loading
close
SON DAKİKALAR

Çoklu Baro-N

Çoklu Baro-N
Tarih: 04.07.2020 - 22:53
Kategori:

Av. Zühal Dönmez; 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle avukat sayısı 5 bini aşan 3 il var. İstanbul’da 23 Ankara’da 8 ve İzmir’de 4 baro kurulabilecek. Avukat sayısı ne olursa olsun her baro TBB’ye üçer delege gönderecek ve her 5 bin üye için bir delege seçilecek.

Nisan ayı sonuydu, karantina günlerindeydik. Ankara Barosunun Diyanet İşleri Başkanının sözleriyle ilgili basın açıklaması sonrasında, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, baro ve meslek kuruluşlarının seçim yöntemiyle ilgili düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi. TMMOB ve Barolar değişikliğe karşı olduklarını açıkladılar. Herkes seçim sistemi ile ilgili değişiklik geleceğini bekliyordu zira daha önce de çalışılmıştı. 2014 yılında hazırlanmış olan Avukatlık Kanun Taslağı Barolarca kabul görmemiş ve Bakanlık da vazgeçmişti. Ama CB sisteminde Bakanlıkların kanun tasarısı hazırlaması gibi bir şey yoktu ve aslında Adalet Bakanı da bu işe pek gönüllü değildi. Bugün yarın kanun teklifi meclise gelecek derken kimse teklifi görmedi, görüş vermedi ama Baro Başkanları eylem planı oluşturma kararı aldı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, bazı baro başkanlarının başlattığı yürüyüşe ilişkin, “Şu anda açıklanan bir teklif yok, hangi maddesine karşı çıkıyorsunuz, teklif ortaya çıktıktan sonra herkes eleştiri ve öneri yapabilir. Savunma mesleğini geriye götürecek bir çalışmaya asla destek vermeyiz. Arkadaşlarımız, savunmayı daha güçlendiren, avukatların haklarını daha koruyan ve mesleki örgütlenmeyi daha da güçlendiren bir yapı üzerine çalışma yapıyorlar” dedi.

Ve sonunda Avukatlık Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi MHP ve AKP tarafından imzalanıp 30 Haziran salı günü Meclis Başkanlığına teslim edildi. Öyle anlaşılıyor ki teklif metninden Bakanın dahi haberi yoktu. Teklifin özü ise 1969 tarihli Avukatlık Kanununun bir ilde birden fazla baro kurulması sistemine uyarlanmasıydı. Yani seçim sistemiyle ilgili değildi ve zaten çoklu baro sisteminde nisbi temsile gerek de yoktu. AKP ters köşe yapmış, hukuk düzenini çok farklı mecralara taşıyacak bir metin çıkarmıştı. Öyle anlaşılıyor ki çoklu baroya karşı olduğunu söyleyen bazı siyasi gruplar da ellerini oğuşturmaya başladı.

Halen komisyonda görüşülen teklif yasalaştığı taktirde avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde asgari 2 bin avukatla bir baro kurulabilecek. 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle avukat sayısı 5 bini aşan 3 il var. İstanbul’da 23 Ankara’da 8 ve İzmir’de 4 baro kurulabilecek. Avukat sayısı ne olursa olsun her baro TBB’ye üçer delege gönderecek ve her 5 bin üye için bir delege seçilecek.

Bu düzenleme tabi ki çok büyük sorunlar getirir ve sonuçta yargının savunma ayağının örgütü olan barolar bir tür siyasi ve ekonomik pazara dönüşür. Bu kadar kötü bir düzenlemeye karşı çıkıyoruz, istemiyoruz ancak maalesef gerek iktidarın engellemeleri gerek etkili olamamak, binlerce avukatı meclise taşıyamamak gibi güçsüzlüklerimiz nedeniyle teklif meclisten geçtiğinde, tıpkı yüzde 49 un istemediği başkanlık sistemindeki seçim yarışında olduğu gibi bu yeni düzenlemeye ayak uydurma yarışında olacakları düşünmek bile üzücü. Bu arada 2014 yılında kabul görmeyen tasarıdaki avukatlık hizmetini ticarileştiren düzenleme de çok rahat geçecektir. Şimdilik sesini çıkarmayan gizli baronlar da bunu bekliyor.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları