loading
close
SON DAKİKALAR

Yedek ve asil!

Melih Aşık
Tarih: 14.05.2019
Kaynak: Melih Aşık-Milliyet

Melih Aşık: Belediyeler ve devlet dairelerine Atatürk dışında eski ve yeni cumhurbaşkanı resimleri asılmalı mı? Asılabilir mi?

YSK’nın 7 asil ve 4 yedek üyesi İstanbul Belediye Başkanlığı seçimiyle ilgili oylamada 7’ye 4 iptal yönünde oy kullandı. Gariplik asil ve yedek üyelerin birlikte oy kullanmasıydı. O zaman neden bu üyelerin bazısının sıfatı asil, bazısının sıfatı yedekti? Biraz eşelenince... Ve bazı hukukçular konuyu deşince ortaya çıktı ki... YSK’da 2014 yılından bu yana yedekler de asil gibi oy kullanmaktadır. Durum Anayasa’ya uygun olmasa da teamül haline gelmiştir. Şimdi pek çok siyasetçi ve hukukçu bu konu üzerinde tartışıyor. Deniyor ki:

“YSK’da tam sayı 7’dir. Yedek üye ancak asil üye toplantıya katılmazsa onun yerine oy kullanabilir. Zaten adları da bu yüzden yedektir. Bu nedenle Ekrem İmamoğlu Danıştay ve Anayasa Mahkemesinde hak ihlali öne sürerek iptal davası açabilir. Hukuki karar aleyhine evet dava açılamaz ama bu bir idari işlemdir, açılabilir.”

(NOT: YSK’da sadece asiller oy kullansaydı karar 4-3  İmamoğlu lehine çıkacaktı.)

AKKUYU'DA ÇATLAK!

Seçim hengâmesi içinde pek üzerinde durulmadı ama... Olay önemli. Rus enerji şirketi Rosatom’un Mersin - Akkuyu’da inşa etmekte olduğu nükleer santralin reaktörünün oturacağı temelde çatlaklar oluştu. İlk çatlak geçen temmuz ayında tespit edilmiş. Bunun üzerine sorunlu beton kırdırılmış, yeniden yapılmış. Ancak bunun da fayda etmediği görülmüş, kısa süre sonra başka bölümlerde çatlaklar saptanmış. Bombardımana bile dayanacak kadar sağlam olması gereken temelin üzerinde daha reaktör yok iken çatlak oluşması tabii büyük endişelere yol açtı.

Konu hassas.

O yüzden yetkili merkezlerin bir açıklama yapması gerekiyor.

RESİM

Belediyeler ve devlet dairelerine Atatürk dışında eski ve yeni cumhurbaşkanı resimleri asılmalı mı? Asılabilir mi?

Bu konuda eski bir Bakanlar Kurulu kararı var...

E. Mülkiye Müfettişi Mahmut Esen’in arşivlerden çıkardığı karar 1950 yılında alınmış. Cumhurbaşkanı Celal Bayar başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nca alınan 13.06.1950 günlü kararda diyor ki:

“Yeni cumhurbaşkanı resimlerinin devlet dairelerine asılması işi bütçeye ek ve oldukça önemli masraflar yükleyeceği nedeniyle bu teamüle devam edilmemesi, ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu sıfatıyla büyük Atatürk’ün portresinin resmi kurum ve kuruluşlarda şimdiye kadar olduğu gibi bulundurulması”...

Böylece bir önceki Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün resmi devlet dairelerinden kaldırılıyor, sadece Mustafa Kemal Atatürk’ün resmi kalıyor.

KAHVE

Suudi Arabistan Prensi Faysal’a kahve ikram ediliyor. Prens “Bu ne kahvesi?” diye soruyor. İkram eden kişi, “Efendim, bu Türkiye’den Mehmet Efendi kahvesi” diye yanıt veriyor. Prens bunun üzerine, “Aa, Mehmet Efendi” diyerek kahveyi geri uzatıyor. Suudi Prensleri Türk mallarını boykot çağrısı yapıyor.

Bu boykot Kurukahveci Mehmet Efendi markasını etkiler mi? Hiç sanmıyoruz. Firmanın üçüncü nesil sahiplerinden Mehmet Kurukahveci ile görüştük geçenlerde. Brezilya’dan gelen, Türkiye’de işlemlerden geçen ve Türk kahvesi adı alan ürünün tam 55 ülkeye ihraç edildiğini anlattı bize... Prensin içmemesi kuru kahvenin şöhretini zedelemez, bilakis, artırır kanısındayız!

DÖVİZ

Televizyondaki ramazan programında muzip bir delikanlı, programda soruları yanıtlayan profesör unvanlı kişiye soruyor:

- Hocam, camiye dolar bağışında bulunsam dolar arttıkça yaptığım sevap da artar mı?

Evet, sevabın artar, diyor âlim!..

Böylece paraların dolara çevrilmesini teşvik ediyor.

Paranın dolara çevrilmesiyle TL’ye karşı günah işlendiğinden ise hiç söz etmiyor!

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları