loading
close
SON DAKİKALAR

Kıbrıslı Türkler

Hüsnü Mahalli
Tarih: 01.02.2022
Kaynak: Hüsnü Mahalli - Korkusuz

Hüsnü Mahalli; Somut örnek: Türkiye. Neyse ki ‘Yavru Vatan’ bir çok yönüyle ‘Ana Vatan’a benzemiyor. Şimdilik. Ama benzetmek için AKP her yolu deniyor. ‘Yandaşı’ yeni hükümetle birlikte AKP çok daha fazlasını daha kolay ve hızlı bir şekilde yapacaktır.

Önceki Pazar KKTC’de seçim vardı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi Ankara’nın yani AKP’nin dolaylı-dolaysız etkin müdahalesi sonucu UBP birinci parti oldu.

Kayıtlı 203 bin 792 seçmenin 117 bin 421’i sandığa gidip oy kullandığına göre seçime katılma oranı % 57.62.

Bu oran önceki seçimde % 66 idi.

Peki insanlar neden sandığa gitmedi?

Çünkü siyasal sistemin var olan sorunlara çözüm bulamayacağına inanıyorlar.

Çünkü kim seçilirse seçilsin her şeye Ankara’nın karar vereceğini biliyorlar.

Çünkü 1974’den bu yana ağırlıklı olarak sağ iktidarların yönettiği ülkede siyasal yapının değişmeyeceğini görüyorlar.

Bu yapıda kumarhaneler, kara para aklama, uyuşturucu kaçakçılığı ve bu karanlık düzeni koruyarak sürdüren bir anlayış var.

Ama en önemlisi insanları perişan eden ekonomik ve toplumsal yıkım var ve herkes çok zorda.

Dönelim seçim sonuçlara.

Kullanılan oyların 11.599’u geçersiz sayılmış. Bu durumda oy kullanma oranı yaklaşık % 52 civarında gerçekleşmiş sayılır. Oyların partilere göre dağılımı ise; Ulusal Birlik Partisi (UBP) % 39.54, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) % 32.04, Demokrat Parti (DP) % 7.41, Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) % 1.54, Bağımsızlık Yolu (BY) % 1.96, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) % 6.39, Halkın Partisi (HP) % 6.68 ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) % 4.42.

Seçim barajı % 5 olduğu için beş parti meclise girebildi.

Buna göre UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3 ve YDP de 2 milletvekili kazandı.

Başka!

Türkiye’de olduğu gibi sol söylemli CTP, HP, TDP, BAĞIMSIZLIK YOLU ve TKP (toplam % 42.23) parti ve güçler bir araya gelemediği için UBP birinci parti oldu.Protestocu oylar ve sandığa gitmeyen oyların büyük bölümünün bilinçli olduğu düşünülürse solun oy potansiyeli en az % 55 civarındadır. Nisan 2005’de Mehmet Ali Talat’ın ilk turda aldığı % 55 ve Nisan 2015’de Mustafa Akıncı’nın ikinci turda aldığı % 60.2 oy oranları bunu kanıtlamaktadır. Ancak bu başarıları halkın çıkar ve yararı doğrultusunda kullanamayan sol güçler halk kitlelerini küstürdü. Böyle giderse sol parti ve güçlerin işi bundan böyle çok daha zor olacaktır. Çünkü iktidarda olduğu sürece AKP; KKTC’yi Türkiye’ye benzetmek için elinden gelen her şeyi yapacaktır.

AKP ideolojisinde olmazsalar da sağ partiler şimdiye dek olduğu gibi bundan sonra çok daha fazla AKP’nin emrinde olacaklardır.

Toplumun yaşadığı sıkıntılar kimsenin umurunda değil ve olmayacaktır. Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar KKTC’de çok daha ağır biçimde hissedilmektedir. İlginç olan ‘Ana Vatan’da olduğu gibi ‘Yavru Vatan’da da insanlar çaresiz her şeyi kabullenmiş durumda. Ortalama bir çalışanın aldığı maaş yalnızca elektrik, ısınma, su, arabası varsa yakıt ve evi yoksa kirayı bile karşılamaz.

Her nedense sesini çıkaran yok.

Söylenmek; işe yaramayan bir tepki biçimidir.

Tepkisiz toplumlar zamanla kolay güdülen sürüye dönüşür.

Dönelim seçim sonucuna yani “milli irade”ye.

50 üyeli mecliste 24 sandalye kazanan UBP kendine ortak bularak hükümet kuracak. Geçerli oyların % 39.54’ünü alan UBP ‘milli irade’nin yani halkın yaklaşık % 20’sini temsil etmektedir.

Peki UBP nasıl bir hükümet kuracak?

Olasılıklar çok ama Ankara ne derse o olur.

MHP benzeri söylemleri dillendiren iki sandalyeli YDP, 3 sandalyeli DP ya da her ikisiyle bir koalisyon oluşturabilir.

HP, DP ya da her ikisiyle olabilir.

Tüm olasılıklarda hükümet “milli irade”nin % 55 kadarını temsil edecek.

Denebilir ki dünyanın hiçbir yerinde seçime katılma oranı % 100 olmuyor. Doğrudur ama insanların en az % 70-80’i sandığa gitmiyorsa ortaya çıkan yapılara gerçek anlamda demokrasi denemez. Belki de bunun için demokrasiler her yerde tartışılıyor çünkü katılım oranları % 60’ı geçmiyor artık. Kaldı ki geçilen yerlerde sonuç her zaman demokratik bir yapıyı ortaya çıkarmıyor.

Somut örnek: Türkiye.

Neyse ki ‘Yavru Vatan’ bir çok yönüyle ‘Ana Vatan’a benzemiyor.

Şimdilik.

Ama benzetmek için AKP her yolu deniyor.

Yandaşı’ yeni hükümetle birlikte AKP çok daha fazlasını daha kolay ve hızlı bir şekilde yapacaktır.

Kıbrıslı Türklerin ‘Milli iradesi’ önünü kesmediği sürece.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları