loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Gündoğdu çürümüş buğdayları Başbakan'a gönderdi

CHP'li Gündoğdu çürümüş buğdayları Başbakan'a gönderdi
Tarih: 06.02.2016 - 12:41
Kategori: Siyaset

CHP Kırklareli Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Kırklareli TMO’nun depolarında saklanan buğdayın kalite ve miktar kaybına uğradığı ve belirli bölgelerde açık depolama yöntemiyle saklanan buğdayın çürümeye terk edildiğini ifade etti.

CHP Kırklareli Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Kırklareli TMO’nun depolarında saklanan buğdayın kalite ve miktar kaybına uğradığı ve belirli bölgelerde açık depolama yöntemiyle saklanan buğdayın ne yazık ki çürümeye terk edildiğini ifade etti.

CHP Kırklareli Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, CHP Genel Başkanı Tarım Sektöründen Sorumlu Baş Danışmanı Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ile birlikte Kırklareli merkezde yaptığı basın açıklamasının ardından, TMO depolarından numune olarak alınmış çürümüş buğday örneklerini basına göstererek, birer numunenin bir mektup ile birlikte Kırklareli Postahanesi Kargo Bölümünden Sayın Başbakana, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanına ve Sağlık Bakanına kargo ile gönderdi.

Gündoğdu'nun Başbakan ve bakana gönderdiği mektubu şöyle:

Sayın Başbakan;
Sayın Bakan;

Açlığın ve yoksulluğun her geçen gün arttığı dünyada insanlığın temel beslenme kaynağı olan tahıl ürünleri, olağanüstü durumlarda ve kriz şartlarında hızla tüketime sunulduğu için stratejik öneme sahiptir.
Bu nedenle tahıl ürünlerinin üretim planlaması kadar üretilen ürünün depolama ve muhafazası hayati önem taşımaktadır.
Ülkemizin en önemli tahıl üretim merkezlerinden birisi olan Trakya Bölgemiz ve Kırklareli ilimizde üretilen buğdayın depolama yöntemi nedeniyle tam bir felaket yaşanmaktadır.
Kırklareli’nde 2012-2013-2014 yıllarından kalan mahsuller açık depolama yöntemiyle ilkel şartlarda saklanmaktadır. Açık depolama yöntemiyle saklanan ürünlerde ciddi şekilde kalite kaybı yaşanmakta ve çürümeler meydana gelmektedir.
TMO’nun depolarından aldığımız ve sizlere gönderdiğimiz numunelerden de anlaşılacağı üzere bölgemizde ciddi kalite ve ürün kayıpları yaşanmaktadır.
Çürümeye terk edilen ürünlerin nerede, nasıl, hangi şartlarda kullanıma sunulduğu ise tam bir belirsizliktir. Kalite kaybı yaşanan, çürümüş ürünlerin un fabrikalarına, yem fabrikalarına gönderilmesi durumunda katliamların yaşanmaması mümkün değildir.
Bu konuda ciddi iddiaların tarafınızca süratle araştırılarak bölge halkını ve kamuoyunu bilgilendirmeniz önem arz etmektedir.
İlgili konu tarafımca TBMM gündemine de getirilerek, ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanına TBMM Başkanlığı aracılığıyla bir Soru Önergesi verilerek iletilmiş bulunmaktadır.
Konunun yaşamsal önem taşıması nedeniyle Kırklareli Milletvekili olarak sizleri bilgilendiriyor, uyarıyor ve gereğinin en kısa sürede yapılmasını, Kırklareli halkının, Trakya halkının ve tüm kamuoyunun konuyla ilgili ivedilikle aydınlatıcı açıklama, bilgiye ihtiyacı olduğunu arz ediyorum.
Saygılarımla.

Ek: 08.01.2016 Tarihli TBMM Verilen Soru Önergesi
Vecdi Gündoğdu
CHP Kırklareli Milletvekili
TBMM Çevre Komisyonu Üyesi



CHP Kırklareli Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, 2012 -2013-2014 yıllarından kalan ve açık depolama yöntemiyle saklanan buğdayların ilkel saklama koşulları nedeniyle çürümeye neden terk edildiğini, çürüyen ve kalite kaybına uğrayan buğdayın un ve yem fabrikalarına gönderildiği iddialarının vahim olduğunu ve bu iddiaların ilgili bakanlıklar tarafından süratle yanıtlanması gerektiğini ifade etti.

CHP’li Gündoğdu, tahıl ambarı olan ülkemizin neden buğday ithalatçısı haline getirildiğine ve açlığın ve yoksulluğun her geçen gün arttığı ülkemizde neden buğdayların çürümeye terk edildiğine hükümetin ve yetkililerin cevap vermesi gerektiğini söyledi.

CHP Kırklareli Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu konuyu bir soru önergesi ile de TBMM gündemine de getirdiğini sözlerine ekledi.

Gündoğdu'nun soru önergesi  metni şöyle:

                                          TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla.

Vecdi Gündoğdu
Kırklareli Milletvekili

Dünya nüfusunun 7 milyarı aştığı ve hızla artmaya devam ettiği günümüzde, insanların temel beslenme kaynağı olan tahıllar; doğal afеtlеr, savaş ve kriz durumlarında hızla tüketime sunulabilmeleri nedeniyle stratejik bir öneme sahiptirler.
Bu nedenle tahılların üretiminin planlı yapılması kadar, üretilen ürünün depolama ve muhafazası da önem taşımaktadır.
Tarım sektöründe ürünün arzı kısa sürede olmasına karşın talebin uzun süreye уaуılması nedeniyle, ürünlerin miktar ve kalite уönüуle en az kaуıpla depolanması, işlenmesi ve tüketime sunulması gerekmektedir.
Son yıllarda ülkemizin en önemli tahıl üretim merkezlerinden birisi olan Trakya Bölgemiz ve Kırklareli ilimizde tahıl ürünlerinin ( buğday, çavdar, arpa, yulaf ) açıkta depolanması nedeniyle ciddi ürün kayıpları yaşandığı ve yıllarca tüketime sürülemeyen ve çürümeye terk edilen on binlerce ton tahıl ürünü olduğu iddia edilmektedir.
Bu doğrultuda;

1-Toprak Mahsulleri Ofisi son 5 yılda; yıllara ve illere göre ne kadar tahıl ürünü alımı gerçekleştirmiştir, illere göre alınan ürünlerden ne kadarı açık depolama yöntemiyle saklanmaktadır, açık depolama yöntemiyle saklanan ürünlerde ne kadar miktarda çürüme ve kalite kaybı yaşanmıştır, yaşanan kayıpların ekonomik değeri ne kadardır?

2-Kırklareli ilimizde tahıl ürünlerinin kapalı depolama kapasitesi ne kadardır, son 5 yıllık tahıl ürünü alımı göz önüne alındığında kapalı depo (silo: beton ve çelik) ihtiyacı var mıdır, var ise bu ihtiyacı hangi oranda, ne zaman karşılayacaksınız?

3-Tahıl ürünlerinin açık depolama yöntemiyle miktar ve kalite kaybına uğramadan ideal şartlarda saklama süresi ne kadardır, Kırklareli ilimizde saklama süresi geçen veya ideal saklama şartlarında depolama yapılamayan ürün var mıdır, var ise yurt dışında tahıl ürünü ithal ederken kendi ürünlerimizin çürümeye terk edilmesini nasıl engelleyeceksiniz? 

4-Tahıl ürünlerinin stratejik öneme sahip olduğu düşünüldüğünde ülkemizde TMO olarak alımı gerçekleştirilen ürünlerin kalite ve miktar kaybı yaşanmadan ideal şartlarda uzun süreler saklanmasını sağlayacak hangi tedbirleri almayı planlıyorsunuz?

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları