loading
close
SON DAKİKALAR

Ekrem İmamoğlu 'dolu otobüs kumpası' açıklaması: Suç duyurusunda bulunduk

Ekrem İmamoğlu 'dolu otobüs kumpası' açıklaması: Suç duyurusunda bulunduk
Tarih: 30.03.2020 - 09:23
Kategori: Gündem

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programında soruları yanıtladı.

Ekrem İmamoğlu'nun açıklamaları şöyle:
"-Bence sokağa çıkma yasağı olmalı. Hükümetimize önerdim: Türkiye çapında olmazsa da İstanbul'da olmalı. Tehlike İstanbul'da büyüyor şu anda. E-5'teki araç trafiğini gördüm, beni mutlu etmedi. Sahada gezen insanlardan evlere taşınmasıyla can kaybı sayısını düşünmek bile istemiyorum.
-Hayatta en hakiki mürşit ilimdir. Bunu ABD'li bir bilim insanı Twitter hesabından paylaştığında gözlerim dolmuştu. 
-Kesintisiz hizmeti devam ettiren bütün çalışanlara minnetimi belirtmek isterim.
-Yenikapı, Maltepe dolgu alanı sahra hastanesi olarak kullanılabilir. Gürpınar kapalı balık hali de aynı şekilde... Sağlık Bakanı'na yazılı ilettim. 
Atatürk Havalimanı da gerekirse kullanılmalı.
-Geç oldu ama önemli bir adım oldu. Cumhurbaşkanı açıkladı, valilikte pandemi kurulunda tartıştık. Orada sağlıkçıları, akademik insanları dinledikçe ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.
-Belediyelerin gelirleri sıfır noktasında. Araç sayımız düştü, oradan gelen gelirler de yüzde 10'a düştü. Biz 85 bn çalışan sadece İBB'de var. En büyük lojistik güç belediyeler. Biz seferberlik ortamını en yi taşıyacak kurumlarız. Süsbvansiyona çok ihtiyacımız var. 
-Belediyelerimizin hiçbirisi kesinti yapmayacağını açıkladık. Kimsenin kapısına kesinti için kimse gidemez, gitmemeli.
Elekrik, su, doğalgaz faturaları ertelenmeli. Doğalgaz faturasını aslında BOTAŞ'a ödüyoruz, aracı kurumuz. BOTAŞ'tan talep etmemizin nedeni biz de faturaları erteleyelim diye.
 
Sadece 300 milyona yakın iştiraklerimizin kaybı var 25 günlük süreçte. 750 milyonluk açığımız var. Şehircilik Bakanlığı istedi yolladık. Kesinti SGK gibi borç varsa işimize yarar. Belediyenin borcu olmadığı için kesinti işimize yaramıyor.
250 bin aileye sosyal yardımda bulunuyoruz. 50 bini aşkın başvuru aladık. Bu büyüyecek.
Gündelik para kazanan vatandaşlarımız eve kapanmış durumda. 
Sağlık çalışanları için 2 bin yatak kapasiteli otellerle görüştük, hazırlıklarımız yaptık.
Sonrası var. Bizim işsiz kalan insanlarımız, işsiz kalacak sektörlerimiz var. Bu yıl turizm sektörü yitik, 2020 yok. Bunun masaya yatırılması şart. Türkiye'nin artık bütün konuları millidir. Siyasi dayanışmayı göstermek zamanıdır. Temel ihtİyaçlarla ilgili hazırlıklar yapıyoruz. 
 
-Evden çıkmayın. 1040 Moskova'da hasta tespit sayısı var, bugün sokağa çıkma yasğı kondu. 
-Sahil yolunda çok fazla özel araç var. Saokağa çıkma yasağı şart. Anne babamla 15 gündür görüntülü konuşuyorum. 
-Devletimizin test sayısını artrıması lazım. Kişisel hijyen kurlları önemli.
Dezenfekte işlemleri yapıyoruz. 29 Şubat'ta İstanbul'da dezenfekte işlemine başladık.
Şu an en acil sorun gıda.
-Belediye başkanlarımızla görüştük, iletişim halindeyiz. Mansur bey kira bedellerini almayacağım dedi, biz de uyguladık. Tunç bey 65 yaş üstü vatandaşları arıyoruz, dedi. 
 
-Vatandaşa en sıklıkla dokunan belediyelerdir. 100 bin çocuğumuza süt dağıtıyoruz. İnsanların iş kaybndan kaynaklı ihtiyaçlar büyüyecek. Bunun altından belediyelerin kalkması mümkün değil. Genel başkanımızn halkı sürece katın, dayanışma olmadan süreç atlatılamaz demişti.
20 gün sonra ramazana giriyoruz. Biz hesap numaralarımız paylaşıyoruz. Hem ayni, hem nakdi alma konusunda bağış alma statümüz var. Varlıklı alelerle sıkıntısı olan aileler arasında yardımlaşma sağlayacağız. Her türlü yardımı ulaştırabilirler. Birlikte başaracağız sitemiz var. Bize buradan da ulaşabilirler. 
Nakdi yardımlar için İBB'den hesap numaaraları açıldı, buralara yardım yapılabilir. İstanbul'un 300 bini bulacak ailelerimize hem kolilerimiz dağıtacağız hem nakit yardımında bulunacağız. 
Bizim beraber ayağa kalkmamız lazım. Zor günleri aşma adına belediyeler en önemli kurumlardır. Alan elin veren elin görmediği bağı kuracak olan belediyelerdir.
-Hala kayıtsız ekonomi çok yüksek. Pazarcı esnafı mesela belki 1 ay daha iş yapamayacak. Beni her gün minibüsler, taksiciler arıyor, belki 2 ay daha iş yapamayacaklar. Bu ekonomiyi döndürmek adına devlet açğıracak anlatacağız. Akıl akıldan üstündür, ortak akıl en büyük nimet. Ben bilirim, deme günü değil. Çalışanların gelir kaybını karşılayacağız. Kaynak var, nereye kullandığınıza bağlı.
Geçen hafta feryat ettim, ihalenin zamanı mı dedim. Mutabakat yok, sırası mı?
Ülkelerin ekonomisi günü kurtarmak için yapılamaz. Üretim yapılması lazım. 
Cumhuriyetin ilk yıllarına bakarsak reçetimiz var.
 
Genel başkanımız 'Sizler insanların güvenerek oy verdiğiniz insanlarsınız, yoksullara destek olmak zorundasınız, dedi. Evde kal diyoruz da evde nasıl tutacağız? 
26 farklı şehirden 3 farklı ülkeden psikolojik danışmanlık hattımız arandı.
-(Propaganda için toplu olarak otobüse binilmesi) Vali beyle karar aldık, sürecin ruhuna aykırı davranan kim varsa, hukuki çerçevede hep birlikte mücadele edeceğiz diye. Suç dyurusunda bulunduk.
Süreci araştırdık. Metobüs hattında 52 durak var. Aynı saatte bir hattı sabah 6'da 65 kişi kullanmış. Pazar günü.
Namaza gidilmiyor, yasaklandı, maç yok, iş güç de yok. Toplanmışlar. Boğazköy hattında 1 hafta önce 1 kişi, 1 hafta sonra 71 kişi var. 
Kendi partimde bu şekil davranan kim varsa mücadele ederim. Bunu yayan meclis üyesi var, ilçe başkanı var."
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları