loading
close
SON DAKİKALAR

Dost kazığı (mı)

Hüsnü Mahalli
Tarih: 28.05.2021
Kaynak: Hüsnü Mahalli - Korkusuz

Hüsnü Mahalli; Katar’ın dostluğu da başka türden! ABD müttefiki Katar işini gücünü bırakmış Türkiye’ye para pompalıyor. Bu paranın ne kadar olduğunu ve nasıl pompalandığını bilen Katar Maliye Bakanı Ali İmadi yolsuzluk suçlamasıyla iki hafta önce tutuklanmıştı.

“Komşularla sıfır sorun”la işe başlandı ama on yıl sonra çevremizde komşu kalmadı.

Bölgede Katar hariç Türkiye’nin hiçbir dostu kalmadı.

Katar’ın dostluğu da başka türden!

ABD müttefiki Katar işini gücünü bırakmış Türkiye’ye para pompalıyor.

Bu paranın ne kadar olduğunu ve nasıl pompalandığını bilen Katar Maliye Bakanı Ali İmadi yolsuzluk suçlamasıyla iki hafta önce tutuklanmıştı.

Adam tutuklanmadan önce sosyal medya hesabından “Ne yaptıysam Emir Hazretlerinin talimatıyla yaptım” dedi.

İmadi; babasının istifasıyla iktidarı devralan şimdiki emir Temim tarafından Haziran 2013’de bakan yapılmış, Türkiye’de şubeleri olan Katar Milli Bankası QNB, Katar Havayolları ve Katar Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı.

Arap medyasına göre adam “Katar’ın dışardaki tüm parasal operasyonlarını ve İslamcı kişi, çevre ve örgütlere verilen para işlerini yürütüyordu”.

Örneğin Hamas ve Mısırlı Müslüman Kardeşler.

Adam sırlarıyla artık yok.

Emir Hazretleri şimdi çok rahat.

Rahat olduğu için de Mısır’la “kanka” olmaya çalışıyor.

Çarşamba günü Kahire’ye giden Katar Dışişleri Bakanı Abdürrahman El-Sani, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’yi Katar’a davet etti. O da, daveti kabul ederek yakında gideceğini söylemiş.

Ankara ile barışmak için bazı koşullar ileri süren Sisi’nin bu ziyaret için de bazı istekleri olmuştur:

1- Ankara’dan uzak durun.

2- Ülkendeki Türk üslerini kapatın.

3- Başta Mısırlı Müslüman Kardeşler olmak üzere İslamcılarla ilişkinizi kesin.

Benzer istekleri son iki haftada Sisi’yi üç kez arayarak “Filistin ve Libya konusunda işbirliği yapalım” diyen ve Dışişleri Bakanı Blinken’i Kahire’ye gönderen Başkan Biden da ileri sürmüştür. Yoksa İsrail-Filistin savaşında ateşkesi sağlamayı başaran Biden, Mısır ve Katar’la temas halinde olmazdı.

Anlaşılan bu süreç içinde Ankara ile hiç temasa geçmeyen Biden’ın “bölgesel gözbebeği” bundan böyle Sisi olacak.

Yoksa Nil konusunda Etiyopya ile gerginlik yaşayan Mısır’ı desteklemezdi.

Dönelim Katar’a.

Ankara’nın Katar ile “dostluğu” AKP’nin iktidara geldiği 2002’den ama özellikle BOP’un ilan edildiği 2004’den sonra başlamıştı. Tank Palet Fabrikası bu dostluğun “küçük” bir parçasıdır. Haziran 2017’de Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, Katar’la savaşın eşiğine geldiklerinde Ankara, Emir Hazretlerini korumak için ordusunu Doha’ya göndermişti.

Ankara’nın düşmanı Suudi Veliaht Muhammed’le barışan Emir Hazretleri şimdi de Erdoğan’ın düşmanı Sisi ile kanka olmak için özel çaba harcıyor.

Elbette Biden’ın telkinleriyle.

İki olasılık:

Ya Erdoğan’la Sisi ve Prens Muhammed’i barıştırmaya çalışıyor ya da Biden’ın yeni Ortadoğu politikasında kendine sağlam bir konum arıyordur.

Yakında anlarız.

Ne demişler “Dostluk yok çıkar var”!

Hatırlanırsa Arap Baharı öncesinde bu coğrafyada Esad’ın en yakın iki dostu olan Erdoğan ve 2013’de “kendini emekliye ayıran” Temim’in babası Şeyh Hamed Suriye olaylarında başroldeydiler.

Hatırlıyorum da Erdoğan “Gazze’ye gideceğim” deyince Hamed Hazretleri hızlı davranarak Ekim 2012’de Gazze’ye gitmiş ve oraya giden “ilk Müslüman lider” unvanını kapmıştı.

Önceki gün de Temim Hazretleri “İsrail saldırısı sorasında yıkılanları yeniden inşa etmek için Gazze’ye 500 milyon dolar yardım edeceğini” açıkladı.

Sisi de 500 milyon dolar verecek.

Sırada başkaları da olacak.

Bakalım Erdoğan ne kadar verebilecek.

O da büyük olasılıkla Biden buluşmasını bekliyordur.

Önceki gün Amerikan şirketlerinin patronlarıyla buluşan Erdoğan “14 Haziran’daki Biden buluşmasının iki ülke ilişkilerinde dönüm noktası oluşturacağını” söyledi.

Öncesinde Ankara’yı ziyaret eden Polonya Cumhurbaşkanı Duda’ya 24 adet SİHA uçağı satıldı.

Ankara’nın Ukrayna ile askeri işbirliğine kızan Moskova’nın bu işe sessiz kalacağını sanmıyorum.

Bu ve benzeri konular Biden-Erdoğan buluşmasından iki gün sonra gerçekleşecek olan Biden-Putin görüşmesinde gündeme gelir.

Bir gün önce de Biden, Erdoğan’la arası iyi olmayan AB yetkilileriyle oturup konuşacak.

Kimin dost ya da kimin dost kazığı atacağını yakında göreceğiz.

O zamana kadar da içeride feci olan durumun fecaat bir hal alacağı kesindir.

Ya sabır!

ÜYE YORUMLARI

Mahmut URHAN

Hüsnü Bey yazı ve tahlillerinizi dikkatle çok beğenerek izliyorum ve okuyorum. Orta Doğuyu sizin ve Cengiz Çandar ın kaleminden okumak, irdelemek ve yorumlamak çok keyif verici ve bir o kadar aydınlatıcıdır. Kaleminize ve yüreğinize sağlık.
selam ve saygılarımla.

30.05.2021, 13:22
Yorum Yap

Facebook Yorumları