loading
close
SON DAKİKALAR

Tiyatro

Hüsnü Mahalli
Tarih: 23.04.2021
Kaynak: Hüsnü Mahalli - Korkusuz

Hüsnü Mahalli; Çad; Afrika kıtasında bulunan 54 ülkeden biri. Hepsi de kölelik çağından başlayarak Avrupa’nın sömürgeci ülkeleri tarafından işgal edilmiş ve elmas, pırlanta, altın, petrol, doğal gaz, uranyum başta olmak üzere tüm doğal zenginlikleri talan edilmiş.

Geçen Pazar günü Çad’da seçim vardı.

Aralık 1990’da askeri bir darbeyle iktidarı ele geçiren İdris Dibbi % 79.32 oy oranı ile altıncı kez cumhurbaşkanı seçildi.

Katılım ise hiç önemli değil.

Ertesi gün ülkenin kuzeyinde yaşanan iç savaş çatışmalarını denetlemek üzere bölgeye giden Dibbi nasıl olduğu bilinmeyen bir şekilde yaralanarak yaşamını yitirdi.

Çad; Afrika kıtasında bulunan 54 ülkeden biri.

Hepsi de kölelik çağından başlayarak Avrupa’nın sömürgeci ülkeleri tarafından işgal edilmiş ve elmas, pırlanta, altın, petrol, doğal gaz, uranyum başta olmak üzere tüm doğal zenginlikleri talan edilmiş.

Talanın devam etmesi için her Afrika ülkesinde aşiretler arası çatışmaların devamı için ortamlar yaratılmış ve ülkeler arasında kavga ve savaş koşulları sürekli provake edilmiş ve edilmektedir.

Fransa, İngiltere, İtalya, Hollanda, Belçika, İsveç, Portekiz ve İspanya’dan sonra şimdi artık devrede ABD ve İsrail de var.

Örneğin Çad’da.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun geçen yıl ziyaret ettiği ülke bölgede çok önemli bir konumda.

Bir çok nedenden dolayı hepsi çok önemli Sudan, Libya, Nijer, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Nijerya ile komşu olan Çad bu ülkelerdeki ayrılıkçı gruplara destek veriyor ama o ülkeler de Çad’taki çeşitli ayaklanmalara yardım ediyor.

Tam bir tiyatro.

Bildik kural:

Parçala, böl, istediğin gibi kullan, birbirine kırdır ve keyfine bak.

Fransa’nın desteğiyle şimdiye dek herkesle baş eden Dibbi yaklaşık 25 yıldır devam eden ve Libya sınırı boyunca saldırılarda bulunan grupların başkente yaklaştığı bir sırada yaşamını yitirdi.

Yaklaşık 16 milyon nüfusu olan bu ülkede 250 kadar kabile var.

Bu süre içinde bir çok darbe girişimi atlatan ve komşu ülkelerin desteklediği farklı ayaklanmalara karşı direnen Dibbi 2018 yılında kendisinin yazdığı anayasa ile başbakanlığı lağvetti, her türlü kararname yetkisini üzerine aldı ve 2033 yılına kadar başkan kalmasını sağlayacak düzenlemeler yaparak kendini mareşal ilan etti.

Bununla yetinmeyen Dibbi bağlı olduğu Zagava kabilesine bağlı en yakın akrabalarını devletteki askeri, sivil, istihbarat ve maliye kurumlarının başına getirdi ve halkın % 42’sini açlıkla karşı karşıya bıraktı.

Hikayeye devam edelim…

İdris’in ölümü üzerine orduyu kontrol eden generaller derhal oğlu Muhammed’in başkanlığında 15 kişilik bir konsey oluşturdular.

37 yaşındaki Başkanlık Muhafız Alayı Komutanı Muhammed ilk iş olarak anayasayı askıya aldı, parlamentoyu kapattı ve 18 ay sonra seçim yapılacağını söyledi.

Muhammed’e ilk tepkinin kardeşi Zekeriya’dan geldiği haberleri çıktı ancak “aile meclisi”in devreye girmesiyle kavganın şimdilik kontrol altına alındığı ve her şeyin Paris’in yakın takibi altında olduğu konuşuluyor.

Arap Baharı sürecinde Mısır, Libya, Tunus ve Suriye’de “diktatörlere karşı demokrasi ve özgürlük” mücadelesi veren herkese (başlangıçta IŞİD ve NUSRA dahil) sınırsız destek veren Fransa hiç çekinmeden ve elbette utanmadan Dibbi ve benzeri diktatörlere sahip çıkmayı sürdürüyor.

ABD ve İsrail ile birlikte.

Çünkü Çad konumu itibariyle çok stratejik konumda.

Herkesin ilgi odağı Libya ile 1400 kilometrelik sınırı bulunmaktadır.

Sudan’ın kuzey batısında bulunan Darfur’daki silahlı gruplar Çad’dan yardım alıyor.

Nijerya’daki radikal İslamcı Boko Haram militanları Çad sınırı boyunca hareket ediyorlar.

Diğer ülkelerle sınır hatları bu durumdan farklı değil.

Libya, Sudan ve diğer komşu ülkeler şimdi tam teyakkuzda ve gelişmeleri yakından izliyorlar.

Bundan sonrası için anormal bir durum gelişmeyeceği için emperyalist ülkelerin tiyatrosu devam edecek.

Çad’da olmaz Afrika’nın başka bir ülkesinde ya da ülkelerinde.

Örneğin Nil için Etiyopya ile savaşa hazırlanan Mısır ve Sudan.

Dolaylı-dolaysız Batı’nın emrinde ya da hizmetinde olan diktatörler var oldukça işler çok daha kolay.

Batı onları farklı projelerde istediği gibi kullanır sonra da ortadan kaldırır ya da kaldırılmalarına yardımcı olur.

Öldürülerek, asılarak ya da hapishanelerde süründürerek.

Zavallı diktatörler çaresiz sıralarını bekler.

Yakın tarihimizde çok sayıda örneği var.

Kaçınılmaz son.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları