loading
close
SON DAKİKALAR

Ölçülebilen kayıplar ölçülemeyen kazanımlar

Şükran Soner
Tarih: 17.01.2020
Kaynak: Cumhuriyet

Şükran Soner: Başkan Erdoğan’ın 2019 yılının, sistemin çöküşüne ilişkin eleştirilerin tam tersine “yeniden yükseliş, yaşanmış olumsuzlukları düzeltme yılı olarak ilan etme..” çıkışı boşuna değil elbet.

İki günlük söyleşiler için yolculuk nedeniyle haberlerden kopuşu toparlamaya çalışırken, aldığım notlardaki olumsuzluklardan içime öyle bir karabasan bastı ki..“Nereden başlasam, hangi birine öncelik versem?”.. sorgulamasında, ölçülebilen kayıpların, yaşamımızı etkileyen boyutlarının satırbaşlarıyla bile içinizi biraz daha karartmaktan öte katkım olamayacağını düşünme noktasına gelmiştim ki..

Karamsarlığımı, yolculuk, gündem yorgunluğuna vurmak isterken.. Başkan Erdoğan’ın bütün haber kanallarında, Saray’dan naklen yapılan canlı yayını, “2019 yılı değerlendirme toplantısı” gündeme girdi. “Halkımız seninle gurur duyuyor..” benzeri sloganlar arasında yine bir saati geçen konuşmasında yaşamın her alanına dönük ağzından bal akan müjdeleri dinledik.

Birçok yayın, bir o kadar çok gazete haberlerinden derlenmiş, yaşamımızın her alanına dönük karabasan gidişattan içimi karartmış satırbaşlarından ölçülebilen verilerle yaptığım toparlamaların tümünün birden nerede ise tam tersinin algısını yaratmaya yönelik ölçülemeyen kazanımların müjdelenmesi gündemdeydi..

***

Yaşamımızın her alanına dönük olumsuzluklar katlanıp karabasana dönüştükten sonra, ancak kafamıza vurula vurula ortaya zor çıkan kimi gerçeklerle yüzleşmiş olarak, değişen toplumsal algıların saklanamaz sonuçlarıyla yüzleşmenin kaçınılmaz olduğu günleri yaşıyoruz. Yandaşlık, medya güdülemeleri dikiş tutmuyor..

Başkan Erdoğan’ın 2019 yılının, sistemin çöküşüne ilişkin eleştirilerin tam tersine “yeniden yükseliş, yaşanmış olumsuzlukları düzeltme yılı olarak ilan etme..” çıkışı boşuna değil elbet. Ekonomik hedeflerinden asla vazgeçmedikleri, ekonomiyi yeniden yükselişe geçirdikleri, 3-4 yılda yeniden pozitif büyüme sürecine girileceği müjdeli haberlerinden kapıyı açıyor. Yatırımlardan, turizmden başlayarak dış ticaret açığının gerilediğine ilişkin, gerçekliklerini ölçemediğimiz sayılar, sıralamalardan söze giriyor. İş yapma kolaylığında 10 basamak sıra atlamışız. İhracat kaliteli büyümüş..

En uzun, savunma sanayiindeki patlamaları sayıyor. İleri teknolojileri içeren başarıları saydıkça, coşkulu bulmadığı alkışlara sitem ediyor. Dünyanın sayılı ülkeleri sıralamasındaki başarılardan örnekler vermekten vazgeçmiyor. 2020’nin hedeflenen büyümeleriyle en uzun silahlanma alanında yapılan ve yapılacak işlerin sayılmasına geçiyor.. Altyapı işlerinin bittiğini, şimdi güçlü olmada yükseliş yıllarına geçileceğini söylüyor..

Ekonominin gündemin ana maddesi olması gerçeğinin ağır bastığı son günlerin sıcak tartışmalarından sonra, ortaya çıkmış işsizlik, yoksullaşma, sağlıkta, eğitimde geriye çekilmenin, çok tartışmalı haksızlık, hukuksuzluklar, dinsel kimlikle operasyonlar tartışmalarından uzak kalan üslubu dikkati çekiyor..

Yine de parlak gidişe, geleceğe ilişkin coşkulu sıralamaların bombardımanında verilen havadan sonra, 2020 vaatleri için, yorumcuların “şahlanış dönemi” vurgulaması dikkat çekiyor. Arkasından gelecek ekonomi gündemli tartışmaları şimdiden daha bir çok merak eder oldum. Çünkü ekonomi kökenli yorumcular bile ilk söz verildiğinde ekonomi üzerinde konuşmak yerine, günün başka haberlerine geçiş yapmayı seçtiler. Yargının son kararlarının çelişkilerini tartışmak daha mı işlerine geldi, bilemedim..

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları