loading
close
SON DAKİKALAR

Rusya dostluğumuz...

Melih Aşık
Tarih: 09.04.2019
Kaynak: Milliyet

Melih Aşık: Aradan yıllar geçti. Atların yerini füzeler aldı. S-400’ler, bundan sonra havadan gelecek saldırılara karşı ateşlenen ilk füzeler olacaktır!

Cumhurbaşkanı Erdoğan S-400 ve Suriye konularını konuşmak üzere Rusya’ya bu yılın üçüncü gezisini yaptı. Moskova ile ilişkiler Birinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en sıcak günlerini yaşıyor. Rusya, malum, hem Kurtuluş Savaşı’nda hem Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türkiye’yi her açıdan desteklemiştir. Söz dostluktan açılmışken, Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’da Sovyetler Birliği Büyükelçisi olarak bulunan Semyon Aralov’un bir anısını buraya iliştirelim:

Kurtuluş Savaşı sürerken Türkiye’de bir nalbant okulu açılması gündeme gelir. Bir sohbette Mustafa Kemal, Büyükelçi Aralov’a bu ihtiyacı şöyle açıklar:

- Rum ve Ermeni yurttaşlar ülkemizi terk ettiler. Atlarımızı nasıl nallayacağımızı öğrenmemiz gerekiyor.

Üç ay sonra nalbant okulunun ilk mezuniyet törenine Aralov da davetlidir.

Törende atın tabanına ilk nalı Mustafa Kemal’in çakması rica edilir.

Mustafa Kemal nalı alır ve Aralov’a uzatır:

- Ekselansları, bu nalı atın ayağına siz çakınız.

Aralov’un, nalı atın ayağına çakarken söylediği bir tümce çılgınca alkışlanacaktır:

- Ayağına nalı çaktığım bu at İzmir’e giren ilk at olacaktır.

***

Aradan yıllar geçti. Atların yerini füzeler aldı. S-400’ler, bundan sonra havadan gelecek saldırılara karşı ateşlenen ilk füzeler olacaktır!

Atatürk de taşınsın!

İstanbul’un yeni havalimanı çok başarılı bir taşınma operasyonuyla hizmete girdi. Hayırlı olsun diyoruz. Uçuşlarla ilgili internet sitelerine bakıyoruz. Havalimanları şöyle sıralanıyor: Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Isparta Süleyman Demirel... Ve... İstanbul İstanbul. Yeni havalimanının adı böyle yazılıyor. Neden iki tane İstanbul?

Çünkü İstanbul Havalimanı’na başka ad bulunamadı. Efes basketbol takımının koçu Ergin Ataman mesaj geçmiş, havalimanına emeği geçenleri kutlarken, duygularımıza tercüman oluyor: “Yeni havalimanına ulu önderimiz ATATÜRK’ün adı verilerek, orada bayrağımız gibi sonsuza kadar yaşatılmalıdır.”

Çok yaşa Ergin Ataman. Çok doğru bir öneri. Vakit geçmiş değil.

Neden Atatürk adı da Yeşilköy’den alınıp yeni havalimanına taşınmasın?

YOL

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın tarafsız kalacağına ilişkin bayrak ve Kuran-ı Kerim üzerine yemin etmesi tartışma konusu oldu. Yemin metinleri 1928 yılında değiştirilmiş, “Vallahi” gibi dinsel deyimler yerini “Namusum üzerine söz veriyorum” gibi deyimlere bırakmıştı. Bir belediye başkanı Kuran üzerine yemin ederse ne olur? Laikliğin tanımını bir yana bırakalım, durumu fıkrayla anlatalım: Babacan bir kedi sobanın başına uzanmış tembel tembel yatıyormuş. Minik bir fındık faresi onunla oyun oynamaya yeltenmiş. Hızla bıyıklarını altından geçmeyi denemiş. Baba kedi anında pençeyi vurup onu yamyassı etmiş. Etraftan kızmışlar:

- Neden öldürdün hayvancığı, bıyıklarını altından geçiverse ne olur? Baba kedi kısaca cevap vermiş:

- Yol olur...

ALBÜM

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya gezisine çıkarken, bu ülkenin Moskova’dan sonra en görkemli şehri St. Petersburg’un önümüzde duran rengârenk albümüne birkaç satır ayıralım. Diana ve Semih Kalkanoğlu bu albüm için şehirde 9 ay çalışmış, bölge bölge, sokak sokak, müze müze 6400 adet renkli fotoğraf çekimi yapmışlar. Albümde 324 büyük boy sayfa var. Çok kaliteli kâğıt ve baskı teknikleri kullanılmış. Kitabı online satış sitelerinden veya bizim yaptığımız gibi “semihkalkanoglu@gmail.com” adresinden isteyebilirsiniz.

KANUN

Mahalli İdare seçimleriyle ilgili 2972 sayılı yasanın 22. maddesi diyor ki:

“Büyükşehir belediye başkanı seçimlerine ilişkin ilçe birleştirme tutanakları ilçelerden il seçim kurullarına gönderilir. İl seçim kurulu tarafından bu tutanaklar birleştirilirken en çok oyu alan aday büyük şehir belediye başkanlığına seçilmiş olur.”

İl Seçim Kurulu Ekrem İmamoğlu’nun seçimi kazandığını ilan etti. İtiraz üzerine geçersiz oyların sayımı başladı. Dün akşam geçersiz oyların sayımı sona yaklaşırken YSK bu defa AKP’nin talebi üzerine tüm oyların sayılmasını görüşmeye başladı. YSK oyların sayılmasını reddettiği takdirde Ekrem İmamoğlu mazbatasını alacak...

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları