loading
close
SON DAKİKALAR

Cumhuriyetin ilk barajı Çubuk 1, Cumhuriyetin 97. yılında halka açıldı

Cumhuriyetin ilk barajı Çubuk 1, Cumhuriyetin 97. yılında halka açıldı
Tarih: 30.10.2020 - 09:51
Kategori: Yerel

Cumhuriyetin ilk barajı Çubuk 1, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda düzenlenen törenle açıldı.

Çubuk 1 Barajı Rekreasyon Alanı, Cumhuriyetin 97. yılında törenle açıldı. Açılışa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve DP Genel Başkanı Gültekin Uysal da katıldı.
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Atatürk Evi ve yapımı tamamlanan alanları inceledi, daha sonra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın katılımıyla açılış törenini gerçekleştirdi.
 
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş açılışta yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
"Cumhuriyet'imizin kurucusu Atatürk'ün emaneti Çubuk-1 Barajı Rekreasyon Alanı'nı hizmete açıyoruz. Ankaralıların ortak bir kullanım alanı olarak gördüğü burayı yüreğimizde hissediyoruz. O dönemlerde büyük imkansızlıklara rağmen açılan bu alanı yeniden düzenleyerek hizmete açmak bize nasip oldu. Bugüne kadar buraya 14 milyon küsur lira harcadık. Bundan sonraki harcamaları da paylaşacağız. Bununla birlikte 42 projenin temel atma ve açılışını da yapıyoruz
 
Biz betondan, demirden, ranttan önce bu ihtiyaç için elimizi taşın altına koyduk ve başardık. Kardeşlik duygusu, siyasi ayrılıkların önüne geçirildi. Belediye hizmetlerinde kişiye, siyasete, gruba veya başka aidiyetlere yönelik ayrımcılık illeti silinip atıldı. Bu şehirde, sahipsizlik duygusu ortadan kaldırıldı, ‘mutlaka bana da yetişirler’ ümidi gönüllere yerleşti. Bir masumun, mazlumun, yoksulun kalbine dokunan eller, göğü delen, güneşimizi karartan binalara ve ranta tercih edildi.
Ankaralının bir kuruşunu heba etmemeye çalışıyoruz. Sosyal medyadan canlı yayımlanan açık ihaleler ve bu ihalelerdeki kırım miktarları, geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde, Ankaramızın nasıl bir talandan kurtarıldığını belgelemektedir. Cumhuriyetimizi büyük bedellerle kuran aziz Atatürk ve silah arkadaşlarına rahmet diliyor, Cumhuriyetimizi sonsuza dek yaşatma yolunda irademizi hiçbir zaman kaybetmeyeceğimizi, Cumhuriyetimizin başkenti Ankaramızdan bildirmek istiyorum."
 
Açılış sırasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de konuşma yaptılar. Akşener, "Cumhuriyetin kuruluşuş yıl dönümünü kutladık. Meral Akşener olarak Mansur Başkandan razıyım, inşallah Ankaralılar da razı olur" dedi.
 
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Bu baraj cumhuriyetin Ankara'da kendisini kanıtladığı bir eser. Baraj bugün görevini yapamıyor ama sanatçıları dinlerken dedim ki neden burada konserler yapılmasın. İstanbul'da var konserler, Ankara'da da Çubk Barajı konserleri yapılabilir. Diğer yerlerden de insanlar gelirler. Ankara'nın bir sanat kenti olmaya ihtiyacı var. Bunu yapacak kişi de Mansur Yavaş'tır. Güzel çalışmalarını bize anlatan Mansur Yavaş'a yürekten teşekür ederim."
 
Çubuk 1 Barajı'nda ne yapıldı?

Başkan Yavaş’ın açılışını gerçekleştireceği yenilenen Çubuk-1 Barajı Rekreasyon Alanı içinde; “Atatürk Evi, Bayrak Tepe-Seyir Tepesi, Kitabeli Kapı, Doğa Yürüyüş Yolu, Teras Kafe, Bent Üstü Gezinti Yolu, Tek Yürek Etkinlik Alanı, Bisiklet Yolu, Piknik Alanı, Spor Sahası, Çınaraltı Dinlenme Alanı, Sera, Çocuk Oyun Alanı, Mescid, Otopark” alanları yeni görünümüyle yer alıyor.

Toplam 413 bin metrekarelik alana kurulu olan rekreasyon alanının proje çalışmalarına 2019 yılında başlanırken, önce dip çamuru temizleme işlemi ve arazi çalışmaları gerçekleştirildi.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Fen işleri Dairesi Başkanlığı, Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı, ASKİ Genel Müdürlüğü ve ANFA Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışma yürütürken, sadece peyzaj düzenlemeleri için ANFA Genel Müdürlüğü’ne bağlı 317 personel yaklaşık 22 bin 500 saat mesai yaptı. Rekreasyon alanın tümüne yaklaşık 1250 ağaç, 75 bin çalı, 15 bin çiçek, 3 bin sarmaşık ve 20 bin metrekare çim ekildi.

ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından kaçak ve usulsüz olarak dökülen atıklara müdahale edilirken, rahatsız edici kokusuyla senelerdir şikayet konusu olan Çubuk Çayı’nın ıslahında ve baraj bölgesinde 550 kamyon çamur dip temizliği gerçekleştirildi.

Alanda 2000 kamyon hafriyat atığı bertaraf edilirken, temizlik çalışmalarını sürdüren BelPlas ekipleri bakteri ve probiyotik çalışmalarla Çubuk-1 Barajı Rekreasyon Alanı daha hijyenik hale getirdi.   

Rekreasyon alanının kuşbakışı görülebileceği en yüksek yeri Seyir Tepesi haline dönüştürülürken, terasta bulunan kafe yenilenerek dinlenme alanı inşa edildi.

ANFA Sanat Atölyesi’nde üretilen ve görenleri büyüleyen Atatürk Heykeli, Seyir Tepesi’nin en yüksek alanına yerleştirilirken, yamaçlar da tel örgü ile kaplandı.

Büyükşehir Belediyesinin 14 milyon 616 bin 664 TL harcayarak yenilediği Çubuk-1 Barajı Rekreasyon Alanı içerisinde; 4 çeşme, 3 süs havuzu, 219 bin metrekarelik piknik alanı, 736 metre doğa yürüyüş yolu, 520 metre bisiklet yolu ve 2 adet çocuk oyun alanı hizmet verecek.  619 araç kapasiteli otoparkı, 163 piknik masası, 1 market-kafe, 1 kafe ve 1 bistro kafe ile hem Başkentlilerin hem turistlerin kullanımına açıldı.
 
 
 
 
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları