loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık: Yoksulluk ve ekonomik kriz karşısında emekçiler eziliyor

Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık: Yoksulluk ve ekonomik kriz karşısında emekçiler eziliyor
Tarih: 30.05.2021 - 14:55
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi. Mehmet Balık açıklamasında AKP iktidarı döneminde işsizlik, açlık-yoksulluk, enflasyon rakamlarının sürekli arttığını belirtti.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık KAMU-AR’ın mayıs ayı açlık-yoksulluk araştırmasına dair yazılı açıklamada bulundu. İktidarın emekçilere yönelik politikasına tepki gösteren Mehmet Balık AKP iktidarının yayınladığı verilerin ve açıklamaların gerçeklerle uyuşmadığını ifade etti. 

İktidarın acilen krizi derinleştirmekten ve ekonomik-mali açmazları büyütmekten vazgeçecek kamucu politikalara yönelmesi gerektiğine dikkat Çeken Mehmet Balık'ın açıklaması şöyle:

"Ekonomik kriz ve salgın gelir eşitsizliğini artırmaktadır. Ülkedeki küçük bir azınlık dışında geniş halk kesimleri yoksullaşmaktadır. Kitlesel işsizlik ve yüksek enflasyon nedeniyle milyonlarca emekçi ciddi anlamda geçim sıkıntısı yaşamaktadır.

AKP iktidarı bilinçi bir tercihle salgının başından itiaren sermaye destek olmuştur. Yıllardır en temel harcama giderleri sürekli artan, kendisinin ve ailesinin en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan emekçilerin en temel gündemi geçim sıkıntısıdır.

AKP iktidarı döneminde işsizlik, açlık-yoksulluk, enflasyon rakamları ve yurttaşların borcu sürekli artmaktadır.

TÜİK işsizlik hesaplamasında revizyona giderek atıl iş gücü yani gerçek işsizlik verilerini hesaplamaya başlasa da işsizlik durdurulamamaktadır. Geniş tanımlı işsizlik geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre 2,5 milyon kişi artarak 10 milyon 34 bin kişi oldu. 1 Milyon 252 bin kişi bir yıl ve daha uzun süreden beri işsiz.Ülke de her 4 gençten biri ise işsiz durumda.Kadınların yüzde 68’i iş gücüne dâhil olamamaktadır.

TÜİK’in Nisan enflasyonunda %17,14'lük artış dediği dönemde Birleşik Kamu-İş KAMU-AR’ın Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,8 artış, Mayıs enflasyonu yılın ilk beş aylık döneminde yüzde 13,7 son bir yılda ise yüzde 32,5 oranında artış yaşandı.

Birleşik Kamu-İş KAMU-Ar’ın Mayıs ayı açlık-yoksulluk araştırmasına göre de açlık sınırını 3 bin 472 liraya, gıda dışı gereksinimleri için yapılması gereken harcama ise 8 bin 391 liraya yükselirken yoksulluk sınırı da 11 bin 863 lira oldu.

TÜİK tarafından açıklanan yüzde 17,14 enflasyon oranı uluslararası kıyaslamasına göre de;

-Türkiye, Dünya enflasyon sıralamasında enflasyonu en yüksek ilk 20 ülke arasında yer alıyor.

-Dünyadaki 172 ülkenin enflasyonu ise Türkiye’den düşük.

-Türkiye’de enflasyon son 7 aydır sürekli yükseliş gösterirken, resmi enflasyon son 23 ayın en yüksek enflasyonu oldu.

-Merkezi yönetim bütçesi Nisan ayı verilerine göre Türkiye içeride ve dışarıda faiz lobilerine ödediği faiz miktarı sadece ilk 4 ayda 67,5 Milyar TL’ye yükseldi.

-Bunun yanı sıra 5’li yandaş müteahhitte ödenen para ise 10, 3 milyar TL oldu.

-Yılın ilk 4 ayında örtülü ödenek adı altında Cumhurbaşkanlığının yaptığı harcama ise 781 Milyon TL’ye yükseldi.

-Tüketici güven endeksi nisanda bir önceki aya göre yüzde 3,6 azalarak 77,3’e kadar geriledi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; AKP iktidarının yayınladığı verilerin ve açıklamaların gerçeklerle uyuşmadığını belirtiyoruz; iktidar acilen krizi derinleştirmekten ve ekonomik-mali açmazları büyütmekten vazgeçecek kamucu politikalara yönelmelidir."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları