loading
close
SON DAKİKALAR

Aklın yolunda

Melih Aşık
Tarih: 20.12.2022
Kaynak: Melih Aşık - Milliyet

Melih Aşık; Yazı özetle diyor ki… Bırak seni hiçliğe götürenlerin peşine takılmayı, aklın sesini dinle, onun götürdüğü yere git.

Kesip dosyaya koyduğumuz köşe yazılarını ara sıra gözden geçiriyoruz. Zamanında kim, ne yazmış. Rahmetli dostumuz Bekir Coşkun’un 22 Kasım 2012 tarihinde Cumhuriyet’te yayımlanan yazısı dikkatimizi çekiyor. “Kör gözlüm” başlıklı yazının giriş bölümünü aktarıyoruz:

“Tanrı’nın insana gönderdiği en kutsal şey kitaplar değildir. Akıldır. Uygar dünyayı yöneten demokrasi kutsal kitaplarda yoktu. Sınıfların eşitliği, bedenin dokunulmazlığı, kadın hakları, insan hakları, laiklik, evrensel hukuk. Ne kullandığımız takvimler, ne organ nakilleri, ne radyo dalgaları, ne antibiyotikler, ne bilgisayarlar. Hiçbirisi kitaplarla gelmedi. Akılla geldi. Tanrı’nın insana verdiği en mübarek şey: Akıl. Onu sana veren işlesin diye verdi ya. Şu haline bak. Dünyanın en bereketli topraklarının üzerinde yarı tok yarı açsın. Ve dünyanın en katmer katmer kültürü üzerinde üretimden teknolojiden, sanattan, bilgi zenginliklerinden yoksun. Üzerindeki ceketin modelinden. Ayağındaki pabucun astarından. Gözündeki gözlüğün çerçevesinden. Bindiğin arabadan. Bereket beklediğin traktörünün ununu veren değirmenine kadar. Bir teki olsun senin değil. Aklını kullananların eseri.”

Yazı özetle diyor ki… Bırak seni hiçliğe götürenlerin peşine takılmayı, aklın sesini dinle, onun götürdüğü yere git.

İZMİR 1922

Kurtuluş Savaşı İzmir’in kurtarılmasıyla noktalanırken, patlayan İzmir yangını konusunda son yıllarda epey tartışma izledik. İzmir’i kim yaktı? Sorunun cevabı hâlâ karanlıktadır. Yunanistan ve Batı kaynakları suçu Türklerin üzerine atmak için gayretli bir çaba içinde görünürken, tarafsız yayına pek az rastlanır.

Tarihi konulardaki araştırmalarıyla tanınan İzmirli gazeteci Yaşar Aksoy’un kitabı (İzmir 1922 Yangını - Kırmızı Kedi) bu açıdan önem taşıyor. Kitap yangın konusunda ABD’li Amiral Bristol, Fransız Amiral Dumesnil, İtfaiye Kumandanı Greskovich ve ABD Yardım Şefi Mark Prentiss’in gözlemleri ile Vatikan raporlarına dayanarak tartışma masasının eksik taraflarını tamamlıyor.

Hamasete değil gerçeklere dayanan bir kitap çıkarmış ortaya Yaşar Aksoy. Eline sağlık.

AYANA HATUN

Yaşamını artık Ege’de sürdüren gazeteci arkadaşımız Mustafa Mutlu, dördüncü romanı Ayana’yı da tamamladı, okurun beğenisine sundu. Yarı belge niteliğindeki kitap ne diyor? Kendi anlatımıyla:

“ ‘Türkler nasıl Müslüman oldu? Gök Tengri’den ve Şamanizm’den nasıl vazgeçtiler? Arapların İslam’ı yayma faaliyetleri sırasında kaç yüz bin Türk kılıçtan geçirildi?’ Soruların cevabını bulmak için Şamanizm ve Gök Tengri inanç sisteminin peşine düşen Sevil ulaştığı gerçekleri anlatmaya başladığında bu iki kadim dine satanizm gözüyle bakan milliyetçilerin hedef haline gelir.

Büyük bir baskı altında kendisi gibi düşünen birilerini bulmaya çalışırken Sevil’in yolu Amasya’nın uzak bir köşesinde şifa dağıtan ve gelecekten haber veren bir kadınla, ‘Ayana Hatun’ la kesişir.”

Öykünün devamını kitapta okuyacaksınız.

HÜKÜM

Mahkemenin İmamoğlu kararına ilişkin iki saptama.

Kararda cezanın artırılma gerekçesi olarak Türk Ceza Kanunu 125. maddesinin 6. fıkrası belirtiliyor.

Oysa TCK 125. maddesinin 6. fıkrası yok. Bu madde sadece 5 fıkradan ibaret.

Prof. Sami Selçuk, olmayan bir madde gerekçesine dayanan cezanın geçersiz olduğunu söylüyor.

***

Eski milletvekili Barış Yarkadaş soruyor:

Ekrem İmamoğlu’nun davasına bakacak olan Hâkim Hüseyin Zengin Samsun’a sürgüne gönderilirken  CHP ve İYİ Parti kontenjanından HSK’ya seçilen üyeler bu hukuksuzluğa neden ses çıkarmadılar?

UZAY

Eyüp Belediyesi’nden gelen bilgi notu diyor ki:

“Ali Kuşçu Uzay Evi’nde uzay yolculuğu devam ediyor.

Eyüpsultan Belediyesi Ali Kuşçu Uzay Evi’nde, uzayı merak eden, problem çözmeyi seven, hayal gücü geniş öğrencilere yönelik düzenlenen eğitimler yoğun katılımla devam ediyor.

Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik eğitim programları kapsamında, gezegenler, gök olayları, astronotların yaşamı, takımyıldızlar, Ay’a yolculuk, uzay istasyonu ve roketler konularında eğitimler veriliyor.

Haftanın dört günü, üç seans olarak gerçekleştirilen eğitimlerde uzay tulumlarını giyen öğrenciler yaş gruplarına ve bilgilerine göre çeşitli atölye çalışmalarına katılıyor.”

AKP’li Eyüp Belediyesi yararlı bir etkinlik düzenlemiş. Diğerlerine örnek olmasını dileriz.

ASGARİ

Televizyonda ekonomist Tülin Köksal’ın gündeme ilişkin görüşlerini dinliyoruz. Asgari ücret konusunda diyor ki:

- Asgari ücret, yakında 8.200 lira dolayında ilan edilecektir. Cumhurbaşkanı bu rakama ek yapacak, 9.200 ile 9.500 arası bir rakam açıklanacaktır.

Tabii emekli maaşlarına da benzer zamlar yapılacak.

Bu rakamlar kehanet mi, bilgiye mi dayanıyor? Yakında göreceğiz.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları