loading
close
SON DAKİKALAR

80'li yaşlar

Melih Aşık
Tarih: 06.11.2021
Kaynak: Melih Aşık-Milliyet

Melih Aşık: Seni sevenlerle bitirmek istiyorsun gününü kısaca.

Bizim nesil 80 yaş çıtasını ya aştı ya aşmak üzere.

Kimi dostlar artık demir alıyor zamandan. Kimileri umut ve  gayretle asılıyor hayata.

Gençler günün birinde 80 yaşını göreceğini pek düşünmez.

Gençliğin penceresinden bakınca hem uzak hem yolun sonu gibi görünür 80’li yaşlar.

Oysa uzaktan göründüğü gibi değildir hiçbir şey.

Zaman çabuk geçer.

80 yaş bir başka dünya getirip insanın önüne koyuyor.

İnan Durak Taş yazmış o başka dünyayı. Aynen katılırız.

“Yaş aldıkça insan başka bir boyuta geçiyor âdeta.

Evet, eskisi kadar gergin bir cildin olmayabiliyor ama eskisi kadar gergin de olmuyorsun. Olaylara, insanlara yaklaşımın daha sakin ve hoşgörülü oluyor.

Göz çevrende gülümsemenin bıraktığı çizgilerle birlikte gülümseyip geçtiğin çok şey de oluyor.

Saçlarını daha kısa tutuyor ama günlerini daha uzun yaşıyorsun.

Evet, eski enerjin yok belki ama zaten buna gerek de duymuyorsun.

Dostlarınla içtiğin kahveler yerini tek başına içtiğin kahvelere bırakıyor. Kimseler duymasın ama sen bundan daha çok keyif alıyorsun.

Önceden dinlediğin şarkılar çok tempolu geliyor sonra ‘Günün minesi soldu’ diyen şarkılar daha iyi geliyor.

Keşkeler yerini sağlık olsunlara, öfkeler yerini huzura bırakıyor.

İnsanları olduğu gibi kabul etmeyi,  edemediklerini de oldukları yerde bırakmayı öğreniyorsun.

Seni sevenlerle bitirmek istiyorsun gününü kısaca.

Zaman daraldıkça bir telaş düşüyor yani insana, daha fazla geç kalmak istemiyor yaşamaya. Sabahları daha çok özlüyor, havayı daha bir lezzetle çekiyorsun içine.

Merak etme... İnsanın doğası gereği... Öleceğini de hiç düşünmüyorsun. Dünyaya yeni gelmiş gibisin. Hayat seni bırakmıyor.”

KORGAN

Ordu’nun ilçesi Korgan’a geçen ağustos ayında atanan Kaymakam Miraç Akbulut, 29 Ekim törenlerinin ardından görevden alındı. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, kaymakamın kendisinin de katıldığı Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yaptığı konuşmadan dolayı görevden alındığını öne sürdü:

“Kaymakam Bey konuşmasında sıklıkla Atatürk, Cumhuriyet, Türk milleti vurgusu yaptı. Bir ara Atatürk’ün ‘Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler memleketi olamaz’ sözünü de kullandı. Bu yüzden görevden alındı” dedi.

Ordu Valiliği ise yaptığı açıklamada Milletvekili Adıgüzel’i adını vermeden eleştirerek:

“Korgan ilçesi Kaymakamı görevin sorumluluğu ile bağdaşmayacak şekildeki tutumu nedeniyle görevinden uzaklaştırılmıştır” görüşünü bildirdi.

Valilik “sorumluluk ile bağdaşmayan tutum”un ne olduğunu açıklamadı!

İLAÇ

Diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm çubukları vardır. Bir kutusunda 50 çubuk bulunur. Sabah akşam şeker ölçen bir diyabetli bir kutuyu bir ayda bitirir. Zam geldi. Bir kutu ölçüm çubuğunun fiyatı 80 lira oldu. SGK bunun 30 lirasını ödüyor. 50 lirasını ise hasta Bu çubukları kullanmadan şekerin seyrini izlemek mümkün değildir. Zorunlu bir harcama bu. Fakiri zengini ayda 50 lira bu çubuğa ödeyecek.

MAAŞ

Gazetede bir haber:

“Fatih Terim’in maaşı 21 milyon lira oldu.”

GS antrenörü Fatih Terim’e ödenecek yıllık ücret 21 milyon liraymış. Buna maaş denir mi? Denmez. Özellikle genç gazeteciler bu hatayı sıkça yapıyor. Maaş dilimizde “düzenli aylık gelir” karşılığı kullanılır. Yıllık gelire maaş değil “yıllık ücret” denir. Aslında burada ücret sözcüğü de biraz yavan kalıyor. Ücret deyince akla işçi ücreti, asgari ücret falan geliyor. Terim’in alacağı paraya “yıllık servet” demek daha doğru. Ziyade olsun, ne diyelim başka...

OTOBÜS

Bir meslektaşımız İstanbul’dan Ankara’ya giderken otobüsün zorunlu olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçmesi sonucu en az bir saat kaybettiklerini yazıyor. Bu tartışma beş yıldır sürüyor. Otobüs işletmecileri üçüncü köprünün yolu 130 kilometre uzattığını, zaman kaybının yanında maliyeti de o ölçüde artırdığını savunuyor. Otobüslere ikinci köprüden de geçiş izni verilmesini istiyorlar. İstek kabul görmüyor. Üçüncü köprü için tanınan geçiş kontenjanının dolması için bu zorunluk sürdürülüyor.

İstanbul’un Avrupa yakasından kalkan otobüslerin Ankara’ya varış saatlerine baktık. 6.5-7.5 saat sürüyor. Öğrencilik yıllarımızda Ankara-İstanbul arasında Gazanfer Bilge otobüsleriyle seyahat ederdik. Şehrin göbeğinden biner, göbeğinde inerdik. Toplam 8 saat sürerdi. 50 yılda onca yatırıma, onca teknolojik gelişmeye rağmen süre hemen hemen aynı kalmış oluyor.

KAMIŞLI

Müttefikimiz ABD Suriye’de Kürt devleti kurma çalışmalarını sürdürüyor. Yunanistan’la sarmaş dolaş. Bizi de S-400 konusunda sıkıştırıyor. ABD’ye karşı tek caydırıcı unsur Türkiye’nin Rusya tarafına kayma ihtimali oluyordu. O ihtimali de ortadan kaldırdık. Ukrayna’ya sattığımız SİHA’ların Rus tarafına saldırması ve Kırım politikamız Moskova’yı kızdırıyor. Rus medyası Kamışlı’ya Rusya’nın S-400 füzeleri yerleştireceğinden söz ediyor. Çin ve İran da koroya katıldı. BM Güvenlik Konseyi’nde Türkiye’yi Suriye işgalcisi olarak suçluyorlar.

İçinden çıkılması zor bir labirente girdik.

SÖZ

Kilise daima insanları ıslah etmeye çalışır. Oysa biraz da kendini ıslah edip insanlara örnek olsa ne güzel olur.

Mark Twain

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları