loading
close
SON DAKİKALAR

Kanal çalıştayı...

Melih Aşık
Tarih: 11.01.2020
Kaynak: Melih Aşık-Milliyet

Melih Aşık: Kanal İstanbul’a ve ÇED raporuna ilişkin sayısız eleştiri dinliyoruz. Dünkü çalıştayda da dinledik. Ancak bilimsel eleştirilere bilimsel cevap gelmiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kanal İstanbul çalıştayı yararlı bir etkinlikti. Bilim adamlarının seslerini duyurması açısından yararı oldu. Ancak çalıştayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener’in konuşmalarıyla başlaması ve bu şekilde siyasallaştırılması iyi olmadı. Her iki lider başka platformlarda görüşlerini ortaya koyabiliyorlar. Çalıştayı bilim adamları, finansçılar ve yöre insanlarının görüşlerine bıraksalar iyi olurdu.

***

Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul’un güzergâhında 30 milyon metrekare (30 bin dönüm) arazi satıldığını söylüyor, bu rakamın yalanlanmadığına dikkati çekiyor. Arazi alanlar arasında bazı Arap ülkelerinin zenginleri de vardır. Satanlar ise Kanal’ın oradan geçeceğinden habersiz saf yöre halkıdır. Mera statüsündeki araziler küçük fiyatlarla el değiştirmiş, vatandaş zarara girmiştir. Arazisini satmayan kişileri de bir sürpriz beklemektedir. Arazilerin bugünkü fiyatı tespit edilmiş, yarın istimlak edildiği takdirde bugünkü fiyatın üzerine yıllık enflasyon değeri konularak ödenmesi karara bağlanmıştır. Kısacası, arazisi istimlak edilecek olanları da mutlu rakamlar beklemiyor.

Kanal İstanbul’a ve ÇED raporuna ilişkin sayısız eleştiri dinliyoruz. Dünkü çalıştayda da dinledik. Ancak bilimsel eleştirilere bilimsel cevap gelmiyor.

Bir ayrıntı

Karadeniz üzerine kitap yazmış olan bir denizci, Özkan Gülkaynak, Kanal’ın bin bir sakıncasından birini anlatıyor:

“Kanal İstanbul’un Karadeniz girişinde de sık sık kum taşınmaları nedeniyle ciddi derinlik değişimleri olacaktır. Çünkü yöre zaten kumluktur. Dip akıntıları ve kuzey fırtınalarıyla Karadeniz girişi sürekli sığlaşacaktır. Düzenli tarama/derinleştirme faaliyetleri bile gemi trafiğini rahatlatamaz. Kanal’a doğru Karadeniz’den ilerleyen bir gemi her fırtınadan sonra acaba derinlik şimdi nasıl paranoyasına mı düşecek? Haberini alsa bile günlerce buranın derinleştirilmesini mi bekleyecek?”

Bu noktada bizden soru: Kadıköy’de Kurbağalı Dere’yi 100 yıldır temizleyemeyen Türkiye 40 kilometrelik Kanal’ı nasıl temiz tutacak?

ÖZERK

Bir Rus askeri heyeti 26 Aralık 2019’da Kamışlı’da Kürt yetkililerle toplantı yapmış. Independent’in haberine göre, onlara Şam ile müzakere konusunda 10 maddelik yol haritası sunuyor. Esad’la birlikte hazırlandığı anlaşılan yol haritasında Rus heyeti “Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi”nden söz ediyor. Yani Suriye’de Kürtlere ‘iki özerk bölge’ vaat ediliyor. Türkiye’nin terörist saydığı PYD, YPG, PKK bu özerk yapıların içindedir. Yeni Suriye’nin şekillenmesinde Rusya başrolü üstlenmiş durumdadır. Türkiye de bu rolü kabullenmiş görünüyor.

İZMİR

Bir dostumuz İzmir’e yerleşmeye karar vermiş. Sebebini sorduk. “Pek çok sebep var, sadece birini anlatayım” dedi ve anlattı:

“Bir gün mesai saati bitiminde Alsancak vapur iskelesinden Karşıyaka’ya döneceğim. İskelenin daracık salonunda ayakta duracak yer bile yoktu.

Koltuklardan birini boş gibi görünce oraya yöneldim, baktım bir kedi oturmuş, etrafı seyrediyor. O kadar insanın, ki içlerinde yaşlılar da vardı, bir teki bile kediyi rahatsız edip o yere oturmadı. Bunu İzmirli bir dostuma anlattığımda, bana ne mi dedi: O gördüğün hiçbir şey değil, ben belediye otobüsünün koltuğunda oturan köpek gördüm, üstelik de bazı yolcular ayakta giderken...”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları