loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye turizmde Rusya yüzünden battı, şimdi zirveye Rusya ile çıkıyor

Yalçın Bayer
Tarih: 30.11.2018
Kaynak: Yalçın Bayer-Hürriyet

Yalçın Bayer: Antalya’da bir tarafta ‘Tarım Fuarı’, bir tarafta da ‘Turizm Kongresi’... Türkiye’nin iki temel sektörü aynı güne denk geldi.

Bu tek başına Türkiye’nin yönünü gösteriyor; tarım ve turizm. Dün muz üretiminin nasıl arttırıldığını yazarken, kongrede iyimser veriler yürekleri serinletti. Turizm sektörüne bir şey söylemek isteriz: Türkiye tarımının gücünü görmek için bu fuarın gezilmesi gerekirdi.

Ne yazık ki kongre için gelen Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alpaslandışında hiçbir bakan yoktu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Çin’deki ‘Türkiye Yılı’nın kapanışı için Pekindeydi. Peki sektörle ilgili, örneğin Maliye, Ulaştırma ya da diğer bakanlıklardan neden kimse yoktu? Her şeyi temsilen Vali Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel vardı. Türel’in morali aday gösterilmesiyle daha da yükselmiş.

Turizmle ilgili neler oluyor diye sorarsanız, ilk önce şu tespiti yapmak durumundayız.

Türkiye, turizmde tarihinin en ağır krizini 2015 Kasım ayında Rus uçağının düşürülmesiyle yaşadı. Şimdi turizmde zirveye çıkması yine Rusya sayesinde oldu. Rusya, artık Türkiye’nin birinci pazarıdır.

BİR BAŞKA ŞEY DAHA VAR: RUSYA’DA İKİ TÜRK

Türk kökenli tur operatörleri Rusya seyahat endüstrisinin lokomotif yönlendiricisi konumundadır. Bunlardan ikisi OTİ Holding bünyesindeki ‘Coral’ ile ‘Pegas’.Pegas’ın başında olan Ramazan Akpınar, Tunus’tan Vietnam’a kadar dünyanın dört bir yanında onlarca otelle ve uçakla çalışan, Türkiye’de de yüzlerce otelle iş yapan bir isim. En son MNG Holdingin Topkapı Otelini satın aldı. Aslen Rizeli, ancak siyasi hiçbir yönü yok; turizmle yatıp kalkıyor. İkinci isimCoşkun Yurt da haftada yüzlerce uçağı Rusya’dan dünyanın dört bir yanına operasyon yürüten, birçok ülkede tur operatörlüğü olan Bartınlı bir işadamı... İkisinin Rusya’dan Türkiye, Tayland, Mısır, Yunanistan ve Hindistan gibi ülkelere gönderdikleri turist sayısı 5 milyonun üzerinde. Coşkun Yurt ve Ramazan Akpınar,kongrede Rusya pazarı ile ilgili güzel bir projeksiyon çizdiler.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, turizmin ekonomideki ağırlığını verilerle ayrıntılı bir şekilde anlattı. “Türkiye’nin petrolü turizmdir” dedi. 50 yıldır birinci sırada olan Almanya, ikinci sıraya düştü. Bu dünya turizminde ‘case study’, yani ‘incelenecek vaka’dır.

Şimdi sorun şu: Bunu ileriye nasıl taşıyacağız? Bunun için Antalya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Dr. Erkan Yağcı güzel şeyler söyledi, geleceğe projeksiyon tuttu.

KÖFTEOĞLU’NA ONUR ÖDÜLÜ

Kongrede bir şey dikkatimizi çekti. Bu turizmciler kadirşinas insanlardır. Bu yıl 8’incisi yapılan ‘Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin harcını atanlardanFehmi Köfteoğlu’na AKTOB tarafından ‘yaşam boyu onur’plaketi verildi. Bu tablo büyük alkış alırken, Köfteoğlu mikrofondan bir şey söylemek isteyerek “Benim bu tür plaketlere karşı olduğumu, almadığımı biliyorlar; benden habersiz yaptılar, onurlandırdılar. Teşekkür” dedi.

Köfteoğlu, Türkiye’nin her bölgesinden, sektörün her kesiminden 522 kişi ile yüz yüze görüşerek hazırlanan 10 ciltlik ‘Sözlü Turizm Tarihi’ çalışmasını Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nazmi Kozak’la birlikte yürüttü. Bu 10 ciltlik çalışma her kütüphanede mutlaka bulunması gereken bir eser olarak nitelendiriliyor. Bu çalışmayı izliyordum, Miracle Oteldeki kongrede görünce şaşırmamak elde değil. Sektörün bu çalışmaya ilgisini merak ediyoruz.

‘FUKARA’ TURİST

2017 yılında İspanya’ya 81.8 milyon turist gelmiş, kasasına 87 milyar dolar girmiş. Türkiyeye 34 milyon turist gelirken, 26 milyar dolar gelir sağlamış. Yani ne kadar ‘fukara’ turist ağırladığımızı rakamlar gözler önüne seriyor.

ANTALYA’NIN ÜNLÜ TOHUMCU VE FİDECİSİ HASAN ÜNAL FUAR ALANINA BU AFİŞİ ASTI

SOĞANIN BAŞINA NEDEN BUNLAR GELDİ?

SOĞANLARIN depoda çürümesindeki en önemli nedenlerinden biri, üretimde F1 tohumlarından olmaması gereken şekilde üretilen ve satılan F2 tohumlarının kullanılmasıdır. F2 tohumları üretimde kullanıldığı zaman elde edilen soğanlar arasında olgunlaşma süreleri bakımından 3 çeşit soğan bulunur. F1 hibridin anasına benzeyen, babasına benzeyen ve son olarak F1 hibrit olan. Üç tip soğanın da olgunlaşma zamanı farklıdır. Çünkü bu 3 tip soğan arasında erken olgunlaşanlar olduğu gibi geç olgunlaşan soğanlar da bulunur. Farklı zamanlarda olgunlaşan bu 3 tip soğandan birinin veya ikisinin olgunlaşmadan çuvala girmesi çürümeye neden olmaktadır. Diğer taraftan F1 çeşitleri için bu tür riskler yok denecek kadar azdır. F1 hibrit soğanlarda tüm soğanların olgunlaşma zamanı homojen olarak aynı anda olup sorunsuz bir şekilde bozulma-çürüme olmadan depolanabilir ve ürün kaybı meydana gelmez.

DÜZELTME

ÇUKUROVA Belediyesi’nin yaptığı araştırmada adı geçen kişi Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar değil Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’dir.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları