loading
close
SON DAKİKALAR

Hocalar kaçıyor

Hocalar kaçıyor
Tarih: 22.09.2016 - 00:00
Kategori:

Melih Aşık; İngiltere’de bulunan ‘Risk Altındaki Akademisyenler’ adlı kurumun yöneticileri de Türkiye’den haftada en az 15-20 başvuru aldıklarını, bu akademisyenlerin Türkiye’yi terk etmek istediklerini bildiriyor.

ABD Merkezli “Bilim İnsanı Kurtarma Fonu”na başvuran Türk akademisyenlerin sayısı 65’i bulmuş. Bu akademisyenler Türkiye’de kendilerini güvende hissedemediklerini ve hapse atılmaktan korktuklarını söylüyorlarmış.

Odatv’ye göre... İngiltere’de bulunan ‘Risk Altındaki Akademisyenler’ adlı kurumun yöneticileri de Türkiye’den haftada en az 15-20 başvuru aldıklarını, bu akademisyenlerin Türkiye’yi terk etmek istediklerini bildiriyor.
Kadere bakın... Nazi Almanya’sından kaçan Alman akademisyenler 1930’larda güvenli bir liman olarak Türkiye’ye sığınmışlardı. Bugün Türk akademisyenler Batı’da sığınacak ülke ve çalışacak üniversite arıyor.  Pasaportu ellerinden alınmayan akademisyenlerin kaçma şansı var! Ne var ki memuriyetten ihraç edilenlerin bu şansı da yok.  Çünkü pasaportları da iptal ediliyor. Ayrıca binlerce öğretmen bu durumda. Mağdur vatandaşlar dün Başbakanlık önünde toplanmıştı. Binlerce mağdurun dosyası yeniden incelenir mi? Ne zaman sonuç alınır. Meçhul... Hep tekrarlıyoruz; Darbeye fiilen karışanlar, şu veya bu biçimde destek olanlar, özellikle elebaşılar mutlaka yargılanmalı, gereken cezayı görmeli. Örgüt çökertildiğinde “irtibatlı, iltisaklı” kitle zaten dağılır, devletin tarafına geçer. Sıradan sayılacak kişileri işsiz bırakmak ve mağdur ordusu yaratmak FETÖ ile mücadeleyi kolaylaştırmaz, zorlaştırır...

Thales anılıyor...

Bu hafta sonu Didim’de, Milet Açıkhava Tiyatrosu’nda ilginç bir anma toplantısı yapılacak. Bundan 2500 yıl önce Milet’te yaşamış olan matematikçi ve filozof Thales anılacak. Toplantıda bol bol felsefe ve matematik konuşulacak.
Yeri gelmişken anımsatalım...
Anadolu toprakları dünya çapında 22 matematikçinin doğum yeridir...
Bunlar; Anexogoras, Anthemius, Apollonius, Autolycus, Callippus, Chrysippus, Dinghas, Eudoxus, Heraclides, Hipparchus, Leucippus, Menaechus, Philon, Proclus, Kadızade, Siuplucious, Sporus, Thabit, Thales, Theodosius, Theon, Xenocrates’tir... Fransa’da 100 dolayında sokak, cadde ve meydan matematikçilerin adını taşır. Türkiye’de ise böyle tek cadde ve sokak yoktur.
İzmirliler Theon’un, İstanbullular Proclus’un, Bursalılar Kadızade’nin, Kadıköylüler Xenocrates’in hemşehrisi olduklarını bilmezler... Aslında bırakın sokağı, Türkiye’de bilim adamı adı taşıyan bir üniversite de yoktur... Süleyman Demirel, Adnan Menderes, Sütçü İmam Üniversiteleri vardır ama bir üniversiteye de örneğin dünya çapındaki matematikçimiz Cahit Arf’ın adının verilmesi düşünülmemiştir. Bugünlerde de kimi üniversite adları değiştirilmekte ama yine bilim dünyasında isim yapmış bir yurttaşımızın (hatta Nobel ödüllü Aziz Sancar’ın) adı akla gelmemektedir.
Matematiğimiz neden zayıf?
Cevabı uzaklarda değil sanırız...

ÇİY

Ders yılının ilk günü öğrencilere dağıtılan broşürlerdeki özensizliğe yeni bir örnek.
Broşürde 15 Temmuz gecesi şehit olanlar için ‘241 can, soğuk bir gecenin ayazında çiğ damlaları gibi düştü toprağa’ deniyordu.
Türkçe Gönüllüleri Dil İzleme Grubu Başkanı Hüseyin Movit, broşürü yazan Milli Eğitim yetkililerine şu bilgiyi göndermiş:
Çiğ: Pişmemiş veya az pişmiş (TDK- Türkçe Sözlük)
Çiy: Havada buğu durumundayken akşamın ve gecenin serinliğiyle yerde veya bitkilerde toplanan küçük su damlaları...

CİNBOM

Galatasaray Disiplin Kurulu eski futbolcuları Hakan Şükür, Arif Erdem, İsmail Demiriz ile eski valiler Hüseyin Avni Mutlu ve Şahabettin Harput hakkında ihraç kararı aldı. Yönetim Kurulu onaylarsa karar kesinlik kazanacak.
İhracın gerekçesi söz konusu isimlerin FETÖ’yle ilişkili olduklarına dair soruşturma açılmış olması.
Bu isimlerin suçlu olup olmadıklarına yargılama sonucu mahkeme karar verecek. Ama bizim yöneticiler kendilerini yargı yerine koyup o kararı vermişler bile.
Peki, bu kişiler ya da bazıları ileride aklanırsa ne olacak? Bakın ne diyor Anayasa 15. Madde:
“Suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz”
Bu hüküm halen geçerlidir sayın GS yöneticileri!

MİNİ

Mini anayasa paketi için üç siyasi partinin hukukçu isimleri bugün bir kez daha toplanacak. Uzlaşma sağlanan maddeleri kayıt altına alacak.
Bir yandan Anayasa’nın ve Meclis’in askıya alındığını, Türkiye’de zorla başkanlık sistemi uygulandığını söyleyen CHP bir yandan da yeni anayasa yapıyor.
Mevcut Anayasa’ya uymayanlar yeni oluşturulan maddelere uyacak mı? Bunun garantisi var mı? Nerede?

Melih Aşık - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları