loading
close
SON DAKİKALAR

Bütçede tasarruf yok

Bütçede tasarruf yok
Tarih: 16.10.2018 - 17:13
Kategori: Ekonomi

Hükümetin yaptığı ‘tasarruf’ açıklamaları bütçeye yansımadı. ‘Mal ve Hizmet Alımları’ için eylülde yapılan harcamalarla birlikte tutar 40 milyar TL’ye dayandı.

Hükümetin ‘israf kalemleri’ olarak açıkladığı mal ve hizmet alımları hız kesmiyor.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü, eylül ayına ilişkin genel bütçe ay içi gerçekleşmelerini açıkladı. AKP Hükümetlerinin güvenlikçi politikaları doğrultusunda bütçede her dönem önemli yer tutan ‘güvenlik ve savunma amaçlı’ harcamalar eylül ayında yapılan 720 milyon TL’lik alım ile toplamda 6 milyar TL’ye yükseldi.

BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre; Bu kalemden eylül ayındaki en yüksek harcama 398 milyon TL ile ‘güvenlik ve savunmaya yönelik silah, araç, gereç ve savaş teçhizatı’ alımı için oldu.

Dokuz ayda 37 milyar

Eylül ayında 3.9 milyar TL ile hız kesmeden süren harcamalar dokuz ayın sonunda 37.8 milyar TL oldu. 1 milyar 899 milyon TL’lik harcama ile ‘tüketime yönelik mal ve malzeme alımları’ bu kalem içerisinde en önemli yeri tuttu. 16.4 milyar TL’ye ulaşan bu kalemden 38 milyon TL’lik ‘kırtasiye ve büro malzemesi’, 83 milyon TL’lik ‘su ve temizlik malzemesi’, 468 milyon TL’lik ‘enerji’, 316 milyon TL’lik ‘yiyecek, içecek ve yem’, 90 milyon TL’lik ‘giyim ve kuşam’ ile 150 milyon TL’lik ‘özel malzeme’ alımı yapıldı.

Örtülü hız kesti

AKP iktidarları döneminde tarihi rekorlar kıran ‘gizli hizmet giderleri’ olarak isimlendirilen örtülü ödenek harcamaları, eylül ayında 21 milyon TL oldu. 2018 yılı içinde toplam bazı aylar 200 milyon TL’nin üzerine çıkan ‘gizli hizmet harcamaları’ dokuz ayın sonunda 1.4 milyar TL’ye yaklaştı.

Rekor ‘hizmet alımı’nda

Hizmet alımları, eylül ayında da bütçede önemli yer tuttu. 1.5 milyar TL’lik aylık harcama ile ‘hizmet alımı’ 16 milyar TL’ye yaklaştı. Bu kalemden 10 milyar TL ile en büyük harcama, ‘müşavir firma ve kişilere’ yapılan ödemeler oldu.

Sadece bir aylık harcama, 929 milyon TL olurken bunun 895 milyon TL’si ‘diğer müşavir firma ve kişilere’ ödendi.

Haberleşmeye 143 milyon

İktidarın haberleşme giderleri adı altında yaptığı eylül ayı harcamaları, yılın en yüksek harcama yapılan üçüncü ayı oldu. 143 milyon TL’lik harcamanın en büyük bölümü, 86 milyon TL ile ‘posta ve telgraf’ giderlerine, 43 milyon TL ile de ‘bilgiye abonelik’e gitti.

Kiralamadan vazgeçmiyor

Hükümetin tasarruf yapılacağını ilan ettiği harcamaların başında gelen ‘kira giderleri’ de bir milyar TL’ye yaklaştı. Eylül ayında 117 milyon TL olan kira harcamaları arasında ilk sırayı 35 milyon TL ile taşıt kiraları aldı. Bunu, 24 milyon TL ile personel servisi, 23 milyon TL ile uçak ve 21 milyon TL ile de hizmet binası kiralama gideri izledi.

Tanıtım için

Ağustos ayındaki 8.8 milyon TL’lik temsil ve tanıtma giderleri eylülde 13.5 milyon TL’ye yükseldi. Bunun 12.5 milyon TL’si, temsil, ağırlama, tören, fuar, organizasyon giderlerine harcanırken tanıtma amaçlı olarak devletin kasasından tam bir milyon TL çıktı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları