loading
close
SON DAKİKALAR

Demokrasi havası!

Melih Aşık
Tarih: 20.08.2019
Kaynak: Melih Aşık-Milliyet

Melih Aşık: Dostumuz tatilinin bir bölümünü İzmir’de geçirmiş. Körfez gemileriyle zaman zaman yolculuk yapmış.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Başkanı Bedia Özgökçe Ertan dün görevden alındı. Yerlerine o illerin valileri kayyum olarak atandı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak - irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” belirtildi. Ayrıca üç belediye başkanının, “haklarındaki adli/idari soruşturma/kovuşturmalar nedeniyle” tedbir olarak görevlerinden uzaklaştırıldıkları kaydedildi.

Her üç isim 31 Mart seçimlerinde yani bundan 6 ay önce belediye başkanı adayı olurken seçilmelerinde sakınca görülmemişti.  Demokrasinin kurallarından biri “Seçimle gelen seçimle gider” şeklindedir. Başkanların haklarında bir mahkeme kararı dahi olmaksızın görevden alınmaları demokratik kurallar açısından tartışılacaktır. Sosyal medyada dünden itibaren Ankara, İzmir ve İstanbul belediye başkanlarının da yarın benzer sebeplerden görevden alınabilecekleri konuşulmaya başlanmıştır. Bu uygulama gündemi değiştirmek açısından yararlı görülebilir ama ülkede biraz olsun demokrasi havası solumak isteyenleri hiç mutlu etmedi.

İZMİR FARKI...

Dostumuz tatilinin bir bölümünü İzmir’de geçirmiş. Körfez gemileriyle zaman zaman yolculuk yapmış. İlk gün bindiği geminin adının “1881 Atatürk” olduğunu görünce sonraki yolculuklarında önce geminin adına bakmaya başlamış. Neler miymiş gördüğü isimler?

İzmir’in unutulmaz belediye başkanları Ahmet Piriştina ve İhsan Alyanak... İzmir ve Türkiye futbolunun efsane isimleri Metin Oktay, Gürsel Aksel, Cengiz Kocatoros. İzmir âşığı merhum şarkıcı Dario Moreno.

Kubilay, Hasan Tahsin, Aziz Sancar, Attila İlhan, Gezi, Soma 301.

Gemilerin üst katına çıkan merdivenlerde gemiye adını veren isimler fotoğraflarıyla birlikte kısaca tanıtılıyormuş. Gemilerin sadece isimleriyle değil, konforuyla da güzel olduğunu söyleyen dostumuz, sözü, “İzmir farkını gemilerinde de görüyorsunuz” diye noktaladı.

İBB

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na geçen yazımızda yaptığımız öneriler ilgi çekti...

Okurlarımızın da aklından geçen öneriler var. Tavsiyeler var, ilginç fikirler var...

Ancak Başkan’a ulaşmak için bir internet adresi yok.

Beyaz Masa şikâyetleri alıyorsa da gerisiyle fazla ilgilenmiyor. Okurlarımız Başkan’a ulaşacak bir internet adresi istiyor.

Aynı talep ilçe belediyeleri için de geçerli...

DÖNÜŞ

Bu tartışma hep vardır. Adama “dönek” diyorlar...

O ise: “Ben dönmedim, değiştim, zamana ayak uydurdum” diyor...

Aziz Nesin’e bu kavramlar sorulmuştu. Dedi ki:

- Değişmek ileriye doğru olur. Tarihsel akışın doğrultusunda değişiyorsa bu değişmedir. Tarihsel akışın tersine değişiyorsa bu dönekliktir....

PİYANO

Ünlü sanatçımız Fazıl Say piyanosuyla Kaz Dağları’na çıktı. Binlerce doğasever için, katliama uğrayan ağaçlar, topraklar, ormanlar için çaldı. Dağlar ona ses verdi. Yetmiyor. Bu doğa katliamına bütün ülkenin ses vermesi gerekiyor. Avrupa ülkelerine sık sık seyahat ediyoruz. Dağlardan tepelerden geçiyoruz. Spor ekranlarında Fransa, İtalya, Polonya turu gibi bisiklet turlarını havadan çekimlerle izliyoruz. O dağlarda hiç böyle kelleşmiş tepeler, çamur rengi vadiler görmüyoruz. Avrupalı, ihtiyaç duyduğu madeni yıllarca Afrika’dan çıkardı (çaldı), sanayi ürünü yapıp zengin oldu, talana uğrayan Afrika sefalet içinde kaldı. Artık Afrika bile uyandı. Biz de uyanalım. Doğamızın yok edilmesine seyirci kalmayalım.

 
 

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları