loading
close
SON DAKİKALAR

İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı: Su faturaları her ay otomatik zamlanıyor

İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı: Su faturaları her ay otomatik zamlanıyor
Tarih: 23.02.2018 - 17:05
Kategori: Medya

İBB’nin CHP’li Meclis Üyesi Tarık Balyalı, Can Ataklı’nın sunduğu Yazı İşleri programına konuk olarak katıldı.

Balyalı’nın açıklamaları şöyle:

“(Metro projelerinin iptali) Kamuoyuna iptal edildi, diyerek iptal süsü yaratıp şirketleri korkuttular, aslında iptal edilmemiş projeler. İptal gerekçesi ialelerin daha ucuza yapılabileceğiydi. Yaptıkları anlaşmaya göre ucuza mal edilecek yapılacak diye bir şey yok.  Bizim cebimizden fazla para çıkmaya zorluyorlar.

Metro meselesi havuz problemi gibi kimse anlamış değil. 2 ay boyunca ‘neden iptal edildiler, yeniden yapacak mısınız’ diye 2 soru önergesi verdim cevap gelmedi. Belediye meclisinde ‘devam ediyoruz’ dışında bir şey söylenmedi. Niye iptal ettik dediniz bugün nasıl başlıyorsunu. Bu firmaları çağırdınız ne konuştunuz? Yeni finansman modeli üzerinde anlaştık diyorsunuz, nedir bu model? Biri anlaşmış diğer 5’i ne oldu? Yeni finansman modeli varsa karar verecek olan İBB meclisidir. Meclise gelmedi.

O koltuğa 1,5 sene için oturan bir belediye başkanı asla AKP genel başkanına sormadan proje iptal edemez. İstanbul’daki her şey cumhurbaşkanından sorulur, talimatı olmadan hiçbir şey yapamaz.

İBB’yi yönetmek çocuk oyuncağı değil. 13 milyarlık 6 hattan bahsesidyoruz.İBB’yi  belediye başkanı yönetmiyor. Garo Paylan Topbaş’a ‘bunları nasıl imzalıyorsun’ demiş. Topbaş da ‘ben imza atmadım ki bakanlıktan geliyordu’ diye yanıt vermiş. Halka bilgi vermek yok.
3. havalimanında durum facia. İnsanlar yaşam şartları nedeniyle eylem yaptılar. Cumhuriyet’in haberine göre 400 kişinin öldüğü söylendi. İş güvenliğini, kurumsallığı kenara bırakıp bırakıp bir an önce yapacağım deyince insan hayatına maloluyor.

Belediye meclis üyemiz Hakkı Sağlam’ın bilgi edinme hakkı kapsamında talep etmiş. İSKİ’den, İGDAŞ’dan sonuçlar geldi, AKP’liler bunlara da karşı çıkıyorlar. İSKİ’den gelen veriye göre 2017’de 10 aylık süre içinde 580 bin 201 kişinin suyu kesilmiş. Ocak ayında 743 bin 148 lira açma kapama bedeli tahsil edilmiş. İGDAŞ’tan gelen veri ise şöyle; 2017’de 493 bin 219 vatandaşımızın 10 aylık süreçte doğalgazı kesilmiş. Bunların yüzde 90’dan fazlası ev.  Vatandaş doğalgazın parasını ödeyemiyor.

Geçen yıl İBB borç paraya ihtiyaç duydu. İGDAŞ’ın kasasından 1 milyar lira alayım dedi. Mali tablosuna baktım İGDAŞ’ın, kar ediyor. Banka hesaplarında yaklaşık 2 milyar lira para var. Ben de bu para varsa doğalgazı ucuzlatın, vatandaş ucuza kullansın dedim. Taşerona ödeyeceğin parayı İGDAŞ’tan alacağına düzgün ihale yap, borçlanma, vatandaş doğalgazı ucuza kullansın.

İBB kararıyla 2015’te aldığı kararla su faturalarına enflasyon ayarı getirdi. Su faturaları her ay otomatik zamlanıyor. Şu anda geldiği rakam 4.38. Her ay zamalanan parayla karşı karşıyayıız. Suyu kesilenler en az suyu kullananlar. Hem pahalıya kullananlar hem suları kesiliyor.
2017 Ocak’ta su parası 10 metreküp için 4.20. 12. ayda 4.60'a gelmiş. Sonra bundan yüzde 5 indirim yapıyoruz dediler. 4.38'e çektiler. Bu ay yine zamlandı, martta da yine zamlanacak. Faturaya her ay zam yap sonra yüzde 5 indirim yaptım diye övünmeye çalış.

AKP grup başkanı çıktı meclis toplantısında ‘yalan söylüyorsunuz. Bu kadar insanın suyu kesilmemiş’ dedi. Hakkı Sağlam çıktı İSKİ’nin belgesini gösterdi.

-Yedikule bostanları var. Burada insanlar domates, salatalık ekiyor. Proje yapıp geçen hafta meclisten geçirdiler. Kentsel tasarım parkı olacakmış, dinlenme alanları, lokanta, kütüphane, derslikler olacakmış. Arkadaş burası bostan. Burada salatalık yetiştiyirorlar. Yüzyıllardan beri yaptıkları işleri yapsınlar. Bostanda basketbol antrenman sahasının ne işi var? Bahsettiğimiz yer 50 dönüm yer değil ki.  İstanbul’da boş bulduğunuz her yere bina dikerseniz buraya park yapacaktık dersin. Deprem toplanma alanı yapacağın yeri AVM yap sonra kalk şikayet et. İstanbul’a ihanetin en büyüğünü yapan bakanlık.

Askeri alanlardan askeri çıkaracak, imara açacaklar. Yeşilköy’de havalimanı boşaltılacak orayı park yapmayacaklar fuar merkezi yapacaklar. AVM yapalım, rezidas koyalım, diyecekler. Bütün boş alanlar böyle imara açılıyor."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları