loading
close
SON DAKİKALAR

Başbuğ’un Kitabı

Melih Aşık
Tarih: 02.06.2022
Kaynak: Melih Aşık - Milliyet

Melih Aşık; Atatürk’ün düşünce dünyası ve davranış ilkelerini anlamak açısından bugüne dek yazılmış en yararlı eser diyebiliriz.

Mustafa Kemal Atatürk toplumda sevilmekte sayılmakta ancak yeterince anlaşılmakta mıdır? Hangi koşullar altında, hangi zorluklar içinde mücadele ettiği, hangi başarılara hangi yollardan ulaştığı bilinmekte midir? Sanmıyoruz...

Emekli General İlker Başbuğ’un uzun ve zahmetli araştırmalardan sonra yazdığı “Savaş ve Barış” adlı kitap Atatürk’ün anlaşılması açısından önemli bir çalışma... İmparatorluğun dağılmakta olduğu, tüm cephelerde yenilgiye uğradığı bir dönemde kolordu veya ordu komutanı olarak görev yapan Mustafa Kemal felaketler karşısında nasıl tavır aldı? Ne tür tepkiler gösterdi? Nasıl ilkeler uyguladı? Ne tür bir kararlılık sergiledi?

Kitapta bu olaylar Atatürk’ün çeşitli kaynaklardan derlenmiş anılarına ve görüşlerine dayanılarak anlatılıyor.

Atatürk’ün düşünce dünyası ve davranış ilkelerini anlamak açısından bugüne dek yazılmış en yararlı eser diyebiliriz.

Kitapta birbirinden ilginç anektotlar da bulabilirsiniz. Örneğin 7. Ordu Komutanlığından istifa eden Mustafa Kemal Halep’ten İstanbul’a gidecektir. Ama yol parası yoktur. Atlarını satışa çıkarır. Cemal Paşa atları 2 bin altın verip satın alır. İstanbul’daki Mustafa Kemal’e bir süre sonra bir mesaj ulaşır. Cemal Paşa atları 5 bin altına satmış, geri kalan 3 bin altını Mustafa Kemal’e göndermek istemektedir. Atatürk bu öneriyi anlamsız bulur... Ancak Cemal Paşa üç bin altını yine de gönderir. Dostluk ve dayanışma mükemmeldir.

DİJİTAL

Otomobille İstanbul’dan Edirne yönüne gidiyoruz.. Navigasyon açık... Yolu tarif eden ses:

- 500 metre ileriden sola sapın, diyor...

Bizim şoför sağa sapıyor...

Navigasyon:

- 300 metre ilerden sağa sapın, diyor…

Bizim sürücü sola sapıyor...

Merak edip sorduk:

- Navigasyon sağ diyor sen sol yapıyorsun o neden?

- Navigasyon bizi paralı yola sokmak istiyor abi, dedi sürücü, ben yolu biliyorum, sen merak etme...

Bir öğretim üyesi dostumuz Bursa’dan İzmit’e gidecekmiş...

Navigasyon onu Osmangazi köprüsünden Gebze’ye ulaştırıp oradan İzmit’e götürmeye kalkışmış. Yolu boşuna kilometrelerce uzatmış...

Dijital cihazlar icat etmeyi veya üretmeyi beceremedik ama onların ayarıyla oynayarak bunu kazanca dönüştürmeyi öğrendik...

KOÇ

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un hem görüşlerini hem uygulamalarını beğeniyoruz. Ancak teknik direktörlüğü İsmail Kartal’dan alıp yerine Jorge Jesus’ü getirmesi sanırız başını çok ağrıtacak.

Neden derseniz? İsmail Kartal bu sezon Fenerbahçe’yi neredeyse küme düşerken ele aldı. Futbola döndürdü. 14 maçta 11 galibiyet 3 beraberlik yazdı tabelaya...

Jorge Jesus yeni kuracağı takımı ne zaman düzlüğe çıkarır belli değil. Eğer ilk haftalarda başarılı olamazsa sabırsız taraftar hem onu hem Ali Koç’u tefe koyar. Ali Koç o yüzden büyük risk aldı.

ALTININ KARI!

Altın madenciliğinin en yoğun olduğu Ordu’daki durumu Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel TBMM’de anlatıyor:

- TEMA Vakfı’nın raporuna göre Ordu ilimizin yüzde 74’ü maden alanı olarak ilan edilmiştir. Fatsa’da 2 bin dönüm alanda altın madeni işletmesi yapılmaktadır. Şimdi, vatandaşlarımız şunu zannetmesin:

“Adı altın, çok rantabl, devletimiz bundan çok şey kazanıyor”

Asla değil. Bakın, şu 2 bin dönüm alanda bu firmanın devlete taahhüt ettiği ‘beş yıldaki’ miktar evrakında yazılı; 9,2 milyon dolar. Bunun içerisinde vergiler de var arkadaşlar. Teşviklerle vesaire bu yılda 1,5 milyon dolar bile yapmıyor. Ama bu 2 bin dönüm alana fındık dikin, bugün dikin; bunun Türkiye’ye yıllık getirisi tam 3 milyon dolar olacaktır. Arkadaşlar, açık konuşuyorum, bu madenin ülkeye kazandırdığının tam 2 katını biz buraya fındık dikip kazandırabiliyoruz. Üstelik burada yüz sene başka bir şey yetişmeyecek, bunu 100’le çarpın, 300 milyon dolarlık bir kayıptan söz ediyorum.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları