loading
close
SON DAKİKALAR

Başbakanın "demokratikleşme" paketi hakkında düşünceler‏

Başbakanın "demokratikleşme" paketi hakkında düşünceler‏
Tarih: 02.10.2013 - 00:00
Kategori:

Onur Öymen Başbakanın "demokratikleşme" paketi hakkında düşünceler‏ini kaleme aldı...

Onur Öymen Başbakanın "demokratikleşme" paketi hakkında düşünceler‏ini kaleme aldı...

Sayın Başbakan, demokratikleşme paketi dediği önlemleri açıkladı. Öncelikle şunu belirtelim: "demokratikleşme" sözcüğü Türkiye'nin hala gerçek bir demokrasi olamadığının kanıtıdır. Gerçek demokrasilerde demokratikleşmeden söz edildiğini duyan var mı?

Başbakanın açıkladığı paket Türkiye'nin gerçek bir demokrasiye kavuşması isteyenlerin beklentilerinin çok uzağındadır. Türkiye fikir özgürlüğü, basın özgürlüğü, kadın-erkek eşitliği ve yargı bağımsızlığı alanlarında demokratik ölçülerin çok gerisindedir. Bu nedenle ülkemiz dünya demokrasileri arasında tam demokrasiler, hatta arızalı demokrasiler sınıfına girememekte, demokrasiyle totaliter devler arasındaki karma rejimler kategorisinde yer almaktadır. Dünya demokrasileri sıralamasında 89. sıraya düşmüştür. Dünyada hapishanede en çok gazetecisi olan ülke olarak anılmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin aleyhinde en çok mahkumiyet kararı verdiği ülkelerin başında gelmektedir.

Başbakanın açıkladığı paket Türkiye'nin gerçek demokrasiler arasında yer almasını sağlayacak nitelikte değildir.
Daha çok İmralının görüşlerinin savunuculuğunu yapan parti ve örgütlerin beklentileri doğrultusunda önlemler içermektedir.

Okullardan "Türküm, doğruyum, çalışkanım... diye başlayan Andın kaldırılması hangi demokratik hakka hizmet edecektir. Belli ki, Cumhuriyetimizin kuruluşundan beri benimsenen "hangi etnik kökenden, hangi din ve mezhepten gelirse gelsin bütün vatandaşlarımızı Türk olduğu anlayışı ortadan kaldırılmak istenmektedir.


Atatürk tarafından benimsenip topluma kabul ettirilen alfabede de değişikliklere gitme yolunda adım atılmaktadır.

Anayasa Mahkemesinin ve Danıştay'ın aksi yöndeki kararlarına rağmen üniversitelerden türban yasağının kaldırılmasına destek olanlar türbanın bütün kamu kuruluşlarında serbest bırakılmasının yolunu açmışlardı. Hükümet şimdi bu yolda adımlar atmaktadır. Türban için "velevki siyasi bir simge olsun" diyenlerin hedefleri adım adım gerçekleştirilmektedir.
Seçim barajının düşürülmesi konusundaki bazı müphem ve seçenekli sözler bir yana bırakılacak olursa, başbakanın açıklamalarının demokrasinin ileri götürülmesi bir yana Cumhuriyetimizin temel ilkelerinden uzaklaşılması yolunda bir adım olduğu görülmektedir.

Şimdi gerçek demokrasiye ve Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkanlara büyük görev düşmektedir. Gelinen nokta sessiz kalınarak veya güncel polemiklerle geliştirilecek bir durum değildir. Meclis açılır açılmaz siyasi partiler öncelikle bu konuda sınav vereceklerdir.

Saygılar, sevgiler.

Onur Öymen

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları