loading
close
SON DAKİKALAR

Zeytinlerini koruyan köylülere özel güvenlikten kelepçe ve biber gazı

Zeytinlerini koruyan köylülere özel güvenlikten kelepçe ve biber gazı
Tarih: 21.10.2014 - 14:41
Kategori:

Manisa’nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi’nde şirketin güvenlik görevlileri 11 köylüyü kelepçeledi.

Manisa’nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi’nde kurulması planlanan termik santralle ilgili bu sabah zeytinlik alanlara dozerlerle girerek ağaç kesimi yapan şirket görevlileri ile tepki gösteren köylüler arasında arbede çıktı. Şirketin güvenlik görevlileri 11 köylüyü kelepçeledi. Jandarma tarafından şirket görevlilerinin elinden alınan ve tartaklandıklarını belirten köylüler, kelepçeli halde hastaneye götürüldü. Darp raporu alan köylüler şikayetçi oldu.

Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla, Soma’daki zeytinlikler, Soma Kolin Termik Santrali’nin yapımı için, acele kamulaştırıldı. Bunun üzerine, Soma’ya yapılacak üçüncü termik santralin kurulacağı Yırca Mahallesi ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi’nde oturanlar, zeytinliklerin kamulaştırılmasına tepki amacıyla geçen 1 Eylül’de eylem yaptı. Acele kamulaştırma sürecinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için de dava açıldı. Davaya rağmen Kolin Şirketler Grubu, zeytinliklerin çevresini, tel örgü ile çevirdi.

Zeytinliklerin bulunduğu Yırca Mahallesi sakinleri ve Greenpeace yetkilileri, Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi’ni durumdan haberdar edip, şirketin zeytinlik alanlara zarar vermesi olasılığına karşı gerekli önlemlerin alınmasını için suç duyurusunda bulundu. Suç duyurularını değerlendiren Soma Cumhuriyet Başsavcılığı da kamulaştırma kararı nedeniyle ’kovuşturmaya gerek yok’ kararı verdi.

Kamulaştırmanın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan dava sonuçlanmadan aralıklarla ağaç kesimi yapılmaya başlandı.

Zeytinlerini koruyan köylülere özel güvenlikten kelepçe ve biber gazı

11 köylü yere yatırılıp kelepçelendi

BU SEFER DE BİNE YAKIN AĞAÇ KESİLMİŞ
Bugün sabah saatlerinde zeytin toplamak için bölgeye giden yaklaşık 80 köylü, şirkete bağlı 4 dozer ve 100 görevlinin ağaç kesimi yaptığını gördü. Yaklaşık bin ağacın kesilmesine tepki gösteren köylüler ile şirket çalışanları arasında tartışma çıktı. Arbedeye dönen tartışmada tartaklandığı iddia edilen 11 köylü, ayrıca yere yatırılıp kelepçelendi.

TWİTTER'DA ZEYTİN TARTIŞMASI

Köylülerin ihbarı üzerine olay yerine gelen jandarma, kelepçelenen köylüleri şirket çalışanlarının elinden aldı. Dayak yediğini belirtilen köylüler, jandarma aracıyla hastaneye kaldırıldı. Şirket çalışanlarının anahtarlarını kaybettiğini söylemesi üzerine köylülerin kelepçeli hastaneye götürüldüğü öğrenildi. Tedavilerin ardından taburcu edilen köylüler, İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldü. Jandarma köylülerin kollarınki kelepçeleri açtı. Anahtarları bulunamadığı için tamamen çıkartılamayan kelepçelerin köylülerin tek kollarında takılı halde durduğu belirtildi. İfadelerine başvurulan köylülerin şikayetçi olduğu, ancak herhangi bir gözaltı işlemi uygulanmadığı belirtildi.

Öte yandan; olayı cep telefonuyla görüntüleyen köylülerin yanlarına gelen bazı şirket çalışanlarının, kendilerini sivil jandarma olarak tanıtıp kaydedilen görüntüleri sildirdiği ileri sürüldü.

O ANLARI ANLATTILAR
Şirket görevlilerinin kendilerini tartakladığını belirten çiftçi 34 yaşındaki Oktay Uyan, "Sabaha karşı şirket yetkilileri iş makinesi ile zeytinlik araziye girmişler. Biz de zeytin ağaçlarını kesmemeleri için müdahale ettik, engel olmaya çalıştık. Bizlere kelepçe taktılar" dedi. Bir diğer köylü 18 yaşındaki Ercan Demir, "Bizi yere yatırdılar. Cop ve tekmeleyerek darp ettiler. Özel güvenliğin kelepçe takma yetkileri yok" diyerek tepkisini dile getirdi.

TERMİK SANTRAL İÇİN KESİLEN ZEYTİN AĞAÇLARINI VALİLİK ÖNÜNE BIRAKTILAR

CHP’Lİ MİLLETVETİLİ ÖZEL SOMA’DA

Sabah saatlerinde meydana gelen arbedeyi haber alan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yaşananlar sonrası bölgeye geldi. Jandarma ve köylülerle konuşan Milletvekili Özel, görüşmeleri sonrası açıklama yapacağını söyledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları