loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Türkmen: Kaldırdım dediği OHAL, yurt genelinde iktidar!

CHP'li Türkmen: Kaldırdım dediği OHAL, yurt genelinde iktidar!
Tarih: 23.07.2016 - 12:01
Kategori: Siyaset

CHP Adana Milletvekili Türkmen, 15 Temmuz darbe girişimi ile birlikte Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinin en ağır travmalarından birini yaşadığını belirterek, girişim sonrası yaşanan gelişmelerin ülkeye vereceği zararın çok daha büyük olabileceğini söyledi.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen, 15 Temmuz darbe girişimi ile birlikte Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinin en ağır travmalarından birini yaşadığını belirterek, girişim sonrası yaşanan gelişmelerin ülkeye vereceği zararın çok daha büyük olabileceğini söyledi. Türkmen; “AKP, 15 yıldır yürüttüğü ve keyfiliği, hukuksuzlukla beslediği uygulamalarını, yurt genelinde ilan ettiği OHAL ile taçlandırdı. Yani 2002’de birkaç ilde uygulanan ve kendisinin ‘kaldırdım’ dediği OHAL, 15 yıl sonra yurt genelinde oldu iktidar” dedi.

Yurt genelinde alınan OHAL kararı hakkında bir basın açıklaması yapan Türkmen, darbe girişiminin neden sonuç ilişkisine dikkat çekerek, yıllardır; inanç ve din temelli bir cemaatin devleti ele geçirmesine seyirci kalınması ve yine yıllardır hukuk devleti ilkesinin ayaklar altına alınmasının sonuçlarını yaşadığımızı ifade etti. Türkmen, “demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkelerini uygulamak ve güçlendirmek yerine, keyfiliği hukuksuzlukla beslerseniz, sonuç böyle olur. Geldiğimiz nokta, laiklik ilkesinin, demokrasi ve özgürlükler açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hepimize hatırlattı” diye konuştu.

Hükümetin bugüne kadar yürüttüğü hukuksuz ve adaletsiz uygulamaları nedeniyle bireysel hak ve özgürlükleri yeterince budadığını kaydeden Türkmen şunları söyledi:

“Bireysel hak ve özgürlükler OHAL bahane edilerek, daha da kısıtlanır ve ihlal edilirse ki, bu konuda hükümetin bu zamana kadarki uygulamaları tereddütleri artırmaktadır. Bu durum; toplumda yeterince var olan kutuplaşma ve gerilimin kontrol edilemez boyutlara ulaşmasına dolayısıyla ülkenin yönetilemez hale gelmesine neden olabilir. Darbe girişiminin hemen ardından yaşanan gözaltı, tutuklama, görevden alma, istifaya zorlama ve tasfiyeler şimdiden hak ihlaline dönüşmüş durumdadır.

Mevcut siyasi iktidar tarafından yetirince tahrip edilen, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı gibi ilkelerin tahrip edildiği aşikardır. Darbe girişiminin bastırıldığı, yaygın gözaltı ve tutuklamalar kamu ve hatta özel sektörde 10 binlerce çalışanın açığı alındığı işten çıkarıldığı bir ortamda, OHAL uygulaması antidemokratik ve toplumun tüm kesimlerini baskı altına almaya dönüşebilir. Bu durum Türkiye’de fiili başkanlık modelinin yasal bir kisveye bürünmesine yol açıp parlamenter sistemin tamamen zarar görmesine neden olacaktır. Bütün bunlar toplumun daha çok çatışmasına ve gerilmesine yol açabilir. Olağan üstü dönemler, en çok insan haklarının ihlal edildiği dönemlerdir.

Ayrıca; OHAL ile kullanılacak yetkilerin darbe girişimi ile sınırlı kalacağı konusunda bir güvence de yok. Çünkü, hükümet çıkaracağı kanun hükmünde kararnameler ile her istediği konuda düzenleme yapabilecek ve bu kararnamelerin Anayasa Mahkemesi tarafından denetimi de mümkün değil. Umarım önümüzdeki günlerde hükümet; OHAL uygulamasını demokrasiyi, bireysel hak ve özgürlükleri kısmak için bir fırsat olarak kullanmak yerine batıdaki örnekleri gibi, hukuk devleti ve Anayasa sınırları içinde uygular. Uygulamalıdır da.”

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları