loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu ve Babacan ortak açıklama yaptı; 'Güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili geniş bir mutabakat sağlamak için, diyalog ve istişare içinde olacağız'

Tarih: 28.01.2021 - 12:10
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi'nde Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile görüştü.

İki lider görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı.
 
Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:
 
"DEVA Partisi'nin sayın genel başkanı ve arkadaşları ziyarete geldiler. Türkiye'nin sorunlarını konuştuk. Ekonomiden, hukuktan, hukuk reformundan, dış politkadan, gülendirilmiş parlamenter sistemden söz ettik.
 
Toplumun yüzde 58'i var olan sistemden memnun değil. Güçlendirilmiş parlamenter sistem istiyor. Toplumun önüne ana ilkeler koymak çok önemli. Partiler olarak bir araya gelip konuşmak, ana ilkeleri görüşmek önemli.
 
-Kısır tartışmalar değil uzlaşmayla ülkenin içinde bulunduğu açmazları aşmak, demokrasiyi güçlendirmek için bu çalışmalara ihtiyaç var. Genel başkanın ve arkadaşlarının önerileri bizim için önemli.

Toplumun önüne ilkeler koyarken bunların toplum açısından kabul edilebilir olması lazım. Geniş bir mutabakat sağlayarak gerçekleştireceğiz.

-Militan belli bir düşünceyi savunan kişi demektir. Burada kastettiğimiz devletin tarafsızlığıdır. Bir milletvekili İhvanın logosunu arkasına koyuyorsa tarafsız olmaz. Devleti değil partiyi temsile derleri. o kişi militanlaşmış olur. Devleti politize etmesinler kamu görevlilerini politize etmesinler. Onlar her vatandaşa hizmet vermekle sorumludurlar.

(Erdoğan'ın 'Kılıçdaroğlu SGK'yı batırdı' sözleri) Erdoğan kendine güveniyorsa Z kuşağının önünde oturup konuşalım. Ben ne yaptım, o ne yaptı. Asla çekinmiyorum. Erdoğan benim dönemimle ilgili müfettiş ordusu görevlendirildi, 5 kuruş bulamadı. Kendisi 19 yıldır yönetiyor niye SGK'da açık büyüdü? Merkez Bankası'nda neden eksi 47 milyar dolar? Merkez Bankası'nı batıran kimdir diye soruyorum.

-Biz yarın seçim olacakmış gibi çalışıyoruz.

-Her anne için çocuğu çok değerlidir. Annelerin taleplerini hepimizin desteklemesi lazım. Diyarbakır'da anneler çocuklarının gelmesini istiyorlar.

-Terörün yanında durulmasını doğru bulmam teröre her zaman karşı çıktık.

Uygur Türkleri'ne baskı olduğunu biliyoruz. Onlarla görüştüm. Bir insan hakkı ihlali varsa dünyanın ortak sorunudur bu. 

(Erdoğan'ın 'CHP 5. kol faaliyeti' sözü) Bu ifadeyi çocukça buluyorum. Devleti yöneten kiş iifadelerine dikkat etmelidir. 

Esnaf açız, diyor, insanlar çöp konteynerinden geçiniyor, intihar edenler var bunları konuşuyor mu? Erdoğan'ın derdi CHP. Çünkü CHP doğruları söylüyor. Bir çocuk yatağa aç giriyorsa, bir kişi iş bulamıyorsa sözcüsü benim. Yoksul insanların, garip gurbebanın sözcüsü ben olacağım. O varsılların, 5'li çetenin sözcüsü. 

İstediği şeyi söylesin ama korkmasın benden. SSK ile ilgili konuşuyor. Bir sürü tv kanalı var. Korkmasın, kurmaylarını da alsın gelsin oturup tartışalım. O bana 10 soru, 100 soru sorsun ben ona 5 soru soracağım. Yeter ki cesaretli olsun gelsin.

Verilemeyecek hesabım yok, güvenimi burdan alıyorum. Onun egemen güçlere vereceği hesabı var. Mal varlığı nedeniyle egemen güçlerin yönlendirmesi altında olan kişi ülke için milli güvenlik sorunu haline gelir.

('HDP ile görüşür müsünüz' sorusu)) Siyasi partiler randevu isterse görüşürüz. Yasalara göre kurulan, faaliyetlerini sürdüren her siyasi partiye saygımız var."

Babacan'ın konuşması şöyle:

"Sayın genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na bizi ağırladıkları için teşekkür ederim.  

Türkiye'nin ciddi bir hukuk, ekonomi sorunu var. Dış politikada sorun yaşanan alanlar var. Bunları değerlendirdik. Bizim ve pek çok siyasi partinin güçlendirilmiş parlamenter sistemle çalışmaları var. Toplumsal mutabakatı önemli görüyoruz. Görüş alışverişinde bulunduk. Bundan sonra ikili bazda heyetlerimizin istişare süreci başlatmaları kararı aldık. Sistem sorunu kadar yönetim zihniyeti sorunu var. 

Geçtiğimiz mayıs ayından itibaren çalıştığmız 74 maddelik anayasa değişik teklifi var. Bunu sadece bir siyasi partinin çalışması olarak ortaya koymanın doğru olmayacağını düşündük. Güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz ama anladığımız nedir? Bununla ilgili vizyon belgesi oluşturup partiler, STK'ler ve meslek örgütleriyle görüşüp süreç işletmek istiyoruz. 

-Diyalog ve istişare önümüzdeki sürecin kilit terimleri. 
 
-41 ilde kongrelerimizi tamamladık. Seçimin tarihi cumhurbaşkanı tarafından belirleniyor. Biz en kısa zamanda seçimlere hazır olan bir parti olmak için çalışmaları gerçekleştirdik. 
 
-Doğu Türkistan'da ağır insan hakkı ihlallerinin olduğu bir gerçektir. Dünyanın neresinde olursa olsun insan hakkı ihlali varsa biz mazlumdan yanayızdır.
-Herhangi bir örgütün siyasetin üstünde gölgesi olmamalıdır.
-Ne zaman ki partili ve taraflı cumhurbaşkanı göreve başladı. O günden beri sorunlar artıyor. Cumhurbaşkanı siyasi partinin genel başkanıyken yasalarla koruma altında. Hemen davalar açılıyor. 
Yoksulluk intiharları var artık. Ev gençleri diye grup oluşmaya başladı. Ne işte ne istihamda olan gençler. Önemli meseleler bunlardır. Hükümetin hamaseti kenara bırakıp sorunları çözmesi gerekir. İktidarın ortaklarının da sorumlulukları var. Siyasal şiddet girdi günlük kavramların arasına. Başka işlerle uğraşmasınlar ekonomi sorununu çözsünler.
İttifak konusu görüşmelerimizde asla gündeme gelmiyor. Şu aşamada gündemimizde tutmuyoruz. İttifakların seçim öncesinde konuşulması gerekir.  Şu an diyalog var, işbirliği var."
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları