loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrası Millete Sesleniş konuşmasında; 'Türkiye yeni küresel ve bölgesel arayışlarının güçlü siyasetiyle yükselen yıldızı konumundadır'

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrası Millete Sesleniş konuşmasında; 'Türkiye yeni küresel ve bölgesel arayışlarının güçlü siyasetiyle yükselen yıldızı konumundadır'
Tarih: 20.10.2020 - 19:32
Kategori: Gündem

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı Sonrası Millete Sesleniş konuşmasında toplantıda konuşulan dünya ve Türkiye gündemine dair açıklamalarda bulundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı Sonrası Millete Seslendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Küresel ve bölgesel tüm dengeler, yerlerini yenilerine bırakmak üzere hızla yıkılıyor. Türkiye, yeni küresel ve bölgesel arayışların, güçlü siyasi ve ekonomik yapısıyla yükselen yıldızı konumundadır. Ülkemizin, yaşadığı kimi sıkıntılara rağmen, krizlerden olumlu yönde ayrıştığını, izan ve vicdan sahibi herkes kabul ediyor” dedi.

 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü toplantıda sağlıktan güvenliğe ve yatırımlara kadar, Türkiye içinde ve dışında yaşanan pek çok gelişmeyi kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını bildirdi.

“TÜRKİYE, TÜM GÜCÜ VE İMKÂNLARIYLA KIBRIS TÜRKÜNÜN YANINDA YER ALMAYI SÜRDÜRECEKTİR”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı görevine seçilen Ersin Tatar’ı bir kez daha tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türklerinin sandıkta ortaya koydukları tercihi, Türkiye ile birlikte ortak bir gelecek kurma kararlılığının nişanesi olarak görüyoruz. Rum kesiminin, Avrupa Birliğini de istismar ederek sergilediği, adanın diğer hak sahibini yok sayan, bencil ve şımarık politikaları, bir kez daha Kıbrıs Türkünün iradesine çarparak yerle yeksan olmuştur” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a görevinde başarılar dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da tüm gücü ve imkânlarıyla Kıbrıs Türkünün yanında yer almayı sürdüreceğinin altını çizdi.

“TÜM SALDIRILARI BOŞA ÇIKARMAYI, TÜM OYUNLARI BOZMAYI BAŞARDIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz’deki Sakarya gaz sahasında keşfedilen rezerv miktarının da 405 milyar metreküpe ulaştığını anımsatarak, Fatih sondaj gemisinin önümüzdeki ay Türkali-1 kuyusunda sondaja başlayacağını, eldeki verilere göre buradan da Tuna-1 kuyusu kadar önemli ve verimli bir keşif haberleri alınacağını işaret ettiğini söyledi.

“Karadeniz’de keşfedilen doğal gazın her metreküpü, bu ülkenin ve milletin refahı, huzuru, güvenliği, geleceği için kullanılacaktır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazın sisteme verilmesiyle, vatandaşların bu hizmete daha hesaplı şekilde ulaşma imkânı ele edeceğini, buradan elde edilecek kazancın da her kuruşunun yine millet için harcanacağını vurguladı.

Dünyadaki siyasi, ekonomik, ideolojik ve askerî çatışmaların çok önemli bir kısmının Türkiye’nin çevresinde cereyan ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin tüm bu fotoğraf içinde istikrarı ve gücüyle, âdeta bir barış, huzur, güven, refah adası olarak kararlılıkla hedeflerine yürümeyi sürdürdüğünü kaydetti.

Türkiye’yi hedeflerinden saptırmak için terör örgütlerinin saldırılarından darbe girişimlerine, ekonomik tuzaklardan siyasi dışlama gayretlerine kadar her yöntemin devreye sokulduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Hamdolsun, tüm saldırıları boşa çıkarmayı, tüm oyunları bozmayı başardık. Bu süreçte, uluslararası kuruluşların ve güya demokrasi bayraktarı devletlerin çoğu, ülkemize karşı sergiledikleri çifte standartla gerçek yüzlerini ortaya koydular.  Biz bir yandan, karşımızda kim varsa onun yanında yer almayı temel politikaları hâline getiren bu yapıların ikiyüzlülüğünü ifşa ederken, diğer yandan kendi çizdiğimiz yolda ilerlemeyi sürdürdük.  Türkiye büyüdükçe ve güçlendikçe, ilgi alanları, doğrudan veya dolaylı şekilde müdahil olduğu hususlar, tabii olarak genişlemektedir. Bu ilginin bir kısmı tarihî, vicdani ve ahlaki duruşumuzdan, bir kısmı da üzerimize binen yüklerin getirdiği mecburiyetlerden kaynaklanıyor. Mazlumun, mağdurun, hakkın, adaletin yanında dimdik yer almaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Balkanlardan Kafkaslara, Asya’dan Afrika’ya kadar her coğrafyada, gözünü ve kalbini bize yöneltmiş her kardeşimizin yanında olduk, olmayı sürdüreceğiz.”

“EVLATLARIMIZA GÜÇLÜ VE MÜREFFEH BİR TÜRKİYE BIRAKACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’ta, Suriye’de, Libya’da, Doğu Akdeniz’de, Kıbrıs’ta ve Azerbaycan’da kendilerine yüklenen hiçbir sorumluluktan kaçmadıkları ve kaçmayacaklarını vurgulayarak, “Bin yıldır vatanımız olarak gerektiğinde canımız pahasına sahip çıktığımız bu coğrafyadan bizi tasfiye etme hayallerinden vazgeçmeyenlere daha çok kâbuslar yaşatacağız. Milletimizin istiklaline ve istikbaline, bayrağımıza, ezanımıza, devletimize, vatanımıza uzatılan her eli kıracağız” diye konuştu.

“İnşallah ülkemizi 2023 hedeflerine bu güzel tablo sayesinde ulaştıracak, evlatlarımıza güçlü ve müreffeh bir Türkiye bırakacağız” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Terör örgütlerinin küresel düzeyde etkinliği artan saldırıları ve tüm hızıyla süren koronavirüs salgını, tüm dünyada bir panik hâline yol açtı. Zahirde çok güçlü gözüken nice devletin, terör ve salgın tehdidi karşısında kökünden sarsıldığını gördük. Daha düne kadar, kimi parasına, kimi silahına, kimi sırtını dayadığı küresel yapılara güvenerek efelik taslayan devletler, bugün artık, giderek derinleşen sosyo-ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor. Demokrasi, özgürlükler, hak ve adalet adına diğer ülkeleri yerden yere vuranlar, her geçen gün kendi içlerine kapanarak, hızla ırkçılık ve ayrımcılık bataklığına saplanıyor. Küresel ve bölgesel tüm dengeler, yerlerini yenilerine bırakmak üzere hızla yıkılıyor. Türkiye, yeni küresel ve bölgesel arayışların, güçlü siyasi ve ekonomik yapısıyla yükselen yıldızı konumundadır.  Ülkemizin, yaşadığı kimi sıkıntılara rağmen, krizlerden olumlu yönde ayrıştığını, izan ve vicdan sahibi herkes kabul ediyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin girdiği her mücadeleden başarıyla çıkması üzerine bölgesiyle birlikte tüm dünyaya umut aşıladığını dile getirerek, bu tablo karşısında birilerinin rahatsız olduğunu, öfkelendiğini, yurt içinde kendilerine destek olacak kişiler devşirmeye, yapılar kurmaya çalıştıklarına dikkati çekti.

“TÜRKİYE’NİN BUGÜNE KADAR GERÇEKLEŞTİRDİĞİ YAPISAL REFORMLAR ÇOK DAHA BÜYÜK HAMLELERİN TEMELİYDİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yıllarca Türkiye’deki yönetimleri demokrasiyi yeterince uygulamamakla itham edenler, şimdi demokrasi dışı yollarla ülkemizde yönetim değiştirme hesabı içine girmiştir. Biz ülkemizde darbeler ve vesayet döneminin kapandığını söyledikçe, birileri buna eski Türkiye’nin hastalıklarını hatırlatan imalı hezeyanlarla cevap veriyor. Biz millî iradenin üstünlüğüne, demokrasiye, hukuka vurgu yaptıkça, darbe ve vesayet heveslilerinin çirkin yüzleriyle ve aşağılık üsluplarıyla karşılaşıyoruz. Bunların hepsini de eski devir alışkanlıklarıyla yapılan son çırpınışlar olarak değerlendiriyoruz” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de artık hiç kimsenin vesayeti millî iradenin üzerine çıkartmaya, demokrasiyi tankların altında çiğnetmeye gücü yetmeyeceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millete söyleyecek sözü, anlatacak projesi, kuracak ortak hayali,  paylaşacak sevinci olmayanların son ümidi, dışarıdan gelen destek vaadidir. İşte bunlara kötü bir haberimiz var. Eskilerin 'kendisi muhtaç-ı himmet dede, nerede kaldı gayrıya himmet ede’ dedikleri şekilde, destek bekledikleri yerler artık kendi canlarının derdine düşmüş durumdadır. Oralardan belki umdukları sözleri duymaya devam edebilirler ama bekledikleri somut desteği asla bulamazlar. Kendilerine tavsiyemiz, eski devir alışkanlıklarını bir kenara bırakıp, bizim yaptığımız gibi, gözlerini ve gönüllerini sadece milletimize çevirmeleridir” dedi.

Hükûmet olarak sağlıktan eğitime, güvenlikten dış politikaya kadar her alanda hizmet ederken, bir yandan da 10 yıl, 20 yıl, 50 yıl sonrasının vizyonunu oluşturduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2053 vizyonuyla da milletin karşısın çıkacaklarını, bu vizyonu kısa, orta ve uzun vadeli hedeflere dönüştürerek çalışmalara başladıklarını ve küresel düzeyde yaşanan yeniden yapılanma sürecinde, Türkiye’nin hangi alanda tam olarak nereye yöneleceğinin kararını, bu çalışmayla belirleyeceklerini bildirdi.

Türkiye’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği yapısal reformların, çok daha büyük hamlelerin temeli olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu temel üzerinde, 2053 vizyonumuzun esasını oluşturacak olan büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasına yeni başlıyoruz. Eğitim, sağlık, adalet, güvenlik, ulaşım, enerji, tarım, sanayi, ticaret, spor gibi tüm alanlarda, mevcut altyapı üzerinde geleceğin Türkiye’sini kurmak üzere harekete geçiriyoruz” dedi.

“HEDEFİMİZ ÖNÜMÜZDEKİ BAHAR AYLARINA KADAR AŞI MESELESİNİ TAMAMEN ÇÖZMEKTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü kabine toplantısında alınan kararları da şöyle açıkladı: “Ulaşım araçları başta olmak üzere, çok sayıda insanın bir arada bulunduğu mekânlar ve etkinliklerle ilgili denetimler etkin şekilde sürdürülecek. Özellikle temaslı kişilerin takibi çok daha sıkı şekilde yapılacak. Yerli aşı çalışmalarında iki hafta içinde insan üzerinde deneme safhasına ulaşılacağı görülüyor. Dünyadaki aşı çalışmalarının ülkemize uygulanabilirliği hususunda da önemli gelişmeler katettik. Bu husustaki somut adımları yıl sonuna atmış olmayı ümit ediyoruz.  Hedefimiz önümüzdeki bahar aylarına kadar aşı meselesini tamamen çözmektir. Eğitimde yeni bir adım daha atarak, ortaokullarda 5’inci sınıflarda, liselerde 9’uncu sınıflarda yüz yüze eğitim-öğretim faaliyetlerini 2 Kasım tarihi itibariyle başlatıyoruz. Hâlen uzaktan eğitimin sürdüğü diğer sınıflarla ilgili tarihi de gelişmeleri bakarak en yakın zamanda kamuoyuna ilan edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın döneminde milletin hizmetine sunulan kaynak tutarının 39 milyar lirayı bulduğuna dikkati çekerek, “Hükûmete geldiğimizde yılda 2 milyar lirayı bulmayan sosyal yardımları geçtiğimiz yıl 55 milyar liraya çıkardık. Böylece, sosyal yardımların millî gelirimiz içindeki payını yüzde 0,38’den yüzde 1,27 seviyesine ulaştırdık” bilgisini paylaştı.

Biz Bize Yeteriz kampanyasında toplanan 2 milyar 80 milyon liralık kaynağı, hane başı bin lira olarak ihtiyaç sahiplerine dağıttıklarını, normalleşme desteği kapsamında 202 bine yakın işyerinde çalışan 1 milyon 400 bin sigortalıya 1,1 milyar lira prim desteği verdiklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihdamla ilgili düzenlemeler içeren bir paketin de geçtiğimiz hafta Meclise sunulduğunu anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit çocukları ile harp ve vazife malullerinin kendilerine ve çocuklarına verilen eğitim-öğretim yardımı rakamını, 2020-2021 yılı için, ilkokul ve ortaokulda 2 bin 317 lira, lisede 3 bin 475 lira, yüksekokulda 4 bin 634 lira olarak belirlediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversite gençliğine de bir müjde vermek istediğini belirterek, “Lisans seviyesindeki öğrencilerimiz için, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK vasıtasıyla, kısa adı STAR olan Stajyer Araştırmacı Burs Programını başlatıyoruz.Lisans eğitiminin her seviyesindeki bin gencimiz, TÜBİTAK enstitülerinde ya da TÜBİTAK tarafından desteklenen araştırma projelerinde görev almak suretiyle, bu programdan faydalanabilecek” diye konuştu.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com - t24

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları