loading
close
SON DAKİKALAR

Pontus suskunluğu

Melih Aşık
Tarih: 21.05.2019
Kaynak: Melih Aşık-Milliyet

Melih Aşık: Şu sırada İstanbul’da kimi kitapçılarda “PONTOS Soykırımı” diye bir kitap rahatça satılıyor.

Kendisini “Düşünceye Özgürlük Girişimi” olarak tanıtan bir grubun 18 Mayıs 2019 günü Sağlık Emekçileri Sendikası’nın konferans salonunda “Pontus Rum/Helen Soykırımının 100. Yılı” iddiasıyla bir etkinlik düzenleme kararı aldığını geçtiğimiz hafta köşemizde dile getirmiştik. Türkiye’yi dünya kamuoyuna soykırımcı ülke olarak göstermeyi amaçlayan bu etkinlik girişimi, Barolar Birliği’nin devleti uyandırması sonucu Ankara Valiliği’nin kararıyla yasaklandı.

Başta Yunanistan olmak üzere birtakım iç ve dış çevreler Ermeni soykırım iddiası yetmezmiş gibi buna Pontus, Dersim, Süryani soykırım iddiaları eklemek için gayret gösterirken biz bu konuda ne yapıyoruz? Daha doğrusu neler yapmıyoruz... Eski CHP milletvekili Ahmet Ersin anlatıyor:

“Yunanistan’da Pontus anıtlarının açılması ve dünya çapında peş peşe Pontus derneklerinin kurulması üzerine 2006 yılında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e bu konuda Türkiye’nin haklarını ve görüşlerin savunmak için neler yapıldığını sormuştum. Cevap gelmedi. Gördüğüm kadarıyla bir etkinlik yapılmadı.”

***

Şu sırada İstanbul’da kimi kitapçılarda “PONTOS Soykırımı” diye bir kitap rahatça satılıyor. Bu kitapta verilen haritada Kastamonu, Sinop, Amasya, Samsun, Tokat, Ordu, Giresun, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Trabzon, Rize ve Artvin dâhil 13 ilimiz sözde Pontus Rum Devleti’nin sınırları içinde gösteriliyor.

Eski CHP milletvekili Uluç Gürkan anlatıyor:

- 2015 yılında Yunanistan’ın soykırım konularında anti demokrat tutumunu protesto için Atina’ya gitmiştik. Sintagma Meydanı’na giderek bir basın açıklaması yapacaktık. Saat 10.30’da Atina’ya indik. Yunan polisi bizim 22 kişilik gurubu kuşattı. Alana hapsetti. Ve hepimizi bir sonraki uçakla Türkiye’ye postaladı.

Uluç Gürkan devam ediyor:

- Dahası, AB ülkelerini uyararak 5 yıllığına Schengen bölgesine giriş yasağı koydurdu. Ben şimdi Avrupa’da İngiltere dışındaki ülkelere giremiyorum. Bu yasak 2020 yılına kadar sürecek.

Elin oğlu üstelik böylesine pervasız...

COŞKU

Atatürk’ün doğum günü ve Samsun’a ayak basışının 100. yılını coşkuyla kutladık.

Kimi gösteriler müsamereye dönüşse, kimi nutukların içi boş kalsa da... Halkın coşkusu övgüye değerdi.

Atatürk’ü ve 19 Mayıs’ı senede bir gün değil her gün anmalıyız.

Atatürk’ün ilkelerini, hedeflerini, devrimlerini, Cumhuriyet’i hangi koşullarda kurduğunu, yaşadığı zorlukları, bilimsel eğitime verdiği önemi, bağımsızlık ve halk egemenliği vurgusunu yeni nesillere anlatmalıyız. Atatürk gençlere:

“Cumhuriyet’i bizler kurduk, sizler yaşatacaksınız” demişti. Cumhuriyet; eğitimle, bilimle, adaletle, ekonomiyle, demokrasiyle yaşar.

Bunları konuşmalıyız.

KUT

Galatasaray lig şampiyonu oldu. Kutlarız. Son haftalarda bazı tartışmalı sonuçlar aldıysa da sarı kırmızılılar ligin en iyi takımı olduğunu son maçta bir kez daha kanıtladılar.

Tebriklere devam edelim... Efes’in Euroleague ikinciliği büyük başarıdır. Koç Ergin Ataman, oyuncular ve yöneticileri yürekten kutluyoruz. Fenerbahçe’nin dördüncülüğü de aynı ölçüde değerli. Sarı lacivertliler bize bütün yıl sayısız kez zafer keyfi yaşattı. Euroleague’de dörtlü finale kalmak başlı başına zaferdir. Her türlü kutlamaya layıktırlar.

TV

“Toplum önündeki tartışmalarda olan biten, savaştaki manzaraya benzer. Zayıf olan taraf düşmanına olduğundan daha kalabalık ve daha güçlüymüş gibi görünebilmek için sahte ışıklar saçar ve büyük gürültü koparır.”

J. Swift

BİLGİ

“Sende bir yumurta var, bende bir yumurta var. Ben sana bir yumurta sen bana bir yumurta versen her birimizde yine birer yumurta olur. Sende bir bilgi var, bende bir bilgi var; sen bana bir bilgi ben sana bir bilgi versem her birimizde ikişer bilgi olur.”

Konfüçyüs

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları