: Okullarımız belli, mevcut öğretmen sayımız belli. Okullarda okutulacak dersler ve saatleri belli. Nasıl oluyor da öğretmen ihtiyacımız net olarak belirlenemiyor? Nasıl oluyor da bu ihtiyaca göre bu okullara öğrenci alınmıyor?

FATİH PROJESİ 

Sanıyorum ki üzerinde en çok oynanan Milli Eğitim’imizdir. Bırakın her gelen hükümeti, aynı hükümet içinde Milli Eğitim Bakanlığı değiştiğinde bile sistem değişir Türkiye’de. Bu kadar devlet geleneği olan bir toplumda bu denli  ‘’sistemsizlik ‘’ oluşu, herhalde en hafif deyimle ‘’dışa bağımlı‘’ yani ‘’Milli‘’ olmayışımızdandır.

Yoksa bir Bakanın yaptığını yerine gelen yeni Bakan nasıl  yerle bir edebilir.

Tam 9 yıl önce, bir bağırtı çığırtıyla, büyük beklentiler oluşturarak Milli Eğitim sistemimize sokulan Fatih Projesi kapsamında dağıtılan tabletlere tamı tamına 1 milyar lira harcandığını ve bunların hiçbir işe yaramadığını Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı.

Yazık…

Uzmanlar diyor ki; ‘’Bu parayla 22 bin kişilik yurt yapılabilirdi, 200 bin öğretmene bir ay maaş verilebilirdi.‘’ Gerçekten yazık. Biz de neden devleti zarara uğratanların şahıslarından zarar tahsiil edilmez? Devlet malı deniz olduğu için midir acaba?

Kamunun bu denli zarara uğramasına mı, okullarımızın tablet çöplüğüne dönmesine mi yanalım?

Yaşamın bütün alanlarında olduğu gibi, eğitim alanlarında da alınacak kararlar, yapılacak işler, uygulama süreçleri v.b. alanın tüm paydaşlarının, temsilcilerinin, akademisyenlerin görüşleri alınarak sonuçlandırılmalıdır.

‘’Ben yaptım oldu‘’ denilirse sonuç böyle olur.

EĞİTİM FAKÜLTELERİ

Ülkemizde 93 Eğitim Fakültesi, 50 Eğitim Bilimleri Enstitüsü (44’ü aktif) bulunuyor.

Her 10 üniversite öğrencisinin 1’i buralarda okuyor.

Atanamayan öğretmenler sürekli feryat ederken, bu denli hesapsız, plansız fakülte ve enstitü açmak akıllara zarardır.

Okullarımız belli, mevcut öğretmen sayımız belli. Okullarda okutulacak dersler ve saatleri belli. Nasıl oluyor da öğretmen ihtiyacımız net olarak belirlenemiyor? Nasıl oluyor da bu ihtiyaca göre bu okullara öğrenci alınmıyor?

MEB, öğretmen yetiştirme sürecini yeniden ele alacağını (umarız bu da yaz-boz tahtasına dönmez) önümüzdeki süreçte eğitim fakültelerinin MEB’in istihdam politikası ve gereksinimelerine göre öğrenci alacağını, bazı fakültelerdeki bölümlerin kontenjanlarının azaltılacağını belirlemiş.

Umarız ve dileriz ki, iyi bir planlama ile öğretmen ihtiyaç sayılarımız branşlara göre belirlenir, ataması yapılmayan öğretmen ve okul kalmaz. Öğretmen yetiştiren okullardaki kalite yükseltilir, sözleşmeli atama yöntemi ve mülakat terkedilir.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları