loading
close
SON DAKİKALAR

Çatalca'dan dünyaya, kardeşlik ve barışa kucak açma daveti gönderildi

Çatalca'dan dünyaya, kardeşlik ve barışa kucak açma daveti gönderildi
Tarih: 03.09.2018 - 12:16
Kategori: Yerel

19. Çatalca Erguvan Festivali kapsamında toplumların dünya savaşları gibi felaketlerle bir daha karşılaşmaması için ilan edilen “Dünya Barış Günü” konulu söyleşi düzenlendi.

Nazım Özbay Kültür Merkezi’nde gerçekleşen söyleşi de Erguvan Festivali ile Çatalca’dan dünyaya, mutluluk, huzur, sevgi, hoşgörü, kardeşlik ve evrensel barışa hep beraber kucak açma daveti gönderildi.

Mehmetçik Meydanı’nda düzenlenen söyleşinin konuşmacıları Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, CHP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Özgür Karabat, CHP İBB Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever ve Gazeteci Yazar Yunus Arıkan oldu.

Katılımcılar, bilginin ve teknolojinin hızla yaygınlaştığı, demokrasinin giderek önem kazandığı dünyamızda, insanların huzur, güven ve mutluluk içinde yaşamasının temel koşulunun barış ve dostluk ortamının sürekliliğini sağlamak olduğunun altını çizdi.

Barışın kıymetini anlamak için önce savaşların kötülüğünün anlaşılması gerektiğinin vurgulandığı toplantıda barışın dünya üzerinde tesisinin en önemli yolunun iyi eğitimden ve tam demokrasiden geçtiği belirtildi. “Barış ve demokrasi birbirleriyle ayrılmaz bir bütündür. Barış olmadan demokrasi, demokrasi olmadan da barış olmaz” ifadeleri ile emperyalizmin dünyada ya insanlarla savaştığını ya da insanları birbiriyle savaştırdığı dile getirilirken, savaşın açlık, sefalet ve ölüm olduğu, savaşlarda kazananın olmadığı, barışı geliştirmenin herkesin birinci hedefi olması gerektiği yinelendi.

Ulu Önder Atatürk`ün ortaya koyduğu ve tüm milletimizce de benimsenen "Yurtta barış, dünyada barış" ilkesinin temel ve vazgeçilmezliğinin günümüzde de öneminin bir kez daha anlaşıldığı söyleşinin ana unsurunu oluşturdu.

Barış için farklılıkların zenginlik olarak görülmesi ve barış dilinin egemen kılınması gerektiğini dile getiren katılımcılar, evrensel insan hakları içerisinde hukukun üstünlüğünün önemine değindiler.

"Çocuklarımıza güveniyoruz, geleceğimize onlar ışık tutacak"

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, yaptığı konuşmada Dünya Barış Gününü kutladı. Başkan Cem Kara konuşmasında “Dünyanın nimetleri bu dünyanın var olan nüfusunu rahatlıkla besler. Bu kavga niye? Doğanın bir kanunu var, en güçlü olan daha zayıf olanları yutuyor, yok ediyor, parçalıyor. İnsan yaşamında da büyük devletler, güçlü devletler yani emperyalizm ya da zengin olan sınıf, daha az kuvvetli olanı yutuyor. Düzeni böyle kurmuşlar ama bana göre düzenin böyle olmaması gerekir. Biz belediye başkanı olarak ne yapabiliriz? Belediye başkanı olarak Türkiye’nin Suriye, Irak, Mısır, Ermenistan, Gürcistan, Yunanistan gibi ülkelerle politikasını belirleyemeyiz. Bizde Çatalca Belediyesi olarak dünya barışı ve kardeşliği için ne yapabiliriz diye düşündük. 2010 yılında dedik ki; Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk bir bayramı Türk gençliğine, bir başka bayramı da çocuklara armağan etmiş. Türk çocuklarına ve dünya milletlerinin çocuklarına. Bizler de 2010 yılından beri 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı uluslararası bir niteliğe kavuşturarak dünya milletlerinin çocuklarını ilçemize davet ettik. Genellikle 22-24 Nisan tarihleri arasında çocuklarımızı bu ilçenin çocuklarının misafirliğine, ailelerinin himayesine bıraktık. Onlar bizim çocuklarımızın misafiri oldular, beraber yemeklerini, sularını, evlerini paylaştılar. Aynı dili konuşmasalar, aynı dinden olmasalar dahi anlaştılar ve 8 yıldır bunu sürdürüyoruz, binlerce çocuk misafirimiz oldu. Dedik ki, evet, biz büyüklere derdimizi anlatamıyoruz ama küçüklerden başlarsak, atacağımız sağlıklı temeller sonucunda bu çocuklar büyüdüğünde savaş istemezler. Türkiye’de bütün belediyeler bunu yapabilseler ki yapan belediyeler var, yıllar içerisinde on binleri, yüz binleri kardeş yapmayı, aynı dili konuşmayı, aynı havayı teneffüs etmeyi başarabiliriz. Bunu yapıyoruz biz şimdi. O nedenle çocuklarımıza güveniyoruz, geleceğimize onlar ışık tutacak, onlar şekillendirecek. Umut ediyorum ki biz göremesek de gerçek dünya üzerindeki dostluğu, barışı ve kardeşliği çocuklarımız sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara söyleşi sonunda katılımcılara teşekkürlerini sunarak günün anısına plaket takdim etti.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları