loading
close
SON DAKİKALAR

Gaslighting

Yılmaz Özdil
Tarih: 07.12.2022
Kaynak: Yılmaz Özdil - Sözcü

Yılmaz Özdil; Gaslighting kelimesi “gaz lambası” olarak tercüme edilebilir ama, aslında içerdiği anlam itibariyle Türkçe karşılığı yok.

2022'nin kelimesi belli oldu.
Gaslighting.

2016'da dünyada yılın kelimesi, gerçeküstü'ydü.
2017'de feminizm'di.
2018'de adalet'ti.
2019'da yılın kelimesi “they”di… İngilizce'de kullanılan “he-she” gibi kadın-erkek zamirleri yerine, cinsiyet belirtmeyen “they” zamiri kullanılması, Lgbt bireylerin eşit haklarını temsil ediyordu.
2020'de pandemi'ydi.
2021'de aşı'ydı.
2022'de gaslighting.

Bu kelimeleri Abd'nin en köklü sözlük yayıncısı Merriam-Webster belirliyor. Dilbilim dünyasının en saygın adresi kabul edilen Merriam-Webster'ın internet sitesinde, yıl içinde yapılan aramaların sayısına bakılıyor, 2022 yılında “gaslighting” kelimesinin patlama yaptığı, geçmişe oranla yüzde 1740 fazla arandığı görülüyor.

Gaslighting kelimesi “gaz lambası” olarak tercüme edilebilir ama, aslında içerdiği anlam itibariyle Türkçe karşılığı yok.
Gaslighting kelimesinin kökeni, İngiliz yazar Patrick Hamilton'ın 1938'de kaleme aldığı “Gaslight” isimli tiyatro oyununa dayanıyor.
Eşine psikolojik işkence uygulayan zorba bir adamla, eşinin hikayesi anlatılıyor.
Adam türlü türlü yanıltıcı telkinlerde bulunup, kadının gerçekle bağını koparıyor, aşağılayarak özgüvenini yerlebir ediyor, gaz lambasını kısıyor mesela, sonra da kısılmadığını, kadının hayal gördüğünü söylüyor, kadın kendi aklından şüphe etmeye başlıyor, kadını yavaş yavaş delirdiğine ikna ediyor.
Hollywood'ta filme çekilen, yedi dalda Oscar'a aday olan, İngrid Bergman'a en iyi kadın oyuncu Oskar'ı kazandıran bu tiyatro eserindeki manipülasyon tekniği, psikoloji biliminde aynı isimle “gaslighting” olarak tanımlanıyor.

Kişinin kendi çıkarı için başkalarını manipüle etmesine, yanıltıcı telkinlerde bulunmasına, insanı kendi aklından şüphe eder hale getirmesine, kurbanın duygularını istismar ederek, gerçekle bağını koparmasına, hiç yaşanmamış bir olayı yaşanmış gibi
göstermesine, yaşanmış bir olayı ise hiç yaşanmamış gibi kabul ettirmesine, kurbanını yalnızlaştırıp, aciz hissettirip, körü körüne kendine bağımlı hale getirmesine “gaslighting” deniyor.
İnsan zihninde gerçeğin yerine gerçek olmayanı koymaya, ikna ederek yanlışı doğruymuş gibi inandırmaya, “gaslighting” deniyor.

İşte bu kelime, 2022'de dünyada en çok merak edilen kelime oldu.

Çünkü…
Sosyal medya çağının, twitter trolleri, bot hesaplar, deepfake tabir edilen dijital fotomontajlar, komplo senaryoları, dezenformasyon bombardımanı, toplumları “gaslighting”e maruz bırakıyor.

Gaslighting'in Türkçe karşılığı yok ama, Türkiye yıllardır gaslighting'in etkisinde yaşıyor.

Sistematik olarak yayılan asılsız bilgilerle kafa karışıklığı yaratılıyor.
Gerçekler bilinçli olarak deforme ediliyor, gerçeğin yerine sahte gerçek monte ediliyor.
Öyle bir rüzgar estiriliyor ki, kendinden şüphe etmeye başlıyorsun, ben aslında böyle düşünmüyorum ama, herhalde ben yanlış düşünüyorum demeye başlıyorsun.
Uganda seviyesine düşmüşken, şahlandığımıza inanıyorsun.
Çöpten marul toplanırken, enflasyonun azaldığına inanıyorsun.
Bankalarını madenlerini limanlarını santrallarını barajlarını, hatta toprağını yabancılara sattılar, yerli olduğunu zannediyorsun.
Tank fabrikanı bile elaleme vermişken, milli olduğunu düşünüyorsun.
Şüphe tohumları ekiliyor.
Beynin sisleniyor.
Sahtekarları dürüst kabul ederken, namuslu insanlar hakkında acaba'ların oluşuyor, namuslu insanlardan kuşkulanıyorsun.
Yalancıya inanıp, doğru söyleyenden işkilleniyorsun.

Troller nehrinde öylesine güçlü bir debi oluşturuyorlar ki, sele kapılırcasına, ister istemez o istedikleri yöne sürükleniyorsun.

Duygularını, aidiyetlerini öylesine istismar ediyorlar ki, bir bakıyorsun, kendini namuslu insana küfrederken buluyorsun.

Dünyada 2022'nin kelimesi oldu gaslighting.
Bizde 20 yılın özeti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları