loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Tüzüğüne uygun davrandı mı?

CHP Tüzüğüne uygun davrandı mı?
Tarih: 18.02.2015 - 22:43
Kategori: Siyaset

CHP'li Levent Eyipişiren; CHP'nin 2015 Milletvekili seçimlerinde uygulayacağı aday belirleme yöntemiyle 2011'dekini kıyaslayan bir analiz yaptı ve partililerle paylaştı...

CHP'li Levent Eyipişiren; CHP'nin 2015 Milletvekili seçimlerinde uygulayacağı aday belirleme yöntemiyle 2011'dekini kıyaslayan bir analiz yaptı ve partililerle paylaştı...

CHP'li Levent Eyipişiren'in 2015 ve 2011 seçimleri hakkında analizi;

Değerli Partili Arkadaşlarım,

Sizlere 2015 Milletvekili seçimlerinde partimizin uygulayacağı aday belirleme yöntemiyle 2011dekini kıyaslayan analizimi sizlerle aşağıda paylaşmak isterim.

Cumhuriyet Halk Partisi, Parti Meclisi, 15 Şubat 2015 tarihli toplantısında, partimizin 2015 Milletvekili Genel Seçimlerinde tüm seçim bölgelerinde geçerli olacak aday saptama yöntemini karara bağladı. Aşağıda buna yönelik 2011 seçmleri ile de kıyasalanan bir analizimi paylaşmak isterim.

Parti Meclisimiz, YSK takviminden 1 ay erken aday belirleme yöntemi tespiti ile çok önemli bir adım attı, aday adaylarına örgüt üyelerine ulaşma, propoganda süresi tanıdı. Bence eğilim yoklaması olarak örtülşse de merkez yoklaması ile aday belirleme oranı yüksekliği açısından halen ve kesinlikle tüzüğe aykırı olmakla beraber, parti içi demokrasi açısından önemli bir gelişme sağlanmıştır. Örgütlerde bir nevi ‘yetmez ama evet’ durumu geçerlidir. Ancak önseçimde tüzük ve Siyasi Pertiler Yasası-SPY tarafından PM’ye tüm %5 yani kontenjanın 28 Milletvekili adayının 26sının 3 Büyükşehirde kullanılmış olması önseçim heyecanını gölgelemektedir. MYK’nın PM’den aldığı yetki bunu dağıtmaya yeterli midir bilemiyorum ancak aşağıdaki önerilerim ışığında yeniden değerlendirilmesinde yarar görüyorum.

Bir endişemi daha arz etmek isterim; MYK’mızın, “YSK takvimi içinde-işleyişinde olası ufak tefek aksaklıkları düzetmek için” kullanmak üzere PM’den aldığı yetki, eğilim yoklamasında beliren sıralamaların değiştirilmesi yada ayrılan kontenjanların sıra yada sayısının arttırılması yönünde kullanılırsa, ben açmayabilirim ancak yeni davalara neden olacaktır.

Size 2011 Milletvekili seçimi ile kıyaslama içeren bir analiz arz etmek istiyorum.

1- 2011 Milletvekili Genel Seçimlerinde;
a- TBMM'de 116 vekil ile temsil edilen 29 il, 29 seçim bölgesinde önseçim yapılmış, seçilen 23 CHP'li Vekilin 9u da kontenjanla PM tarafından belirlenmişti.
b- Kalan 52 ilde ise merkez yoklaması yapılmış, TBMM'deki 425 Vekil ile temsilin 103'ü CHP'li olmuş, tamamı PM tarafından belirlenmiştir.

2- 2015 için ise;
a- TBMM'de 326 vekil ile temsil edilen 41 ilde, 45 seçim bölgesinde önseçim planlanmış, 2011le kıyaslandığında 2011’de seçilmiş durumdaki 96 CHP'li Vekilin 28i de kontenjanla belirlenecektir.
b- Kalan 40 ilde ise merkez yoklaması kararı alınmış, TBMM'deki 224 Vekil ile temsilin 2011’de seçilmiş durumdaki 39'u CHP'li öngörülebilmektedir.
c- Bu 40 ilin içinde TBMM'de 78 Vekil ile temsil edilen 17ilde %10un altında oy aldığımız için tüzük doğrudan merkez yoklaması hakkı vermektedir.
d- Kalan 23 ilin TBMM'de 76 vekil ile temsil edilen 10unda merkez yoklaması adayları eğilim yoklaması ile belirlenme kararı alınmış ve 2011’de seçilmiş durumdaki 21 CHP'li Vekil için 10 kontenjan uygulaması da öngörülmüştür. Kalan doğrudan merkez ataması ile belirlenecek 13 ilde TBMM temsil sayısı 70 Vekil olup CHP'li üye sayısı 18dir.
e- Bu yöntem tespitinde %10un altında oy aldığımız 17 ilde 78 Milletvekili adayının atanması ile, 42 il; 45 seçim bölgesinde 326 vekilin 28'i, merkez kontenjanı kotasına uygun belirlenecektir.

ANCAK; 146 Milletvekili adayının eğilim yoklaması ve içinde kontenjan uygulaması ile belirlenecek olması hangi mahkeme hangi kararı yada mütalaayı verirse versin, TÜZÜĞÜMÜZE AYKIRIDIR. Bunlar aslen Merkez Yoklaması ile belirlenmektedir. Tüzüğümüz merkez yoklamasına %15 sınırı koymuştur ve fiili uygulamada bu oran %27’ye çıkmıştır!

3- HALBUKİ alternatifi;
a- İzmir, İstanbul ve Ankara'nın 7 seçim bölgesinden toplam 9 kontenjan eksiltip sadece merkez yoklaması kararı alınan şu 9 ilimiz de; Adana, Adıyaman, Mersin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Zonguldak, Gaziantep, Eskişehir önseçime katılıp birer kontenjan 2.sıralara konmuş olsaydı hem tüzüğümüze uygun olacaktı hem de örgütlerimiz mükememmele yakın bir tablo ile seçime hazırlanacaktı. Bu tabloda Hatay, Tunceli ve Yalova sırtıtacaktı ki o illerde özel birer proje yürütüldüğü aşikardır.
b- Bu tablo ile TBMM'de 397 vekil ile temsil edilen 50 ilde, 55 seçim bölgesinde önseçim planlanmış, 2011e kıyaslandığında seçilmiş 118 CHP'li Vekilin 28i de kontenjanla belirlenmiş olacaktı.
c- Aynı zamanda, %10un altında oy aldığımız 17 il ve kalan 14 ilde daha merkez yoklaması yapılabilecek 153 TBMM temsilinin 17si CHPli olabilecek şekilde tüzüğümüze de uyulmuş olacaktı.

Bu kararın Yüksek Seçim Kurulu-YSK resmi takvimine göre parti genel merkezleri tarafından YSK’ya teslim tarihi 14 Mart 2015’dir. MYK da bu tarihe kadar ufak tefek değişiklikler yapma yetkisi almıştır ki bu umarım eğilim yoklaması yapılma kararı alınan yerlerde çıkan isimlerin sırasının yada belirlenen kontenjan kullanım sıra yada sayısının arttırılması yönünde kullanılmayacaktır. En nihayetinde eğilim yoklaması da merkez yoklaması yönteminin bir teknik uygulama biçimi olduğuna göre, tam-tüm karar PM’de ve yetki vekaleti verdiği MYKdadır.

Partimizin Milletvekili adaylarını mümkün olan en geniş önseçim tercihi ve tüzüğe uyarak belirlemesi için gereken her türlü siyasi ve hukuki mücadeleyi verdiğim için içim çok rahat ve son seçimde 8.sırada Milletvekili adayı olduğum İzmir 2.bölgede göğsümü gere gere önseçime gireceğim.

Kararların partimiz için hayırlı olmasını dilerim.

Artık söz, partisini doğru temsil edebilecek liyakat, birikim, yetkinlik ve iyi partililik kriterleri ile tercih belirlemesi gereken üyemizindir.

Levent Eyipişiren
Eski Gençlik Kolları Genel Başkanı
34.Dönem Parti Meclisi Üyesi
24.Dönem (önceki) İzmir 2.Bölge Milletvekili Adayı


Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları