loading
close
SON DAKİKALAR

YÖK’ten Fransa’ya tepki: Fransızca bölümlerine öğrenci alınmayacak

YÖK’ten Fransa’ya tepki: Fransızca bölümlerine öğrenci alınmayacak
Tarih: 10.05.2018 - 10:59
Kategori: Eğitim

YÖK, Türkiye'deki yükseköğretim kurumları bünyesinde yer alan ve henüz öğrencisi olmayan Fransız dili ve edebiyatı ile Fransızca öğretmenliği bölümlerine yeni bir karar alınıncaya kadar öğrenci alınmamasını karar verdi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), Türkiye'deki yükseköğretim kurumları bünyesinde yer alan ve henüz öğrencisi olmayan Fransız dili ve edebiyatı ile Fransızca öğretmenliği bölümlerine yeni bir karar alınıncaya kadar öğrenci alınmamasını karar verdi. Gerekçe olarak da Fransa'daki üniversitelerde Türk dili ve edebiyatı öğretilmemesi gösterildi.

YÖK'ten edinilen bilgiye göre bu kısıtlama kararının alınmasında özellikle 'mezun-istihdam ilişkisi' ve Fransa ile 'mütekabiliyet' hususu etkili oldu.

Fransa’da lisans düzeyinde eğitim veren hiçbir üniversitede Türk dili ve edebiyatı veya Türkoloji bölümü bulunmuyor.

YÖK yetkilileri, Türkiye’de henüz öğrenci almaya başlamamış olan Fransız dili ve edebiyatı ve Fransızca öğretmenliği bölümü sayısının 16 olduğunu belirtti. Yükseköğretim sisteminde öğrencisi olan ve eğitim öğretimi sürdüren toplam 19 Fransız dili ve edebiyatı ve Fransızca öğretmenliği bölümü bulunuyor.

Öğrenci alan mevcut bölümler eğitim öğretimlerine hiçbir aksama olmaksızın devam edecek olup, henüz öğrenci almamış olan Fransız dili ve edebiyatı ile Fransızca öğretmenliği bölümleri bu karar kapsamında yer alacak.

ANKARA-PARİS ARASINDA KURAN GERGİNLİĞİ

Fransa'da, aralarında eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, üç eski başbakan, Yahudi ve Hristiyan cemaati temsilcileriyle yazarların da bulunduğu 300 kişinin imzasıyla yayınlanan Kur'an-ı Kerim'den 'şiddet ve Yahudi karşıtı fikirleri yaydığı gerekçesiyle bazı ayetlerin çıkarılması' yönündeki bildiri yayımlamıştı. Türkiye'den de bu bildiriye tepki gelmişti.

Erdoğan’dan Fransa'ya tepki: Ülkemizde bir kiliseye saldırmak, saldırmaya müsaade etmek gibi bir şeyi ne yaptık, ne yaptırdık

Bozdağ'dan Fransa'ya tepki: Bunlar 21. yüzyılın beyinsizleri, barbarları ve Ebu Cehilleridir; DEAŞ’ın batı versiyonudur

Fransa'da 'Kuran'dan Yahudi karşıtı ayetler çıkarılsın' tartışması

Kaynak : AA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları