loading
close
SON DAKİKALAR

Ankara hastaneleri kime feda

Çiğdem Toker
Tarih: 28.09.2022
Kaynak: Çiğdem Toker - Sözcü

Çiğdem Toker; Hizmete devam edeceği belirtilen üç hastanede hizmetin nasıl süreceği zaman içinde daha iyi anlaşılacaktır. Ancak bu yazıyı hazırlarken öğrendiğim bir bilgiyi paylaşayım.

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılması beklenen Etlik Şehir Hastanesi hakkında , iktidarı destekleyen medyada okuyup izleyemeyeceğiniz bilgileri paylaşacağım.

– Kamu Özel İşbirliği modeliyle yaptırılan Etlik Şehir Hastanesi, ihalesinden tam 11 yıl sonra hizmete başlayabiliyor.

– İhalesi 2011'de, sözleşmesi de 2012'de imzalanan proje için Sağlık Bakanlığı, Astaldi-Türkerler ortaklığına 25 yıl kira ve hizmet bedeli ödeyecek. Yatırım tutarı devletin resmi verilerine göre (Kamu Özel İşbirliği  Raporu-2018) 1.2 milyar dolar.

– İnşaatına 2015'de başlanan hastanenin en geç 42 ay sonra (2019 başı) bitmesi bekleniyordu.  İnşaat bir ara durdu. Taşeron şirketlere ödeme yapılamadı. Sonrasında proje finansmanı yeniden yapılandırıldı. Özetle dört yıla yaklaşan bir gecikme mevcut.

– Gecikmenin nedenleri konusunda iki taraf, yani Bakanlık ile şirketler kusurun karşı tarafta olduğuna dair yazışmalarda bulundu.

– Etlik Şehir Hastanesi'nin sözleşmesi 2018 yılında revize edildiğini daha önce yazdım. (18 Mayıs 2020 tarihli Sözcü)

– Sözleşmeyle belirlenen kira,  ödeme zamanı geldiğinde TÜFE ile ÜFE'nin aritmetik ortalamasına göre revize edilecek. Döviz kuru artışı, enflasyona göre yapılan artışın üzerindeyse bu artış da formüle çarpan olarak eklenecek.

– Etlik Şehir hastanesi ihale edildiği zaman açıklanan yatak sayısı ile hizmete gireceği zaman açıklanan yatak sayısı arasında, yaklaşık 150 yataklık bir artış mevcut. Bu artışın yatırım maliyetini ne kadar büyüttüğünü bilmiyoruz.

– Etlik Şehir Hastanesi için Ankara'da dört kamu hastanesi kapatılma kelimesi kullanılmadan, eski işlevlerini terk edecek hale getiriliyor. Aslında yakın zamana kadar toplam 5 hastanenin resmen kapatılması söz konusuydu. Bu bilgi resmi raporlarda ve yazışmalarda yer alıyordu. Ankara Onkoloji Hastanesi'nin kapatılma haberi büyük tepkiye karşılaşınca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu yöndeki haberlerin “asılsız” olduğunu söyledi. Haber asılsız değildi ama “Geri adım attık” denemediği için iktidar gücünden kaynaklanan bu söylem dolaşıma sokuldu.  Koca'nın “asılsız” olduğunu belirttiği hastanelerle ilgili kapatma, diğer dört hastane için de geçerli miydi acaba?

“KISMİ TAŞINMA” PLANI

Etlik Şehir Hastanesi açılacak diye: Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nin taşınma işlemleri devam ediyor.

Bakanlık bu dört hastane için yeniden değerlendirme yaparak “sağlık hizmet sunumu planlamasında” revizyona gittiğini, yine resmi bir yazışmada bildirildi.  Yeni değerlendirmeye göre, Etlik Şehir Hastanesi açılacağı için koşulları değiştirilen dört hastane için şu plan yürürlüğe konulacakmış:

– Dr. Sami Ulus hastanesi kısmen taşınarak A-2-Dal rolünde,

– Ankara Etlik Zübeyde Hanım Hastanesi'nin kısmen taşınarak A2-Dal rolünde,

– Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi kısmen taşınarak A1 rolünde hizmete devam edecek.

– Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin  Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü'ne taşınarak müstakil hastane statüsü kaldırılacak.

BORÇ BATAĞI

Hizmete devam edeceği belirtilen üç hastanede  hizmetin nasıl süreceği zaman içinde daha iyi anlaşılacaktır. Ancak bu yazıyı hazırlarken  öğrendiğim bir bilgiyi paylaşayım. Hizmete devam edeceği belirtilen bir hastanedeki asistanlar, Sağlık Bakanlığı'nın, personel, kurum, bina, malzeme bilgileri ile özel sağlık kuruluşlarının izlendiği sisteme (Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi) girdiklerinde isim ve hastane eşleşmesini bulamamış.

Bu, meselenin bir yüzü. Meselenin asıl yüzünü;  AKP iktidarının kendi siyasi ömrünü çok aşacak taahhütlere girmesi ve  medyasına “Beş yıldızlı otel konforu”  propagandasını yaptıra yaptıran, ülke ekonomisinde  bir grup müteahhitlik ve finans şirketinin çıkarları için hasar vermesi oluşturuyor.

Bu yanıyla devasa olan sadece şehir hastanesi değil, borç yükünün kendisi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları