loading
close
SON DAKİKALAR

Bosna Sancak Derneği Başkanı Erden: Bosna Hersek, Türkiye'nin iç siyasetine alet edilmemeli

Bosna Sancak Derneği Başkanı Erden: Bosna Hersek, Türkiye'nin iç siyasetine alet edilmemeli
Tarih: 23.05.2018 - 13:15
Kategori: Yerel

Bosna Sancak Sosyal Derneği Başkanı Erdoğan Erden, "Boşnaklar, tek taraflı ve günlük siyasi hesapların oyuncağı yapılmamalı; Bosna-Hersek, Türkiye iç siyasetinin sıcak gündemine alet edilmemelidir" dedi.

Almanya, Avusturya, Hollanda gibi Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı ülkeler seçim programlarına kapıyı kapatınca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, miting adresi olarak Bosna Hersek'i belirlemişti. Avrupa'da engellenen Erdoğan'ın Bosna'da yaptığı miting tartışmalara neden olmuştu. İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği başkanı Erdoğan Erden de, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Erden, yaptığı açıklamada, "Tarihî, dinî, soy ve kültürel bağlarımızın bulunduğu, hepimizin gönüllerinde ortak bir yeri olan Bosna-Hersek’in, Türkiye iç siyasetinin gündemi olan 24 Haziran 2018 Seçimlerinin siyasî miting arenası konumuna getirilmiş olması büyük bir talihsizliktir" ifadelerini kullandı.

Erden'in yaptığı açıklama şöyle:

"20 Mayıs 2018 tarihinde Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir miting gerçekleştirildi. Avrupa Türk Demokratlar Birliği adlı derneğin genel kurulu olarak lanse edilen miting, yaklaşık 20 bin kişi kapasiteli olimpiyat spor salonunda düzenlendi.

Türkiye ile bazı AB ülkeleri arasında meydana gelen krizler neticesinde Türklerin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinde miting yapılabilme olasılığı AB ülkelerinin engellemeleri sebebiyle mümkün olmamıştır. Bu olasılığın ortadan kalkmasıyla birlikte Bosna-Hersek seçeneğinin ortaya çıktığı anlaşılmaktadır.

Ülkemizin gerek Bosna-Hersek’le gerekse diğer Balkan ülkeleriyle olan kardeşlik ve dostluk ilişkilerinin sürdürülmesinin hayatî derecedeki önemi yadsınamaz. Ancak 20 Mayıs Bosna mitingi, kamuoyunun bilmesi gereken çeşitli kaygıları ve riskleri beraberinde getirmiştir:

- Tarihî, dinî, soy ve kültürel bağlarımızın bulunduğu, hepimizin gönüllerinde ortak bir yeri olan Bosna-Hersek’in, Türkiye iç siyasetinin gündemi olan 24 Haziran 2018 Seçimlerinin siyasî miting arenası konumuna getirilmiş olması büyük bir talihsizliktir.

- Türkiye’nin iç siyasi meselelerini Bosna-Hersek’e taşımak suretiyle, hangi siyasî görüşten olursa olsun insanlarımızın Bosna-Hersek üzerinden taraflaştırılması kabul edilemez. Bosna Savaşı’ndan dolayı kalplerde özel bir yere sahip olan Boşnaklar, tek taraflı ve günlük siyasi hesapların oyuncağı yapılmamalı; Bosna-Hersek, Türkiye iç siyasetinin sıcak gündemine alet edilmemelidir.

- 24 Haziran 2018 Seçimleri öncesinde Bosna-Hersek hükümet yetkililerinin ve siyasî kurumlarının, Türkiye’nin iç siyasetini ilgilendiren konularda taraflaşmasına neden olabilecek söylem ve müdahalelerden kaçınılmalıdır. Bazı Bosnalı siyasetçilerin, Bosna-Hersek gerçekliğini ve çoğunluğun görüşlerini yansıtmayan taraflı ve maksatlı açıklamalarına ise bu anlamda itibar edilmemelidir.

- Bosna’yı adeta ‘tebaa’ olarak gören yaklaşımdan kaynaklanan Bosna-Hersek’e müdahaleler, Boşnaklar arasında dahi rahatsızlık yaratmakta ve Boşnakları dahi ikiye bölmektedir. Bu müdahaleler aynı zamanda, ülke içindeki ayrılıkçıların eline koz vermekte, Bosna-Hersek’i dış müdahalelere çok daha açık hale getirmektedir.

- 24 Haziran 2018 Seçimlerinin çalışmalarını Bosna-Hersek’e taşımanın, Bosna-Hersek Devleti’nin kendi iç siyasetinde var olan çatlakları derinleştirmekten ve kutuplaşmaları arttırmaktan, ülkenin zaten çok hassas ve kırılgan bir yapıda olan toplumsal bağlarını daha fazla germekten başka bir şeye hizmet etmeyeceği açıkça ortadadır.

- Ülkemizin önceliği, hem Bosna-Hersek içindeki hem de Balkan ülkeleri arasındaki siyasî, ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine, bölgedeki barış ve istikrar ortamının artarak sürdürülmesine yönelik izlenmesi gereken eşitlikçi ve barışçıl politikalara yoğunlaşmak olmalıdır."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları