loading
close
SON DAKİKALAR

Faiz düştü

Yılmaz Özdil
Tarih: 22.10.2022
Kaynak: Yılmaz Özdil - Sözcü

Yılmaz Özdil; Afyonu morfinle, morfini eroinle “tedavi” ettiğini düşünenlerin reçetesi, morg bileti oldu. Faiz sebep enflasyon neticedir kapsamında, faizler 1.5 puan daha düşürüldü, eminim romatizmaya bile iyi gelecektir.

Morfin'i İngilizler icat etti.

Adını Almanlar koydu.

Yunan mitolojisindeki rüyalar tanrısı Morpheus'tan geliyordu.

Yaralı askerlerin ağrılarını dindirmek için kullanılıyordu.

Sakız gibi çiğnenen afyon'un bağımlılık yaptığını tespit etmişlerdi, laboratuvar ortamında geliştirdikleri morfin ise, hem afyon'dan on kat etkiliydi, hem de bağımlılık yapmadığını zannediyorlardı; bir hatayı düzeltmek için daha büyük bir hataya sebep olduklarının farkında değillerdi.

Seri üretime geçildi.

Eczanelerde satışına izin verildi.

Kapış kapış kapışıldı.

Çünkü, keyif verdiğini, kafayı mis gibi yaptığını, bebek gibi uyuttuğunu keşfeden zenginler şakır şakır morfin kullanmaya başlamıştı, herkes kendini rüyalar tanrısı gibi hissediyordu, devlet de pek memnundu, morfin satışı arttıkça vergi geliri artıyordu.

Tam o günlerde, Fransız bir mucit, filit pompasından tahtakurularını fısfıslayan hizmetçisinden ilham alarak, şırınga'yı icat etti.

Tüy dikmiş oldu.

Dönemin sosyetesi adeta altın günü yapar gibi morfin günleri düzenlemeye başladı, morfin kullanmak prestij göstergesiydi, mücevher kutuları içinde altın kaplama şırıngalar satılıyordu.

Artık morfin'in de afyon'dan beter bağımlılık yaptığı ortaya çıkmıştı, hatta insanları intihara sürüklediği anlaşılmıştı ama, iş işten geçmişti, önce İngiltere'de, sonra Avrupa genelinde salgına dönüştü.

Morfin'in olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için kafa yorulurken, Almanlar eroin'i icat etti.

Hem morfin'den beş kat etkiliydi, hem ilk dozda morfin bağımlılığından kurtarıyordu, hem de bağımlılık yapmadığı zannediliyordu; bir faciayı önlemeye çalışırken, daha büyük bir faciaya kapı açtıklarının farkında değillerdi.

Adı, heroism'den türetildi.

Tıbbi “kahraman”dı yani! Bayer tarafından tescil edildi.

Şişenin üstüne adıyla sanıyla “eroin” yazılarak piyasaya sürüldü.

“Bağımlılık yapmayan morfin” sloganıyla pazarlanmaya başlandı.

Başağrısına, romatizmaya birebir geldiği, nefes açtığı söyleniyordu, hatta çocuklara öksürük şurubu olarak tavsiye ediliyordu.

Satış rekorları kırıyordu.

Avrupa'dan okyanusun öbür yakasına sıçradı, ABD'nin kılcal damarlarına kadar yayıldı, New York bir anda “eroinin başkenti” haline gelmişti, mafyaya filan gerek yoktu, eczanede satılıyordu, eczanelere geldiği gün tükeniyordu, karaborsası oluştu.

Eroin bağımlılarının eroin parası bulabilmek için yaptıkları, çaresizlik trajedilerine dönüştü, çöp tenekelerini kurcalayıp, çöpte buldukları hurdaları satıp, eroin parası denkleştiriyorlardı, “junkie” kavramı literatüre böyle girdi, karanlık sokakların kuytularından cesetler toplanıyordu.

Neticede, eroin'in bağımlılık filan yapmasını boşver, direkt öldürdüğünü farkedip, 1914'te kanunla ilk yasaklayan ülke ABD oldu.
Tarihin en büyük tıbbi utancı olduğu ortaya çıktı.

Ama, artık çok geçti.

Eroin yeraltına indi.

“Faydalı” zannedildiği süre zarfında, insanların damarına zerkedilmekle kalmamış, dünyanın iliklerine kadar işlemişti.

Afyonu morfinle, morfini eroinle “tedavi” ettiğini düşünenlerin reçetesi, morg bileti oldu.

Faiz sebep enflasyon neticedir kapsamında, faizler 1.5 puan daha düşürüldü, eminim romatizmaya bile iyi gelecektir.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları