loading
close
SON DAKİKALAR

Denizli Şehir Hastanesi’nde neler oluyor?

Çiğdem Toker
Tarih: 05.05.2023
Kaynak: Çiğdem Toker - T24

Çiğdem Toker; Peki yok mu bu işlerin, faturası yoksula, emekliye yüklenen bu büyük, bu katlanan bu kamu zararının sorumluları?

Denizli’ye gelmeden önce kısa bir hatırlatma:

Sağlık Bakanlığı’nın, yapımı devam eden Antalya Şehir Hastanesi için, ilkinden çok daha yüksek tutarlı ikinci ihaleyi neden açtığı ve bu ihaleyi nasıl olup da aynı şirketin aldığına ilişkin sorular henüz cevap bulmadı.

 

Haberi Salı günü yani önceki gün T24 okurlarıyla paylaştım. İhalesi 21/b usulüyle Aralık 2020’de yapılan, yapımına iki yıl önce başlanan ve bugünlerde bitip hizmete açılması beklenen Antalya Şehir Hastanesi 1 milyar 125 milyon TL bedelle yeni ihale yapıldı.

Yine pazarlık usulüyle yapılan ilk ihale 990 milyon TL’ye Kolin-Nesma ortaklığında kalmıştı. Sağlık Bakanlığı’nın Antalya Şehir Hastanesi için 3 Nisan 2023 tarihinde 2023/292278 kayıt numarasıyla yaptığı ve Nesma’da kalan ikinci ihale; “çevre düzenleme, altyapı ve müteferrik işler” adını taşıyor.

Sağlık Bakanlığı’na tekrar soralım:

2020 yılı sonunda yaptığınız ilk ihalede verilen teklife, yeni yaptığınız ihaledeki “çevre
düzenleme, altyapı ve müteferrik işler” dahil değil miydi?

Dahilse hangi sebeplerle yeni ihale açtınız?

Dahil değilse ilk ihale için belirlediğiniz yaklaşık değer hesabına bu kalemleri neden dahil etmediniz?

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın altı ay sonra açılacağını duyurduğu Antalya Şehir
Hastanesi’ndeki gecikme, bu yeni ihale ile nasıl bir bağlantı içeriyor?

5 milyarlık “ikmal” IC İÇtaş'a mı

İlk ihalesi Antalya Şehir Hastanesi gibi 2020’de yapılan Denizli Şehir Hastanesi projesi de hesapsız ve kamuya çok yüklü bir fatura getiren projelerden biri olarak kayda geçiyor. Denizli Şehir Hastanesi için ilki Aralık 2020, ikincisi Mayıs 2021’de yapılan iki ihaleyi kamuoyuna (Sözcü gazetesinde) duyurmuştum. Özetle şöyleydi:

"-İlk ihaleyi Aralık 2020’de 1 milyar 34 milyon 53 bin 20 TL’ye Ekşioğlu-Ekşihan
-İkinci ihaleyi Mayıs 2021’de 1 milyar 189 milyon TL’ye Ermit Mühendislik-Özge İnşaat -Üçüncü ihaleyi Mart 2023’de 4 milyar 697 milyon 900 bin TL IC İÇtaş firması aldı."

İlk ihaleyi alan firmanın neden bıraktığı, ya da bıraktırıldığı kamuoyuna açıklanmadı.
İkinci ihale sonrası yapımına Temmuz 2021’de yapımına başlanan Denizli Şehir Hastanesi Ağustos 2023’de bitecekti. (750 gün yapım süresinin ne kadar acele (!) olduğu dolayısıyla pazarlık usulü koşullarını ne kadar taşıdığı ise ayrı tartışma konusu.) Yine pazarlık usulüyle yapılan bu ihalede de anlaşmazlıklar çıktığını işin durma noktasına geldiğini Denizli yerel medyadaki meslektaşlar haberleştirmişti.

Müteahhit firma ile Sağlık Bakanlığı arasında anlaşmazlık çıktığı da haberler arasındaydı. Şimdi gelinen noktada 1000 yataklı Denizli Şehir Hastanesi’nin maliyeti en az üçe katlanmış durumda. Dahasını paylaşayım. Son ihalede Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği yaklaşık değer 4 milyar 865 milyon 765 bin 633 TL. IC İçtaş’ın verdiği en düşük teklif, yaklaşık maliyetin yüzde 3,45 üzerine çıkmış. İndirim hak getire…

Peki yok mu bu işlerin, faturası yoksula, emekliye yüklenen bu büyük, bu katlanan bu kamu zararının sorumluları?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları