loading
close
SON DAKİKALAR

‘Kampanya Teknikleri’ konferansında gözler siyasetçileri aradı... Popülizm mi yoksa akıl ve bilim mi?

Yalçın Bayer
Tarih: 15.11.2018
Kaynak: Hürriyet

Yalçın Bayer: “Kılıçdaroğlu, ilçe belediye başkanlarını büyükşehirlerde sahaya sürmek için kararlı gözüküyor. Özellikle de gençleri ilçelerde aday olarak görebiliriz. İstanbul’da kendisine yakın bir isim olan Bülent Kerimoğlu’nu büyükşehirden göstererek sürpriz yapabilir.”

GEÇTİĞİMİZ hafta düzenlenen ‘Brand Week Istanbul’ festivali kapsamında çok önemli bir konferans yapıldı: Sınır Tanımayan Popülizm Çağında Kampanya Teknikleri konferansı...

Türkiye’nin en önemli stratejistlerinden ve siyasi danışmanlarından olan Necati Özkan tarafından düzenlenen ve yönetilen, Zorlu PSM’de cuma günü yapılan konferans, akademisyenler Prof. Murat Somer (Koç), Doç. Dr. Senem Aydın Düzgit (Sabancı) ve gazeteci Murat Yetkin’in katıldığı ‘Popülizm Dünyayı Nasıl Şekillendiriyor’ başlıklı oturumla başladı. Amerika, Almanya ve Balkanlar’dan toplantıya katılan Kristina Wilfore (ABD Siyasi İletişim Danışmanı), Dr. Reza Kezami (Almanya Siyasi İletişim Danışmanı) ve Kresimir Macan (Hırvatistan Siyasi İletişim Danışmanı) isimli siyasi danışmanlar dünyada popülist kampanyaların seçmenleri nasıl etkilediğini ve toplumları kutuplara bölerek nasıl yol aldıklarını çarpıcı örneklerle anlattılar. Geçen hafta tamamlanan Amerikan araseçimleri ve Almanya’daki aşırı sağcı parti AfD’nin kampanyaları başta olmak üzere popülizm belasının global etkilerini katılımcılara sundular.

Toplantının Türkiye’deki yerel seçim kampanyaları ile ilgili bölümünde çok sayıda uzman konuşmacı sahne aldı. Her biri farklı bir çerçeveden Türkiye’deki siyasi ve ekonomik durumu verilerle analiz eden araştırmacılar İhsan Aktaş (Genar), Murat Sarı (Konsensüs), Prof. Özer Sencar (Metropoll), Bekir Ağırdır (Konda) ve Sidar Gedik (Ipsos), sözbirliği etmişçesine mevcut ekonomik kriz nedeniyle AK Parti’nin önemli oranda seçmen desteği kaybettiği; muhalefetin düzgün adaylar ile yarışa erkenden girerse Mart 2019’da pek çok sürprizin olabileceği noktasında birleştiler. Bekir Ağırdır, dünyanın ‘global ara buzul dönem’ diye tanımladığı bu dönemden çıkabilmesinin umut dolu kampanyalar yapabilecek iradeli liderler yoluyla mümkün olabileceğini söyledi.

Son 16 yıl boyunca AKP’nin kampanyalarını yapan Arter Reklam’ın başkanı Cevat Olçok, İyi Parti Stratejik İletişim Merkezi Başkanı Yiğit Karakış ve Gülfem Saydan Sanver ise moderatör Necati Özkan ile birlikte Türkiye’de seçmenin nasıl ikna olduklarını örneklerle anlattılar ve yerel ittifaklar meselesini tartıştılar. Seçmenlerin yüzde 85’nin seçimlerden 6 ay önce karar verdiklerini, karar verirken duyguların önde olduğunu ve yerel seçimlerde adayların akıllara seslendikleri kadar kalplere seslenmeyi bilmeleri gerektiği konusunda birleştiler.

Konferansın son bölümünde Google ve YouTube’dan iki uzman, dijital ve mobil kampanya teknikleri konusunda katılımcılara önemli bilgiler aktardılar. Oldukça kalabalık geçen konferansa iktidar ve ana muhalefet partilerinden 20’yi aşkın belediye başkanı ve ekipleri katıldı. Ama bu denli zengin ve dolu bir içerik hazırlanmışken keşke daha fazla aday ve siyasetçi yararlanabilseydi.

ÖZKAN SYDNEY’DE

Necati Özkan, İstanbul’daki bu önemli konferansı düzenledikten hemen sonra Avustralya’nın Sydney kentine uçtu. Uluslararası Siyasi Danışmanlar Derneği (IAPC) Yönetim Kurulu üyesi de olan Özkan, derneğin 51. dünya kongresinde hem 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin arka planını ve adayların kampanyalarını dünyanın dört bir yanından gelen uzmanlara anlattı, hem de ‘Siber Güvenlik ve Sahte Haber’ konulu oturumu yönetti.

KILIÇDAROĞLU’NUN YENİ ADAY STRATEJİSİ: ÖRGÜTTEN GENÇ OLACAK

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanlığı için CHP Genel Merkezi’nde tartışılan bazı isimleri aktaracağız... Bazı isimlere şaşırabilirsiniz ama Kılıçdaroğlu muhtemelen değişik bir model uygulayacak. Kılıçdaroğlu artık ‘tek seçici’ konumunda; ‘eski’ isimleri gereğinden fazla tartışmak istemiyor. CHP Genel Merkezi’nde büyükşehirler için konuşulan bazı isimleri özetlersek... Adana büyükşehir için Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’in, Antalya için Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in, İstanbul için de Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu’nun adları öne çıkıyor.

Ancak İmamoğlu’nun Beylikdüzü’nde kalma konusunda ısrarlı olduğu söyleniyor. Seferhisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in adı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için öne çıkıyor. Ama genel merkezin bunun dışındaki ‘güçlü’ isimlerle de teması olduğu biliniyor.

AKP’den bu dönem için teklif aldığı söylenen Dr. Lütfü Savaş’ın CHP’den ikinci kez aday olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Genel merkezden bir partili bize şöyle dedi:

“Kılıçdaroğlu, ilçe belediye başkanlarını büyükşehirlerde sahaya sürmek için kararlı gözüküyor. Özellikle de gençleri ilçelerde aday olarak görebiliriz. İstanbul’da kendisine yakın bir isim olan Bülent Kerimoğlu’nu büyükşehirden göstererek sürpriz yapabilir.”

Bu arada eski milletvekili Çetin Soysal’ın ismi de gündeme geldi. Soysal’ın eski ilçesi Fatih veya Eyüp için sahaya sürülebileceği öne sürülüyor.

Kadıköy’de Aykurt Nuhoğlu, Sarıyer’de Şükrü Genç, Maltepe’de Ali Kılıç gibi isimlerin yerlerini koruyacağı anlaşılıyor. Kritik ilçeler Beşiktaş ile Ataşehir’deki adayların tespitinde ‘sıkıntı’ yaşanıyor. Beşiktaş’ta ‘farkındalık’ yaratacak genç ve dil bilir bir kadının tercih edileceği konuşuluyor.

GÜNÜN SORUSU

- DAMGA gazetesi yazarı Mehmet Mert, “Sadettin Tantan (Yurt Partisi Genel Başkanı) gibi namuslu, şerefli, karakterli; hiçbir siyasi, ekonomik rant beklemeyen, amacı sadece halka hizmet etmek olan siyasetçilere neden görev verilmez? Bu tür siyasiler neden aday gösterilmez? Neden?” diye soruyor.

OKUYUNUZ

- SAMSUNSPOR’un eski futbolcusu, Kadıköy meclis üyesi ve akademisyen Göksel Öksüz, AKP Ataşehir’den belediye başkan aday adaylığı başvurusunu yaptı... Ve diğer aday adayları...

ÜYE YORUMLARI

ALI

Sakın haa..! Bülent Kerimoğlu daha Bakırköy'ü yönetip bir başarı sağlamamış ki Büyükşehir'e nasıl düşünülür? Sayın Kerimoğlu'nun Bakırköy'e bile yeniden aday gösterilmesi büyük bir fiyasko olur..! Sayın Kılıçdaroğlu ve Genel Merkez lütfen sokaktaki ve mahallerdeki Bakırköylüleri dinlesin..!

15.11.2018, 12:38
Yorum Yap

Facebook Yorumları