loading
close
SON DAKİKALAR

Ege’de uçmak

Melih Aşık
Tarih: 19.07.2022
Kaynak: Melih Aşık - Milliyet

Melih Aşık; ABD Temsilciler Meclisi kararı gösteriyor ki Yunanistan’ın 10 millik hava sahası saçmalığı Amerikan Kongresi’nde giderek daha çok taraftar bulmaktadır.

ABD Temsilciler Meclisi can sıkıcı bir değişiklik önergesini onayladı. Önerge, Türkiye’ye F-16 ve modernizasyon kiti satılması için Yunan hava sahasının ihlal edilmeyeceği şartını öngörüyor.

Önerge henüz öneri niteliğinde. Bundan sonra Senato, ortak komite, tekrar Meclis ve Senato, peşinden Başkanlık aşamaları var. Ancak eğer tepkimizi güçlü şekilde ortaya koymazsak zaman aleyhimize işleyebilir.

Mesele nedir derseniz... Efendim, Yunanistan, kara suları 6 mil olduğu halde kendi hava sahasının 10 mil olduğunu iddia ediyor. Atina, dünyada bir başka örneği olmayan bu tecavüzü 1931 tarihli bir kraliyet kararına dayandırıyor. Kararın ilk  bildirimi 1975’te gerçekleşmiş ve Türkiye buna anında itiraz etmişti. Türk savaş uçakları uçuşlarında doğal olarak 10 millik sınırı tanımıyor. Ve Yunanistan her defasında “Türk uçakları hava sahamızı ihlal etti” diye dünyayı ayağa kaldırıyor.

Halen Ege Denizi’nin yüzde 7.47’si Türk kara suları, yüzde 43.68’i Yunan kara suları olarak işaretlenmiş durumda. Yunan hava sahası, Atina’nın 10 mil iddiasına göre, Ege’nin yüzde 50’sinden fazlasını kaplıyor. Böylece Ege semaları adeta Türk uçaklarına kapatılıyor.

ABD Temsilciler Meclisi kararı gösteriyor ki Yunanistan’ın 10 millik hava sahası saçmalığı Amerikan Kongresi’nde giderek daha çok taraftar bulmaktadır.

Ankara’nın da etkili kampanyalarla hem Türk kamuoyuna hem dünya kamuoyuna bu haksızlığı anlatması gerekir.

Anlatamazsak, ya Yunanistan’ın 10 mil iddiasını kabul etmek ya da F-16 uçaklarını hangara çekmek seçenekleriyle karşı karşıya kalabiliriz.

DAMACANA

Bir damacana su 30 lira oldu. Suyun litresi 2 liraya geliyor.

Neden Paris’te, Londra’da, New York’ta insanlar suyu musluktan içer de bizim kentlerimizde su musluktan içilmez?

Soruyu İSKİ’nin bundan önceki genel müdürü Raif Mermutlu’ya sormuştuk. Cevabı:

- Musluk suyunu içebilirsiniz. Biz evinize kadar suyu sağlıklı olarak getiriyoruz. Eğer evinizin boruları sağlam ve sağlıklıysa musluk suyu içmenizde hiçbir sakınca yoktur.

Bu bilgiyi dostlarımıza ulaştırdık . Hep birlikte musluk suyunu denedik. Su klor kokuyor. Kaynatsanız da koku geçmiyor.

Peki, Batı metropolleri kokusuz ama sağlıklı suyu nasıl  beceriyor? Biz neden beceremiyoruz?

İSKİ VE İBB’nin bu soruya bir yanıtı olmalı.

Yoksa su şirketlerinin gizli engellemesi mi söz konusu?

Sayın Belediye Başkanı bu konuda halkı aydınlatmalı.

YOZGAT’TA HAMAM

Ege’de uçmak...

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde Roma Hamamı kalıntısı. Benzeri İngiltere’nin Bath kentinde vardır. İngilizler iyi korumuş, restore etmiş, kente hamamın adını vermiştir. Her yıl yüz binlerce turist çeker Bath kenti. Bizim Yozgat ise bahtsız. Böyle bir hamamın varlığını bizler bile bilmeyiz.

MESUT ÖZİL

Türkiye’deki en ünlü ve en zengin futbolcu kim mi?

Kuşkusuz Mesut Özil. Almanya’dan sonra gittiği Real Madrid ve Arsenal’de milyonlar kazandı. Bugünkü serveti 500 milyon liranın üzerindedir. Şöhret mi? 2014 yılında Alman Milli Takımı’yla dünya kupasını kaldırmış, Real Madrid ve Arsenal ile nice şampiyonluklar yaşamış, şöhretin de zirvesine ulaşmıştır.

Böyle bir adam bizim alaturka felsefemize göre ne yapar?

Kendine bir saray yaptırır, içinde yan gelir yatar değil mi?

Oysa o bunu hiç aklına getirmiyor.

Fenerbahçe’de yedek soyunduğu oldu, kadro dışı kaldığı oldu. Yine de futboldan vazgeçmedi. Şimdi Başakşehir futbolcusu olarak yağmur çamur demeden yeni sezon antrenmanlarına çıkıyor.

Neden bu ısrar, bu heves, bu inat?

Almanya’da büyüyen Mesut bilir ki...

Para mutluluk getirmez. İnsan ancak üretici olduğunda, onu var eden koşullara sıkıca sarıldığında insan olur.

Alman insanı bunu anlamıştır. O yüzden üreticidir. Biz padişah düzeninden geldiğimiz için bunu anlamakta zorlanırız.

***

Oyunun içinde olmak veya dışında kalmak. Bütün mesele bu.

Oyuncu üreticidir. Seyirci tüketici.

Siz siz olun ömür boyu çalışmayı, üretmeyi, üreterek mutlu olmayı elden bırakmayın.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları